Zapečeni karfiol

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • dvije srednje velike glavice karfiola
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • pola šalice krušnih mrvica
  • pola šalice ribanog sira
  • sol i svježe mljeveni papar
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  • 100 g slanine

Priprema

1. korak

Očistite cvjetaču i usitnite je na cvjetiće. Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju stavite cvjetiće cvjetače.

2. korak

Razmutite jaja s kiselim vrhnjem i dobro začinite svježe mljevenim paprom i ribanim muškatnim oraščićem.

3. korak

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite cvjetaču desetak minuta. Tada je prelijte vrhnjem, pospite krušnim mrvicama, dodajte kockice slanine i ribani sir.

4. korak

Zapecite još 5-10 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Servirajte uz neku gorku zimsku salatu.

5. korak

Savjet: Zapečeni karfiol bez preljeva od vrhnja i jaja odličan je prilog mesu, a u ovoj pojačanoj varijanti zaslužuje poziciju samostalnog obroka. Cvjetači možete dodati i brokulu, slaninu možete izbaciti ako želite obrok s manje kalorija, ali krušne mrvice nemojte izbjegavati. One ovom jelu daju hrskavost što je fini kontrapunkt gnjecavosti cvjetače. Ovo je savršeno jelo da pokušate cvjetaču približiti klincima koji inače zaziru od njenog okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 18:16