VRIJEME JE ZA MARELICE

Zatvorena pita s marelicama i paprom

 Neja Markičević / Hanza Media
Obožavamo lipanj!

Recept za prhko tijesto

3 žumanjka
125 g maslaca
200 g oštrog brašna
4 velike žlice šećera

Žumanjke sa šećerom izmiksajte u kremastu i blijedu smjesu. Zatim natrgajte maslac na manje komadiće i uz postupno miješanje dodajte i oštro brašno. Kad su se sastojci počeli spajati, zamijesite tijesto rukama. Ako je tijesto ljepljivo, svakako dodajte još brašna, oblikujte kuglu, a zatim zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.

Zagreb, 020816. 
Ljetne, vocne pite.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Pita

Po prethodno napisanom receptu za prhko tijesto zamijesite duplu količinu. Za nadjev će vam trebati pet-šest marelica, 50 g maslaca, 1 velika žlica svježe mljevenog šarenog papra, 1 žlica smeđeg šećera i 1 žlica meda. Zagrijte na laganoj vatri i kuhajte dok se marelice ne raspadnu. Svakako možete ostaviti i komadiće marelica, a tko voli orašaste plodove, neka stavi i šaku komadića prženih lješnjaka. Razvaljajte tijesto, položite ga u kalup za pečenje, zatim nadjenite prethodno pripremljenim nadjevom i poklopite drugim dijelom tijesta, pritom dobro pazeći da su rubovi čvrsto pritisnuti kako nadjev ne bi izlazio. Pecite kojih pola sata na 200°C, a možete poslužiti s malo grčkog jogurta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 13:41