OSVJEŽAVAJUĆI TART

Zbog ovog kolača poželjet ćete da sezona marelica traje cijelu godinu, tako je dobar

Kad se nakon ukusnog ljetnog ručka zadovoljni i siti sakrijemo duboko u hlad, jedino što nam može dodatno uljepšati dan jest kriška fine i sočne voćne torte. Imao ideju!

Sezona je voća o kojem sanjamo cijelu godinu. Prvo su nas razveselile slatke jagode, potom i sočne trešnje, pa je došao red i na okrepljujuće borovnice, sad je već vrijeme marelica, a tek nam slijedi najbolje od ljeta.

Za novi broj magazina Dobra hrana naša suradnica Slavica Šagolj, koju možete pratiti na Instagramu pod profilom Salsa&Šalša by Slavica Šagolj, pripremila je nekoliko odličnih recepata za ljetne torte sa spomenutim voćem, među kojima i za jedan osvježavajući tart. Za njega će vam trebati mnogima omiljeno ljetno voće - marelice! A baš zbog njih će ova slastica, ako je do sad niste baš obožavali, poprimiti sasvim novo lice. I ne čudite se ako vas podsjeti na omiljeni pekmez, jer u tome je tajna ovog tarta i razlog zašto ćete mu se rado vraćati.

image
Berislava Picek/Cropix

TART S PIREOM OD MARELICA

Trebat će vam za tijesto:

150 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
120 g hladnog maslaca
prstohvat soli
1 žlica kiselog vrhnja
1 jaje

Trebat će vam za pire od marelica:

1200 g marelica
100 ml soka od jabuka
70 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
korica jednog limuna
1 žlica škrobnog brašna

Priprema:

Najprije umijesite prhko tijesto. U posudu stavite obje vrste brašna i hladne kockice maslaca. Prstima spojite maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte sol, vrhnje i jaje te što prije spojite u glatko tijesto, ali bez dugog miješanja jer će tijesto postajati sve žilavije. Tijesto oblikujte u kuglu te ga umotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak da odmori minimalno jedan sat.

Dok tijesto odmara, pripremite pire od marelica. Marelice dobro operite i osušite papirnatim ručnikom. Prerežite ih na četvrtine i stavite u posudu za kuhanje. Dodajte šećer, vanilin šećer, polovicu soka od jabuka i koricu limuna. Stavite na laganu vatru i pustite da zakuha. Marelice će polako omekšati i pretvarati se u pire. Nakon pola sata u drugu polovicu soka od jabuka umiješajte žlicu gustina. Pripazite da nema grudica. Ulijte u smjesu s marelicama i sve još kuhajte oko 15 minuta. Stavite sa strane i pustite da se malo ohladi.

Tijesto razvaljajte u oblik kalupa te ga utisnite u njega. Nabodite vilicom pa na tijesto stavite papir za pečenje na koji stavite rižu ili grah da se tijesto ne diže tijekom pečenja. Tijesto pecite dok ne porumeni, oko pola sata, na 175 °C.

Tijesto malo ohladite te na njega nanesite pire od marelica. Ohladite, prije posluživanja narežite marelice na tanke šnite i složite ih po pireu. Marelice pokapajte kojom kapi limuna da ne potamne.

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj i ostalih šest recepata za voćne torte, kao i druge zanimljive priče i preporuke, potražite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 16:32