CHUTNEY

ZIMNICA NA DRUGAČIJI NAČIN: Chutney od luka i jabuka

 Marko Miščević
Na spomen zimnice uvijek mi se usne razvuku u osmijeh. Veliki je to posao, rekla bi moja mama, no treba se uvijek sjetiti užitka kad se tijekom zime s poštovanjem ulazi u smočnicu i na polici traže omiljeni džem, pekmez, ukiseljeni fini krastavci ili paprika…
3 veće crvene jabuke
glavica luka srebrenca
80 g svježih šljiva
80 g suhih grožđica
120 g smeđeg šećera
180 ml vinskog octa
pola žličice svježe naribanog đumbira
pola žličice češnjaka u prahu
pola žličice kajenskog papra
prstohvat cimeta
malo muškatnog oraščića

Marko Miščević

Očistite jabuke, odstranite koru i narežite na jednake kockice. Isto napravite s lukom i šljivama. Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje, dodajte grožđice, šećer, ocat i sve začine, stavite posudu na srednje jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. Kad smjesa zakuha, vatru smanjite i kuhajte još 30 minuta ili dok se smjesa ne zgusne. Gotov chutney još vruć stavite u prethodno očišćene staklenke. Kad se ohladi, stavite ga na hladno i tamno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 08:39