Batat je omiljena gomoljasta biljka svih mališana, a razlog tome je sigurno njegov slatki okus i mekana tekstura. Upravo je zbog toga česti odabir prve namirnice pri uvođenju dohrane jer svojim okusom zainteresira bebino nepce za hranom i hranjenjem. Osim što je ukusan, batat je iznimno hranjiv. Kao i njegov brat krumpir, najbolje ga je jesti samo skuhanog, s time da batat možete kuhati brzo i uspješno na pari jer mu je tekstura nešto između krumpira i bundeve. Bogat je vitaminom A i C, željezom, kalcijem i kalijem, a obiluje i beta-karotenom i bjelančevinama. Osim svega navedenog izrazito je bogat i vlaknima, što još jednom potvrđuje prednost uvođenja batata u prehranu djece, pa tako i odraslih. Iako se na našim prostorima ne konzumira u količini kao što se koristi u Americi, Africi i Aziji, u posljednjih nekoliko godina, i na svu sreću, otvaramo mu put prema našim tanjurima.
Zanimljivo je da ga osim u njegovoj klasičnoj narančastoj boji isto tako možete nabaviti u bijeloj, žutoj, smeđoj i ljubičastoj, no za te primjerke morat ćete se obratiti nekom malom OPG-u ili voćarni s neuobičajenim namirnicama. Ja ga u suštini najviše volim pripremati kao prilog ribi i mesu, u kombinaciji s blitvom ili nekim drugim tamnozelenim lisnatim povrćem, a dobro se slaže u slanim muffinima te je nekako najzabavniji u obliku pečenih prutića iz pećnice. S obzirom na to da su to sve više manje klasične verzije upotrebe batata u kulinarstvu, htjela sam vam pokazati tri malo drugačija načina kako ga najbolje upotrijebiti, a da pritom hrana bude primamljiva i djeci. Zato sam se odlučila napraviti ga u juhi s kokosovim mlijekom i lećom, nakon toga u vegetarijanskoj verziji iznimno ukusnog hamburgera te za desert najfiniji čokoladni brownie koji sam jela. Pa tako jedan dan skuhajte sva tri slijeda nedjeljnog ručka potpuno od batata i oduševite njime svoje ukućane i sebe. Želim vam dobar tek.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....