U zagrebačkoj slastičarnici Cukeraj u Petrinjskoj ulici odlučili su iskoristiti sezonsko voće kojemu rijetko tko može odoljeti, pa su od jagoda, borovnica, ribiza (uz dodatak malo trešanja i marelica) ispekli zamamne kolače za koje donosimo recepte. Pa, zasučite rukave i iznenadite dragu ekipu ljetnim slasticama koje će još bolje prijati ako ih prije posluživanja ohladite u hladnjaku.
Recept gleichgewicht
4 velika jaja (250 g) 250 g šećera 250 g brašna 250 g maslaca žličica praška za pecivo voće po izboru (borovnice) |
Maslac pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje, a između svakog postupno dodavati i brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo dok ne dobijemo glatku smjesu. Smjesu rasporediti po plehu (kalupu za pečenje) te rasporediti voće po izboru (mi smo se odlučili za borovnice). Peći na 165°C dok ne porumeni.
Štrudla od marelica
Tijesto:
300 g glatkog brašna 5 g soli 100 ml vode 200 g maslaca 1 jaje 5 ml octa |
Nadjev:
1500 g očišćenih marelica izrezanih na četvrtine 200 g šećera 1 mala žličica cimeta |
Tijesto se umijesi i tanko razvuče. Za nadjev se pomiješaju svi sastojci, a možete ih i kratko izraditi štapnim mikserom. Nadjenite 1/3 tijesta s prethodno pripremljenim marelicama. Zarolajte i pecite u pećnici na 165°C dok ne porumeni. U Cukeraju preporučuju poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.
Damski kapric od malina
Tijesto:
180 g maslaca 180 g šećera malo soli 300 g oštrog brašna 4 žumanjka |
Nadjev:
500 g malina (prethodno izraditi štapnim mikserom) |
Snijeg:
4 bjelanjka 200 g šećera |
Pomiješati sve sastojke da se dobije mrvičasta smjesa (osim jaja). Umiješati 4 žumanjka da se poveže i umijesiti glatko tijesto. Razvaljati na veličinu pleha i staviti peći 15-ak minuta (dok se zarumeni uz rub) na 165°C. Na polupečeno tijesto rasporediti maline. Na voće rasporediti snijeg od bjelanjaka i šećera koji ste postupno dodavali i peći još 20-ak min (da porumeni).
Tart s bobičastim voćem
Za prhko tijesto:
220 g brašna 50 g šećera prstohvat soli 130 g hladnog maslaca 1 jaje |
Krema od mascarponea:
300 g mascarponea 8 žlica šećera u prahu, limunova korica 4 žlice limunova soka 180 ml slatkog vrhnja za šlag |
Nadjev:
200 g jagoda 200 g borovnica 200 g ribizla želatina (količina ovisi o kalupu) |
Sve sastojke za tijesto umijesite u glatku smjesu pazeći da ga ne premijesite. Zamotajte ga u foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata da se stisne. Zatim tijesto razvaljajte na 2 mm debljine pa utisnite u kalup. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Za kremu na laganoj vatri kuhajte slatko vrhnje, dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Dodajte limunovu koricu pa umiješajte i mascarpone. Pustite da se krema odmori kojih 15 minuta, a zatim je rasporedite po pečenom tijestu pa sve zajedno pecite još 20 minuta na 180°C. Po vrhu složite bobičasto voće po izboru pa prelijte želatinom koju ste prethodno rastopili u vodi.
Pita od trešanja
Tijesto:
400 g oštrog brašna 200 g maslaca 3 žlice šećera malo soli žumanjak 2 velike žlice kiselog vrhnja |
Nadjev:
700 g očišćenih trešanja 3 žlice brašna 3 žlice šećera |
Tijesto se zamijesi i pusti da odstoji 20 min u hladnjaku, a potom se polovica razvuče po kalupu. Za nadjev treba pomiješati sve prethodno nabrojane sastojke, rasporediti po kalupu, prekriti drugom polovicom tijesta i peći dok ne porumeni na 180°C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....