Slatka uvertira u Uskrs priprema je slatkog kruha i peciva koji se oblikom i nazivom razlikuju od regije do regije. Najčešće se pripremaju pinca, odnosno sirnica ili kvasnica kako je nazivaju u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te mramorni kolač ili kuglof u kontinentalnoj Hrvatskoj, a dizano od maka i oraha još su slastica broj jedan u Slavoniji. Mlađe generacije, koje pod utjecajem društvenih mreža oduševljavaju novi oblici i okusi, rado će pripremiti jela poput kruha s cimetom, ušećerenim đumbirom, muškatnim oraščićem, bananama i egzotičnim voćem.
Teži se nekim novim formama i slaganju tijesta u obliku šnita kad je riječ o kruhu s cimetom ili pletenica čije se tijesto reže prije savijanja kako bi se vidio bogati nadjev. Delicije su to koje se mogu pripremati tijekom cijele godine, no kad su blagdani, nekako su u središtu pozornosti. Najčešće su to bogata tijesta u kojima je puno jaja, mlijeka i maslaca, a ne štedi se ni na punjenju pa sve obiluje kandiranim voćem, citrusnim notama i najfinijom ružinom vodicom koja se obično stavlja u bazni recept za pincu. Budući da blagdan Uskrsa simbolizira buđenje, rađanje i novi život, i blagdanski stol obiluje proljetnim namirnicama u laganijim i jednostavnijim jelima, a slatka protuteža svemu upravo je slatki kruh. I naši susjedi njeguju tradiciju pripreme slatkog kruha i peciva.
U Njemačkoj su obavezna peciva u obliku zeca, u Francuskoj oponašaju lik janjeta, a u Italiji je najčešća forma golubica. Grci pak u svoj slatki kruh stavljaju med i oblažu ga sezamovim sjemenkama. Odvažite se i ovih blagdana iskušajte ove isprobane recepte, a pritom ne štedite na domaćim jajima, maslacu i nadjevu jer će ekipa za stolom uživanjem u pripremljenoj slastici nagraditi vaš trud.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....