Ukiseljena jaja u soku cikle
Sastojci:
- 6 tvrdo kuhanih jaja
- 200 ml soka od cikle
- 200 ml vode
- 150 ml octa
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
Tvrdo kuhana jaja ohladite, očistite i stavite u teglu. U posudu za kuhanje stavite sok od cikle, vodu, ocat, šećer i sol te kuhajte na laganoj vatri. Prokuhanu tekućinu ostavite pet minuta da odstoji te prelijte preko jaja. Staklenku zatvorite, ohladite na sobnoj temperaturi i tada stavite u hladnjak. Poželjno je da jaja prije konzumiranja budu 24 sata u ovoj tekućini.
Sendvič s ljubičastim jajima
- integralni kruh
- sirni namaz
- sol
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
- 100 g kuhane šunke
- 2 ukiseljena jaja u cikli
- 1 žlica maslinova ulja
Šnitu kruha premažite maslinovim uljem. Sirni namaz stavite u zdjelicu, posolite i dodajte nasjeckani vlasac pa promiješajte. Namaz nanesite na kruh, posložite šunku i po njoj narezana jaja. Prema želji još začinite maslinovim uljem.
Jaja ukiseljena u kurkumi
Sastojci:
- 6 tvrdo kuhanih jaja
- 1 žlica kurkume
- 300 ml vode
- 250 ml octa
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
Tvrdo kuhana jaja ohladite, očistite i stavite u teglu. U posudu za kuhanje ulijte vodu i ocat te dodajte sol, šećer i kurkumu. Sve promiješajte i prokuhajte na laganoj vatri. Mlakom tekućinom zalijte jaja i zatvorite staklenku. Jaja bi prije konzumiranja u tekućini trebala stajati 24 sata.
Salata s ukiseljenim jajima u kurkumi
- 100 g matovilca
- 2 jaja ukiseljena u kurkumi
- sol
- ulje
- jabučni ocat
- sezam
Matovilac začinite solju, uljem i octom. Jaja narežite na četvrtine i dodajte salati. Na kraju dodajte sezam.
Jaja ukiseljena u začinskom bilju
Sastojci:
- 6 tvrdo kuhanih jaja
- 500 ml vode
- 200 ml octa
- svježe začinsko bilje (ružmarin, komorač, peršin)
- sjemenke gorušice
- sjeme kopra
- papar
- sol
U posudu za kuhanje stavite vodu, ocat i sol pa zakuhajte. U staklenku na dno stavite suhe začine i zatim posložite jaja. Zalijte ih tekućinom te dodajte svježe začine. Staklenku zatvorite, ohladite i stavite u hladnjak.
Brusketa s jajima ukiseljenim u začinskom bilju
- 2 jaja
- baguette
- maslinovo ulje
- masline
- klice kresa
Kruh narežite na šnite te ga kratko tostirajte. Još topli kruh premažite maslinovim uljem. Dekorirajte maslinama, jajima i klicama kresa.
Više dobrih savjeta i recepata s jajima pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....