Predjelo iz kalupa

Zavarajte glad dok čekate fino pečenje mekim muffinima s prepeličjim jajima

 istockphoto
Umjesto klasičnih kokošjih, zašto ne biste isprobali sitna i pjegava jaja koja danas možete naći u većim supermarketima

Trebat će vam:

  • 150 g slanine
  • 2 mlada luka
  • 100 g cheddara
  • 225 g brašna
  • 1 i ¼ praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 165 ml mlijeka
  • pola žličice alkoholnog octa
  • pola žličice soli
  • 160 ml kiselog vrhnja ili jogurta
  • 3 žlice suncokretova ulja
  • 1 jaje
  • 6-7 prepeličjih jaja
  • 2 žlice maslaca

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite udubine za muffine maslacem. Zagrijte tavu na jakoj vatri i dodajte usitnjenu slaninu koju pecite sve dok ne posmeđi. Izvadite na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće pa stavite sa strane. Pomiješajte u zdjeli brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj posudi pjenjačom dobro pomiješajte mlijeko, ocat, sol, kiselo vrhnje ili jogurt, ulje i jedno jaje. Ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i miješajte dok se brašno gotovo ne spoji. Nemojte previše miješati kako muffini ne bi ispali tvrdi. Dodajte usitnjeni mladi luk, poprženu slaninu i naribani sir te izmiješajte da se prožmu sastojci. Popunite trećinu udubina sa smjesom i rasporedite je žlicom. Pritom napravite malu udubinu u središtu pa razbijte prepeličje jaje i ulijte ga u svaku udubinu. Podijelite ostatak smjese među udubinama za muffine tako da prekriju jaje i ukupno dvije trećine samog kalupa. Žlicom stavite prvo smjesu oko žumanjka, a zatim na žumanjak pa je potom rasporedite da prekrije sve. Premažite muffine otopljenim maslacem, a zatim pecite oko 25 minuta odnosno dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i pustite da muffini stoje pet minuta prije nego ih izvadite iz kalupa. Poslužite toplo.

image
istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 15:05