CHUTNEY

ZIMNICA NA DRUGAČIJI NAČIN: Chutney od manga i čili papričica

Na spomen zimnice uvijek mi se usne razvuku u osmijeh. Veliki je to posao, rekla bi moja mama, no treba se uvijek sjetiti užitka kad se tijekom zime s poštovanjem ulazi u smočnicu i na polici traže omiljeni džem, pekmez, ukiseljeni fini krastavci ili paprika…
700 g manga
glavica luka srebrenca
4 češnja češnjaka
mala žličica svježe naribanog đumbira
120 g bijelog šećera
200 ml vinskog octa
180 ml soka od jabuke
2 suhe čili papričice
pola žličice sjemena gorušice

Najprije pripremite posudu za kuhanje i dobro operite teglice. Namirnice su dovoljne za 800-900 ml umaka. Mango ogulite i izrežite na manje komade te stavite u posudu. Luk i češnjak nasjeckajte te dodajte mangu. Zatim dodajte šećer, sok od jabuke, ocat i stavite na slabu vatru. Dok se smjesa zagrijava, polako dodajte začine - naribani đumbir, sjemenke gorušice i malo soli te lagano pojačajte plamen. Na samom kraju dodajte čili papriku očišćenu od sjemenki i narezanu na trakice. Pustite da zakuha, smanjite vatru i na laganom plamenu kuhajte 30- 35 minuta. Maknite s vatre te štapnim mikserom usitnite sastojke i odmah stavite u pripremljene staklenke. Kad se ohladi, stavite na hladno i tamno mjesto ili u hladnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 17:20