Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 25 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- dvije srednje velike glavice karfiola
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 jaja
- pola šalice krušnih mrvica
- pola šalice ribanog sira
- sol i svježe mljeveni papar
- malo ribanog muškatnog oraščića
- 100 g slanine
Priprema
1. korak
Očistite cvjetaču i usitnite je na cvjetiće. Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju stavite cvjetiće cvjetače.
2. korak
Razmutite jaja s kiselim vrhnjem i dobro začinite svježe mljevenim paprom i ribanim muškatnim oraščićem.
3. korak
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite cvjetaču desetak minuta. Tada je prelijte vrhnjem, pospite krušnim mrvicama, dodajte kockice slanine i ribani sir.
4. korak
Zapecite još 5-10 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Servirajte uz neku gorku zimsku salatu.
5. korak
Savjet: Zapečeni karfiol bez preljeva od vrhnja i jaja odličan je prilog mesu, a u ovoj pojačanoj varijanti zaslužuje poziciju samostalnog obroka. Cvjetači možete dodati i brokulu, slaninu možete izbaciti ako želite obrok s manje kalorija, ali krušne mrvice nemojte izbjegavati. One ovom jelu daju hrskavost što je fini kontrapunkt gnjecavosti cvjetače. Ovo je savršeno jelo da pokušate cvjetaču približiti klincima koji inače zaziru od njenog okusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....