CHUTNEY

ZIMNICA NA DRUGAČIJI NAČIN: Chutney od krastavaca i limuna

Na spomen zimnice uvijek mi se usne razvuku u osmijeh. Veliki je to posao, rekla bi moja mama, no treba se uvijek sjetiti užitka kad se tijekom zime s poštovanjem ulazi u smočnicu i na polici traže omiljeni džem, pekmez, ukiseljeni fini krastavci ili paprika…
1000 g svježih krastavaca
100 g sitno nasjeckanog đumbira
sok i korica dvaju limuna
500 g bijelog šećera

Krastavce očistite od kore, uklonite sjemenke i narežite na tanke komadiće. Stavite u posudu i dodajte nasjeckani đumbir, šećer te sok i koricu dvaju limuna. Stavite posudu na vatru i pustite smjesu da zakuha lagano je miješajući. Kad sadržaj prokuha, smanjite vatru i kuhajte na slaboj vatri 30 minuta ili dok se ne zgusne. Pazite da ne ispari sva tekućina jer će se u tom slučaju smjesa karamelizirati. Još toplu smjesu stavite u dobro oprane i posušene staklenke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 14:46