Brzo gotovo

Zasitili ste se kuhanih i pečenih jaja? Imamo tri sjajna načina kako ih ukiseliti i recepte

Kratko ukiseljena jaja stavite u salate, na tostirani kruh i u sendviče, a još dobrih savjeta i recepata pronađite u novom broju Dobre hrane!

Ukiseljena jaja u soku cikle

Sastojci:

  • 6 tvrdo kuhanih jaja
  • 200 ml soka od cikle
  • 200 ml vode
  • 150 ml octa
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli

Tvrdo kuhana jaja ohladite, očistite i stavite u teglu. U posudu za kuhanje stavite sok od cikle, vodu, ocat, šećer i sol te kuhajte na laganoj vatri. Prokuhanu tekućinu ostavite pet minuta da odstoji te prelijte preko jaja. Staklenku zatvorite, ohladite na sobnoj temperaturi i tada stavite u hladnjak. Poželjno je da jaja prije konzumiranja budu 24 sata u ovoj tekućini.

image
Berislava Picek/Cropix

Sendvič s ljubičastim jajima

  • integralni kruh
  • sirni namaz
  • sol
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca
  • 100 g kuhane šunke
  • 2 ukiseljena jaja u cikli
  • 1 žlica maslinova ulja

Šnitu kruha premažite maslinovim uljem. Sirni namaz stavite u zdjelicu, posolite i dodajte nasjeckani vlasac pa promiješajte. Namaz nanesite na kruh, posložite šunku i po njoj narezana jaja. Prema želji još začinite maslinovim uljem.

Jaja ukiseljena u kurkumi

Sastojci:

  • 6 tvrdo kuhanih jaja
  • 1 žlica kurkume
  • 300 ml vode
  • 250 ml octa
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli

Tvrdo kuhana jaja ohladite, očistite i stavite u teglu. U posudu za kuhanje ulijte vodu i ocat te dodajte sol, šećer i kurkumu. Sve promiješajte i prokuhajte na laganoj vatri. Mlakom tekućinom zalijte jaja i zatvorite staklenku. Jaja bi prije konzumiranja u tekućini trebala stajati 24 sata.

image
Berislava Picek/Cropix

Salata s ukiseljenim jajima u kurkumi

  • 100 g matovilca
  • 2 jaja ukiseljena u kurkumi
  • sol
  • ulje
  • jabučni ocat
  • sezam

Matovilac začinite solju, uljem i octom. Jaja narežite na četvrtine i dodajte salati. Na kraju dodajte sezam.

Jaja ukiseljena u začinskom bilju

Sastojci:

  • 6 tvrdo kuhanih jaja
  • 500 ml vode
  • 200 ml octa
  • svježe začinsko bilje (ružmarin, komorač, peršin)
  • sjemenke gorušice
  • sjeme kopra
  • papar
  • sol

U posudu za kuhanje stavite vodu, ocat i sol pa zakuhajte. U staklenku na dno stavite suhe začine i zatim posložite jaja. Zalijte ih tekućinom te dodajte svježe začine. Staklenku zatvorite, ohladite i stavite u hladnjak.

image
Berislava Picek/Cropix

Brusketa s jajima ukiseljenim u začinskom bilju

  • 2 jaja
  • baguette
  • maslinovo ulje
  • masline
  • klice kresa

Kruh narežite na šnite te ga kratko tostirajte. Još topli kruh premažite maslinovim uljem. Dekorirajte maslinama, jajima i klicama kresa.

Više dobrih savjeta i recepata s jajima pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 03:00