Pravo otkriće

Zbogom šećeru! Ovaj zaslađivač okusa karamele sve je što smo tražili, imamo i tri recepta

Snažan je antioksidans, obiluje vitaminom B3, ali najbolje od svega je što ima 75 posto manje šećera od jednake količine bijelog šećera

Iako je u svijetu bveć neko vrijeme prisutna, odnedavno se i na policama domaćih prodavaonica zdrave hrane pojavila lukuma. Riječ je o prirodnom zaslađivaču, i to hranjivijoj zamjeni za šećer.

Prah lukume dobiva se od ploda stabla Pouteria lucuma koje raste u dolini Anda. Plod je okrugao, s korom koja može biti žute do smeđe boje i žute pulpe. Iako se kora i sjemenka ne jedu, već je jestiva samo pulpa, bogata je karotenom i vitaminima B-skupine. Ovo svježe voće popularno je u Južnoj Americi, a u Europi, pa tako i kod nas, lukuma je najčešće dostupna kao prah koji se koristi kao zamjena za šećer, odnosno kao prirodni zaslađivač.

Svakako je dobro znati kako u usporedbi s istom količinom stolnog bijelog šećera prah lukume sadrži manje šećera, ali više hranjivih tvari. To znači da ima oko polovice ugljikohidrata i 75 posto manje šećera od jednake količine bijelog šećera.

image

Lukuma prah

Bhofack2/Getty Images/istockphoto

Njegovi jedinstveni slatki okus uspoređuje se s javorom, bundevom i slatkim krumpirom (batatom), ali iskusna nepca kažu kako je okusom ipak najbliži karameli. A ako se prvi puta susrećete s lukuma prahom i ne znate kako ga koristi, isprobajte ga u pripremi različitih deserata kao zamjenu za šećer, u zaslađivanju kaša, smoothieja i drugih napitaka. Pored toga, prah lukume možete dodati žitaricama ili jogurtu za doručak, kao aromu u mlijeko ili maslac od orašastih plodova. Međutim, ne propustite ga ni u sladoledu!

DOBRO JE ZNATI!

Ako želite lukuma prahom zamijeniti šećer, koristite dvije šalice lukume za svaku šalicu šećera u izvornom receptu.

image
Unsplash

SMOOTHIE OD JAGODE I BADEMOVA MLIJEKA

Sastojci:

  • 100 g jagoda
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 žličica lukume u prahu
  • 5 kockica leda

Led usitnite u blenderu.

Jagode operite, uklonite im peteljke, narežite, dodajte na led pa usitnite.

Dodajte bademovo mlijeko i lukumu i još jednom brzo izblendajte.

Servirajte u šalicu ili čašu pa ukrasite polovicama cijele jagode.

SAVJET VIŠE! U smoothie možete umješati i dvije žlice chia sjemnki ako volite chia puding.

image
Pexels

LUKUMA KAKAO

Sastojci:

  • 1 šalica biljnog mlijeka
  • 2 žlica kakaa
  • 1 žličica lukume u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica meda ili sirupa od agave

Mlijeko zagrijte na laganoj vatri.

U šalicu dodajte kakao i lukumu i prelijte toplim mlijekom.

Za još bolji okus, dodajte žličicu meda ili sirupa od agave.

image
Pexels

SLADOLED OD KOKOSA I INDIJSKIH ORAŠČIĆA

Sastojci:

  • 400 ml kokosovog mlijeka (punomasnog)
  • 200 g indijskih oraščića ili pekan oraha
  • 100 g lukume u prahu
  • 100 ml sirupa od agave
  • 1 štapić vanilije
  • prstohvat sitne soli

Štapić od vanilije prerežite po dužini i oštrim nožićem izvadite sjemenke.

Zajedno s vanilijom, sve sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete jednoliku kremastu smjesu.

Kad je smjesa kremasta prebacite je u posudu za zamrzavanje ili kalupe za sladoled. Stavite u zamrzivač na najmanje 5, 6 sati, a najbolje preko noći.

Servirajte uz svježe sezonsko voće, ugrijani voćni ili čokoladni preljev koji ste sami napravili bez dodanih šećera ili slanim karamelom. Dodatno, možete posipati kokosovim brašnom ili tostiranim listićima badema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 07:28