U nedjelju, 12. prosinca u zagrebačkoj Laubi održat će se sasvim posebna izvedba - premijera prve dječje predstave iz ciklusa “Zagrizi u bajku: Božić kod Ivice i Marice”. Najmlađi će tako moći pratiti dogodovštine Sarme, Kuglofa i Purice, omiljenih blagdanskih specijaliteta koje u predstavi utjelovljuju kazališna redateljica i glumica Petra Radin, poznata kvizašica i lovkinja iz HRT-ova kviza Potjera Morana Zibar te Sandra Rončević, autorica kuharice Mrvu ovog, zeru onog i popularnog bloga O slanom i slatkom. Kako bi se pripremili za predstavu, Sandra Rončević skuhala je sarmu i ispekla puricu i kuglof te s nama podijelila recepte za ove omiljene specijalitete.
Sarma
Sastojci:
• 1 glavica kiselog kupusa (1,5 – 2 kg)
• 650 g miješanog mljevenog mesa (može i samo svinjetina ili samo junetina)
• 100 g riže
• 150 g slanine
• 1-2 glavice luka
• 3-4 lovorova lista
• 3-4 režnja češnjaka
• 3 žlice svinjske masti
• 2-3 žlice pšeničnog brašna
• ½ žličice mljevene slatke crvene paprike
• 2 para domaćih prodimljenih kobasica
• komad suhih rebara ili prsa
• sol i papar
Mljeveno meso pomiješajte s rižom pa ga posolite i popaprite. Sitno nasjeckajte luk, češnjak i slaninu. Luk kratko sotirajte na masti, dodajte mu češnjak pa i njega kratko popecite. Pripremljeni luk dodajte mesu i riži, dodajte i slaninu pa sve dobro izmiješajte (preporučljivo rukama).
S glavice kupus skinite dvadesetak listova, kušajte pa ako je kupus prekiseo ili preslan pažljivo ga isperite. S listova skinite zadebljani korijen, ali ga nemojte potpuno odstraniti, samo ga stanjite. Nadjevom napunite listove kupusa (otprilike 2 žlice nadjeva po listu) pa zarolajte sarme i čvrsto ih zatvorite.
Ostatak kupusa narežite na trakice pa polovicom kupusa prekrijte dno veće i dublje posude u kojoj ćete kuhati sarmu, na kupus složite pripremljene sarme, ali ih nemojte previše zbijati jer će tijekom kuhanja povećati volumen. Između sarmi složite domaće prodimljene kobasice narezane na manje komade, kao i komade suhog mesa, dodajte i lovorov list, prekrijte dijelom narezanog kupusa pa ponovite red sarmi i prekrijte sve ostatkom rezanog kupusa. Sve zalijte vodom i to tako da su sve sarme prekrivene. Stavite kuhati i kuhajte na laganoj vatri oko 120 minuta. Sarme možete zakuhati na štednjaku pa nastaviti kuhati u pećnici na 150°C.
Pri samom kraju dodajte zapršku od masti, brašna i crvene slatke paprike ("Možete preskočiti, meni je sa zaprškom finije", istaknula je Sandra Rončević), prokuhajte još 10-15 minuta i vaša sarma je spremna za posluživanje. Poslužite je uz fini pire od krumpira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....