Savršeno kremasta

Znamo gdje u gradu pojesti jako dobru pastu cacio e pepe, jelo od samo tri sastojka koje rijetki znaju pripremiti

Donosimo provjerenu adresu, ali i recept za klasik talijanske kuhinje koji, ako se dobro pripremi, oduševljava kremastom teksturom i nježnim, ali pamtljivim okusom

Ovih smo dana posjetili Sopal u zagrebačkoj Teslinoj ulici kako bismo kušali jela koja ondje nude za ručak, pa smo, između ostalih, isprobali i njihovu verziju klasika talijanske kuhinje. Riječ je o jelu pasta cacio e pepe koja se pravi od samo tri sastojka. Međutim, premda zvuči jednostavno, tek je rijetki znaju pripremiti tako da je pamtite po njezinoj kremastoj teksturi i nježnom, ali okusu s karakterom. U Sopalu je rade sa spaghettima po originalnoj talijanskoj recepturi, odnosno crnim paprom i pecorino romano sirom koji je, ispričala nam je Katarina Vrenc, chefica Sopala, doista dugo tražila dok nije pronašla savršeni.

image
Privatni album

Ako vas put ovih dana ne odvede u centar grada ili možda nećete imati vremena uživati u ručku koji će vam pripremiti na ovoj adresi, cacio e pepe možete napraviti i sami, sa svojom ili, pak, kupovnom tjesteninom. No, kako ne biste tražili dalje, u nastavku vam ostavljamo potpuni recept za ovo jelo - od domaće tjestenine do umaka.

image
Berislava Picek/Cropix

OSNOVNI RECEPT ZA TJESTENINU

400 g glatkog brašna
100 g semole (durum)
16 žumanjaka (oko 300 g)
1 jaje

Priprema:

Pomiješajte brašno (ostaviti 50 g sa strane) i semolu, napravite rupu u sredini i u nju stavite žumanjke i jaje. Mijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pretkraj, ako je tijesto jako vlažno, umijesite ostatak brašna, ali ga dodajte malo po malo dok ne osjetite da je dovoljno, odnosno da tijesto nije ljepljivo. Mijesite snažno sedam do 10 minuta. Napravite dvije loptice. Ostavite u hladnjaku da odmori jedan sat.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite na kuhinjsku dasku. Razvaljajte ga valjkom u usku duguljastu traku debljine oko centimetar, a zatim ga razvucite mašinicom za tjesteninu. Preklopite ga nekoliko puta i provucite kroz najveću širinu na mašinici, ponovite nekoliko puta. Sad počnite smanjivati širinu dok ne dođete do lista debljine između šest do osam milimetara. Prerežite listove tako da budu dužine od oko 30 cm. Režite u željeni oblik. Tagliatelle su široke oko osam milimetara. Tagliolini su široki oko tri milimetra.

image

Recept za tjesteninu i linguine cacio e pepe ustupili su nam u Papavero Pizza & Food Labu

Berislava Picek/Cropix

LINGUINE CACIO E PEPE

Trebat će vam:

540 g linguina
400 g pecorino sira, tvrdog
1 žlica papra u zrnu

Priprema:

Papar kratko tostirajte na suhoj tavi i laganoj vatri kako bi pustio aromu. Ne smije izgorjeti! Zdrobite tostirani papar ručno u mužaru.

Stavite kuhati linguine u obilnoj količini slane vode.

Pecorino naribajte i stavite u jednu zdjelicu, podlijte ga sa 100 ml kipuće vode i dobro miješajte dok se ne pretvori u kremu.

U tavu stavite papar i podlijte ga škrobnom vodom u kojoj kuhate tjesteninu.

Kad su linguine kuhane, stavite ih u tavu s paprom, dobro sotirajte dok se sva voda ne reducira.

Maknite s vatre i umiješajte kremasti pecorino te dobro promiješajte. Ako je pregusto, dodajte još malo škrobne vode i servirajte.

image
Berislava Picek/Cropix

Više o ovom jelu možete doznati i ovdje, u našem serijalu koji smo napravili u zagrebačkom Papavero Pizza & Food Labu, kada smo pripremali neke od klasika talijanske kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 13:00