Za prste polizati

Znate li kako u jelima dobiti umami okus? Imamo savršen recept za to, vrlo je jednostavan

 Shutterstock
Riječ "umami" potječe iz japanskog jezika i doslovno znači "ukusan" ili "ugodan okus"

Jedete sočan komad pizze, uzimate prvi zalogaj i prožima vas onaj duboki osjećaj da je sve baš kako što treba biti. Gotovo elektrizirajuće ushićenje koje vas prolazi od glave do pete. Možda malo i mrmljate od zadovoljstva. Bogata aroma vas tjera da uzmete još jedan zalogaj, pa još jedan, sve dok sve ne nestane s tanjura... Ako ste ikada kušali nešto tako neodoljivo da jednostavno niste mogli stati jesti, možda ste upravo iskusili čaroliju okusa umami - tajanstveni peti okus koji se uvukao u srca gurmana diljem svijeta. Iako vam možda još uvijek zvuči egzotično, umami je zapravo bio prisutan na našim tanjurima cijelo vrijeme.

Pa, što je točno umami, odakle dolazi i zašto nam se sviđa toliko da bismo mogli napisati ljubavno pismo ovom okusu?

Svi smo upoznati s četiri osnovna okusa - slatko, slano, gorko, kiselo. Umami je peti okus koji se najbolje može opisati kao bogat, mesnat i pun okusa - gotovo kao da vam netko šapće na uho: "Još jedan zalogaj!" Isto tako nije agresivan, već delikatan, ali vam daje onaj "mmm" efekt u ustima. Okus umami ne stavlja u prvi plan slatko niti slano, nego pruža dubinu okusa koja hranu čini "zaokruženom" i nevjerojatno zadovoljavajućom.

image
Shutterstock

Umami su otkrili Japanci

Umami možete osjetiti u hrani koja sadrži visoku razinu aminokiseline glutamata koji se nalazi u jelima poput parmezana, algi, miso juhe i gljiva. Taj je spoj prisutan i u mesu, ribama, zrelim sirevima, pa čak i rajčicama. Tako primjerice na pizzi kombinacija sira i umaka od rajčice pruža snažnu umami eksploziju. To je stoga jer sir sadrži glutamate koji pojačavaju slani okus, dok su rajčice bogate umami spojevima poput likopena. Ako dodate i samo jednu žličicu začina, poput Vegeta Fine blenda, vrhunsku kombinaciju povrća, jelo će poprimiti novu dimenziju. Jer u novoj su verziji slavne Vegete svi sastojci fino mljeveni kako bi se postigla glatka tekstura. Stoga nema vidljivih komadića pa Fine blend možete stavljati i u jela koja moraju biti savršeno izmiksana - poput pire krumpira. Glatka tekstura nove verzije legendarnog začina, može se koristiti i u paniranju ili mariniranju mesa ili povrća, a savršena je i za mnoge umake i soseve. Daje onaj poseban “touch” za koji stručnjaci kažu da osjećamo kad je umami na našim nepcima i tražimo još i još. Pri tom je Vegeta Fine blend vrlo pratktična, jer je sve što vam treba od začina već umiksano u savršen spoj.

Riječ "umami" potječe iz japanskog jezika i doslovno znači "ukusan" ili "ugodan okus". Za ovaj termin možemo zahvaliti japanskom znanstveniku Kikunae Ikedi, koji ga je 1908. godine prvi put upotrijebio kako bi opisao okus koji je jednostavno nije mogao svrstati među četiri osnovna okusa - nije bio niti slatko, slano, kiselo niti nešto gorko. Taj je okus otkrio dok je istraživao juhu od algi, uočivši da glutaminska kiselina, spoj prisutan u nekim namirnicama, daje ono što danas poznajemo kao umami.

image
Shutterstock

Iako je izraz umami star više od stoljeća, svijet ga je izvan Japana počeo ozbiljno shvaćati tek krajem 20. stoljeća. Do tada su mnogi vjerovali da su slatko, kiselo, slano i gorko jedini okusi koje možemo prepoznati, ali je modernija znanost potvrdila da naše nepce zaista ima sposobnost prepoznati ovaj peti okus.

Gotovo sve u vezi umamija je misteriozno i složeno - od toga kako ga percipiramo, do njegove povijesti i borbe za priznanje.

Znanstveno objašenjenje

No, Charles Spence, psiholog sa sveučilišta Oxforda u Velikoj Britaniji, koji proučava percepciju okusa, objašnjava da to vjerojatno proizlazi iz neobičnog načina na koji osjećamo umami. Prema njegovim riječima on oživi i postaje ukusan tek kad se kombinira s drugom hranom i aromama. To nije slučaj s ostalim okusima, jer slatko ostaje slatko, bez obzira na sve, a isto vrijedi za slano i gorko. Jer sam po sebi, umami nije jak niti posebno dobar okus. No, kada se kombinira s drugom hranom, umami pojačava okuse proteina i soli, dok istovremeno spaja i druge okuse, poput kiselog i slatkog. Svi okusi se tada međusobno prožimaju - ponekad suzbijajući, ponekad pojačavajući druge okuse.

