Trebat će vam:
240 g brašna
120 g maslaca
1 jaje za tijesto
1 žličica soli
1 žlica kiselog vrhnja ili milerama
250 ml slatkog vrhnja
2 jaja za nadjev
100 g ribanog topljivog sira (gauda, tilzit ili neki drugi)
70 g sjeckane slanine
ostaci pečenja
povrće (blitva, paprika, cvjetača, brokula, tikvica, gljive po želji...)
Priprema:
Od brašna, maslaca, jaja, soli i kiselog vrhnja zamijesite tijesto. Ako je presuho, dodajte žlicu hladne vode. Kada ste dobili glatku kuglu, zamotajte je u foliju i spremite u hladnjak. Za to vrijeme napravite nadjev. Na dobro zagrijanu tavu najprije dodajte komadiće slanine i pustite da postanu hrskavi. U posebnoj zdjeli pomiješajte slatko vrhnje, dva jaja, dodajte i sitno sjeckano povrće (ako koristite blitvu ili špinat, bacite ih na tavu nakon što ste iz nje izvadili slaninu i pustite da povene, nasjeckajte pa dodajte nadjevu). U mješavinu ubacite i sir te ostatke pečenja koje ste nasjeckali na sitno (npr. piletine). Dodati možete i začinsko bilje po želji. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pite. Tijesto možete ispeći na slijepo tako da na njega stavite nekakav teži teret poput suhog graha. Na taj ga način pecite oko 15 minuta, izvadite, dodajte nadjev i vratite u pećnicu na još 30-40 minuta, dok ne poprimi lijepu boju. Bez prethodnog pečenja tijesta bez nadjeva piti će u pećnici ipak trebati nešto dulje.
RUČAK PONEDJELJKOM
Zamijesite prhko tijesto, dodajte ostatke od nedjeljnog ručka i u piti uživajte za ručak i večeru
Priprema prhkog tijesta neće vam oduzeti previše vremena, a ovo jelo bit će odličan način za potrošiti ostatke od pečenja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....