BAŠ LAKO, A FINO

Zimnica koja nas je oduševila! Zaboravite turšiju, feferone i papriku, pikantno ukiselite ovu namirnicu

Recept je ovo koji nam je otkrila Nevenka Zlatkov kada smo je nedavno posjetili u napuštenom creskom selu u kojem već godinama živi jedino njezina obitelj, o čemu vam pišemo i u novom broju magazina Dobra hrana

Možda je sad čak malo i prekasno za ovaj recept, no ne možemo odoljeti da ga ne podijelimo, jer u trgovinama i na tržnicama još uvijek možemo pronaći uvozno grožđe, pa ga i isprobati. Naravno, za očekivati je da će pikantno ukiseljeno grožđe biti daleko bolje ako se radi s domaćim bobicama, no "za prolivenim mlijekom nećemo žaliti", ali ćemo zato recept isprobati s onim što imamo i svakako ga pospremiti da budemo spremni za iduću sezonu.

image

Silvanus, Igor, Nevenka i Mariu Zlatkov jedini su stanovnici sela Filozići

Vedran Peteh/Cropix

A zašto sve to? Zato što je pikantno ukiseljeno grožđe jedan od najboljih dodataka uz mesne nareske i sireve koji smo u posljednje vrijeme kušali, a recept za njega otkrila nam je Nevenka Zlatkov kada smo je nedavno posjetili u napuštenom creskom selu Filozići u kojem već godinama, baveći se stočarstvom, turizmom i ugostiteljstvom, živi jedino njezina obitelj, o čemu vam pišemo i u novom broju magazina Dobra hrana.

Naime, kada smo ovog ljeta odlučili da tema jesenskog broja Dobre hrane jednostavno mora biti šuma na tanjuru, nismo mogli, a da ne ugostimo i obitelj Zlatkov, koja je samo za čitatelje Dobre hrane pripremila nekoliko jela pretežno s blagom creske šume Tramuntane i priredila nam pravu šumsku gozbu o kojoj možete čitati u magazinu koji je u prodaji od 1. listopada.

image

Ispred njihove kuće nalazi se brajda bijelog grožđa koje Nevenka pikantno kiseli od nedavno

Vedran Peteh/Cropix

Ulaz u kuću obitelji Zlatkov u ljetnim mjesecima od sunca štiti brajda. Upravo od tog slatkog bijelog grožđa Nevenka radi ukusan dodatak mesnim platama koje služe svojim gostima. Na njihovom obiteljskom gospodarstvu OPG Art Farm Filozići, dakle, nećete dobiti masline ili kisele krastavce kao dodatak jelu, već prije ukiseljeno pikantno gožđe, pečenu papriku, namaz od medvjeđeg luka te ovisno o sezoni - svježe ili peperoncine u ulju. I dok je već i pečena paprika potpuno dugačija i bogatija okusima zbog njihova domaćeg vinskog i octa japanske šljive, posebno nas se dojmilo grožđe, a Nevenka nam je otkrila i kako ga priprema.

image

Pikantno ukiseljeno grožđe nam je uz peperoncine servirano uz platu proizvoda koji same proizvode

Vedran Peteh/Cropix

NEUKROTIVA PLATA

Na drvenoj dasci s vješalicom koju je Igor izradio obitelj služi mesne i mliječne proizvode vlastite proizvodnje. Meso za ove delikatese nabavljaju od lokalnog i lovačkih društva s kontinenta, te ga prerađuju i u suhomesnate proizvode. Kozje mlijeko imaju, pa od njega rade skutu i sireve, a povrće, koje dolazi kao prilog, također sami uzgajaju, beru i prerađuju. Nama su za ovu prigodu servirali svinjski pršut, jer je ovog ljeta otišlo sve što su imali od divlje svinje, zatim su nam narezali kobasicu od medvjeda pa drugu od jelena i divlje svinje te jednu malo pikantniju svinjsku. Uz to smo dobili stariji ovčji i mladi kozji sir te aromatičnu brusketu s pestom od medvjeđeg luka s ribanom suhom skutom. Jestiva dekoracija na plati bili su pikantno ukiseljeno domaće bijelo grožđe i njihovi peperoncini kojih uzgajaju, kaže nam Igor, barem deset vrsta.

UKISELJENO PIKANTNO GROŽĐE

"Grožđe se skine s loze, dobro opere i ocijedi. Zatim se stavlja u staklenke, doda mu se klinčić, peperoncino i lovor pa se prelije zakipljenim vinskih octom. Staklenke se potom dobro zatvore i čuvaju na tamnom i hladnom mjestu, a rezultat je pikantno ukiseljeno grožđe koje puca pod zubima kao da je upravo ubrano", opisala nam je Nevenka.

No, nije ovo jedini recept koji smo dobili od obitelji Zlatkov! U jesenskom izdanju magazina Dobra hrana donosimo vam reportažu iz sela Filozići za koju su nam pripremili jela i recepte za, primjerice, ovčji udić zes palentun, raviole s kozjim sirom i skutom u toču od jelenskog sušenog buta s pedočima te mesnu gregadu... a otkrili su nam i zašto miješati svježe i još toplo kozje vino i mošt. Sve jedno do drugog jela koja ne možete probati nigdje drugdje...

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 12:08