Umami se isto tako nalazi u mnogo više jela nego što biste mogli misliti. Ako volite naribati malo (ili puno) parmezana po tjestenini, to je zato što ovaj zreli sir obiluje umami okusom.

Soja umak ili tekuće zlato azijske kuhinje prepun je umami okusa, zbog čega su sushi zalogaji omiljeni mnogima. Rajčice također u sebi skrivaju umami, pogotovo kada su zrele ili termički obrađene kao u finoj, kremastoj šalši. Ako volite pizzu, onda volite umami. A što je s klasičnim hamburgerom s roštilja? Meso sadrži umami, a ako dodate malo kečapa i sira, postaje još bolja umami delicija.

image
Shutterstock

Pogledajte jelovnik bilo kojeg restorana koji drži do sebe; prepun je umamija. Chefovi i food bloggeri, već neko vrijeme koriste pojam umami, hvaleći se kako se dobro razumiju u taj pojam. No, svaka majka, otac ili baka koji kuhaju za svoju obitelj također ga svakodnevno stvaraju. Dovoljno je primjerice u bolognese ili bilo koji umak dodati malo Vegeta Fine blend mješavine začina da dobijemo taj osjećaj potpunog užitka u hrani, pomoću kojeg možemo postići umami u svakodnevnim jelima. Svima poznat dodatak - omiljena Vegeta već desetljećima u svakoj kuhinji - sada ima i mlađu sestreu - pažljivo mljevenu mješavina začina koja nudi istu izvanrednu kvalitetu, a uklapa sei dalje u sva jela. Čak i ako samo poželite pouesti rajčicu i začiniti je finom mješavinom Vegete - dobit ćete eksploziju umami okusa. Jer tko bi mogao odoljeti tom petom okusu? Ni mi, a niti naše nepce!

UMAMI RECEPT

Umami pečena tjestenina s rajčicama i parmezanom

Ova ukusna pečena tjestenina kombinira bogat okus pečenih rajčica, parmezana i gljiva, stvarajući savršenu umami eksploziju na vašim nepsima. Jednostavno za pripremu, ovo jelo je idealno za ručak ili večeru.

image
Shutterstock

Sastojci (za 4 osobe):

400 g tjestenine (penne, rigatoni ili fusilli)

500 g cherry rajčica (ili bilo kojih zrelih rajčica, prepolovljenih)

200 g šampinjona, narezanih

3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

100 g ribanog parmezana

150 g mozzarelle, narezane na kockice

3 žlice maslinovog ulja

1 žlica balzamičnog octa

1 žlica svježeg timijana ili bosiljka (ili sušeni)

1 žličica soli

1⁄2 žličice svježe mljevenog papra

2 žlice krušnih mrvica (za hrskavu koricu)

Svježi bosiljak za ukras (po želji)

1 žličica Vegete Find Blend

Upute:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Rajčice prepolovite i stavite ih u posudu za pečenje. Dodajte nasjeckane šampinjone i češnjak. Prelijte s 2 žlice maslinovog ulja i balzamičnim octom. Dodajte sol, papar i timijan, pa sve dobro promiješajte kako bi se povrće ravnomjerno začinilo.

Stavite posudu s rajčicama i gljivama u pećnicu i pecite 20-25 minuta, dok rajčice omekšaju i lagano se karameliziraju, a gljive poprime zlatnu boju. Ovakav postupak razvija bogat umami okus rajčica i gljiva.

Dok se rajčice peku, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kuhanu tjesteninu ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja.

Kad su rajčice i gljive pečene, izvadite ih iz pećnice. Pomiješajte pečeno povrće s kuhanom tjesteninom i dodajte 1 žličicu Vegeta Find Blend mješavine. Dodajte mozzarellu i polovicu ribanog parmezana. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine kako bi postala kremasta. Preko tjestenine pospite preostali parmezan i krušne mrvice. Prelijte s 1 žlicom maslinovog ulja kako bi korica postala hrskava.

Vratite posudu u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, dok se sir ne rastopi i korica ne postane zlatna i hrskava.

Izvadite tjesteninu iz pećnice, pospite svježim listićima bosiljka i poslužite svoju savršenu umami pečenu tjesteninu!

Savjet:

Za još jači umami efekt, možete dodati nekoliko kapljica soja umaka ili dodati sušene rajčice u smjesu. Dobar tek!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:01