
Recept za prhko tijesto
3 žumanjka 125 g maslaca 200 g oštrog brašna 4 velike žlice šećera |
Žumanjke sa šećerom izmiksajte u kremastu i blijedu smjesu. Zatim natrgajte maslac na manje komadiće i uz postupno miješanje dodajte i oštro brašno. Kad su se sastojci počeli spajati, zamijesite tijesto rukama. Ako je tijesto ljepljivo, svakako dodajte još brašna, oblikujte kuglu, a zatim zamotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.

Pita
Po prethodno napisanom receptu za prhko tijesto zamijesite duplu količinu. Za nadjev će vam trebati pet-šest marelica, 50 g maslaca, 1 velika žlica svježe mljevenog šarenog papra, 1 žlica smeđeg šećera i 1 žlica meda. Zagrijte na laganoj vatri i kuhajte dok se marelice ne raspadnu. Svakako možete ostaviti i komadiće marelica, a tko voli orašaste plodove, neka stavi i šaku komadića prženih lješnjaka. Razvaljajte tijesto, položite ga u kalup za pečenje, zatim nadjenite prethodno pripremljenim nadjevom i poklopite drugim dijelom tijesta, pritom dobro pazeći da su rubovi čvrsto pritisnuti kako nadjev ne bi izlazio. Pecite kojih pola sata na 200°C, a možete poslužiti s malo grčkog jogurta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....