HRANA ZA UTJEHU

Zimski minestrone Lidije Bastianich jedino je jelo koje ćete trebati u ove hladne dane

Baš kao s mojim ljetnim minestroneom, ovaj recept trebali biste zapravo shvaćati kao predložak za vlastite kreacije kazala je Lidia Bastianich

Popularnost Lidie Bastianich, poznate kuharice i autorice brojnih knjiga, nadišla je granice Amerike, pa su tako za nju čuli i svi oni koji nisu imali priliku gledati njezin televizijski cooking show. Njezine dobre savjete i preporuke, ali i često gastronomsko putovanje okusima koji ju podsjećaju na rodnu Istru rado pratimo i mi sami tako da nismo mogli odoljeti da ne zavirimo u njezin recept za zimski minestrone.

"Baš kao s mojim ljetnim minestroneom, ovaj recept trebali biste zapravo shvaćati kao predložak za vlastite kreacije za bilo koju povrtnu zimsku juhu. Možete dodavati povrće prema vlastitom izboru, poput poriluka, krumpira, batata, repe, pastrnjaka, špinata, blitve, leće, slanutka…", otkrila je Lidia Bastianich.

ZIMSKI MINESTRONE BY LIDIA BASTIANICH

Sastojci (za 10 osoba):

Trebat će vam:
120 g pancete
4 režnja češnjaka
¼ šalice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 stabljike celera
1 list kadulje
2 grančice timijana
500 ml pelata iz konzerve
2 šalice bijelog graha
450 g sušenog graška
2 lovorova lista
1 žličica soli
prstohvat chilli pahuljica
2 mrkve
½ glavice kelja
1 butternut bundeva
1 svežanj raštike
naribani Grana Padano sir
maslinovo ulje

Priprema:
Pancetu i češnjak usitni u sjeckalici do glatke paste. U velikom loncu (idealno gusenom) zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri.

image
/Youtube

Dodaj pastu od pancete i češnjaka te prži 4 minute dok ne zamiriše. U sjeckalici usitni luk, celer, kadulju i timijan do jednolike smjese. Dodaj u lonac i pirjaj 6-7 minuta, dok ne počne lagano primati za dno. Ubaci rajčicu, grah, grašak, lovorov list i ulij 5,5 litara vode. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru i kuhaj bez poklopca oko 30 minuta, dok se sušeni grašak ne počne raspadati. Dodaj sol i chilli pahuljice. Ubaci mrkvu i kelj te kuhaj još 30 minuta. Dodaj butternut bundevu i raštiku, pa kuhaj dok povrće ne omekša i juha postane gusta – još 45 minuta do 1 sat. Izvadi lovorove listove. Posluži juhu u zdjelicama, prelivenu s malo maslinova ulja i posutu naribanim Grana Padano sirom.

image
/Youtube

Savjet: Ova juha postaje još ukusnija nakon što odstoji nekoliko sati – idealna za podgrijavanje sljedeći dan! Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. veljača 2025 09:42