RECENZIJA RESTORANA

Čakovec nema puno restorana vrijednih preporuke, ali ovom bismo dali još koju priliku, evo i zašto

Prvi put smo posjetili čakovečki Stari grad, gdje nas je meni na prvu pomalo zbunio, ali na kraju smo iz restorana izašli relativno zadovoljni

Smješten u atriju Grada Zrinskih, restoran Stari grad jedan je od malobrojnih koji se u Čakovcu može preporučiti gladnim turistima ili domaćim ljudima u potrazi za ručkom ili večerom koja nije pizza, burger ili kebab. Meni je djelomično baziran na lokalnim okusima i namirnicama, poput heljdine ili ječmene kaše, mesa s tiblice i jela kao što su međimurska pretepena juha sa suhim mesom, ali sadrži i jela inspirirana drugim kuhinjama, poput rajčice s burattom i parmigiane ili raviola s rikulom i tartufima. Nude i steakove i druga mesna jela iz kopa (pećnice/roštilja na ugljen), dosta ribljih jela, a pohvalno je i što se ovdje naručiti može i nekoliko konkretnijih vegetarijanskih i veganskih jela.

Na meniju, dakle, gotovo svatko može pronaći nešto za sebe, a vrijedi spomenuti i kako niti jedno jelo ne zvuči dosadno pa nam je, kada smo se u Stari grad zaputili jedne subote oko 18 sati, na raniju večeru, bilo prilično teško odabrati što ćemo naručiti.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Za predjelo smo na kraju odabrali tris namaza (13,50 eura) i burattu u panko mrvicama s rajčicom (14,40 eura), a za glavno jelo heljdine trgance s trganom patkom (13,80 eura) i svinjski file u omotaču od bučinih sjemenki i pistacija (21,80 eura). Za desert smo naručili knedlu sa šljivom (3 eura) i pitu od borovnica sa sladoledom od vanilije (6,50 eura).

Predjela su na stol stigla 10-ak minuta nakon narudžbe, a uz tri namaza, točnije humus, pileću jetrenu paštetu i namaz od patlidžana, poslužena nam je posudica s pečenom paprikom s češnjakom, koja je na kraju sva tri namaza učinila još zanimljivijima i ukusnijima. Humus i namaz od patlidžana bili su blago začinjeni, čak možda i preblago za one koji vole slaniju i začinjeniju hranu, pa ih je aromatična paprika lijepo podigla, dok je pileća pašteta već sama po sebi bila odlična, gusta i ukusna.

image
Privatna Arhiva
image

Uz predjelo, na stol je stigla i selekcija kruha i peciva

Privatna Arhiva

Buratta u panko mrvicama s rajčicom bila je korektna, hrskava izvana, kremasta iznutra, u umaku od rajčica s komadima rajčica, no voljeli bismo da je ovo jelo hrabrije i maštovitije začinjeno ili da mu je dodano barem malo svježeg bosiljka, šećera i soli kako bi okusi bili jači i izraženiji.

image
Privatna Arhiva

Glavna jela također su na stol stigla prilično brzo, osoblje općenito nije bilo nametljivo, ali nam je neprestano bilo na usluzi i za cijelo smo se vrijeme ručka ovdje osjećali baš ugodno.

Heljdini trganci s trganom patkom u redukciji od merlota i demi-glace umaka bili su taman kuhani, mesa je bilo dovoljno, jelo je bilo dobro začinjeno, nije ‘plivalo‘ u umaku i bilo je baš slasno.

Svinjski odrezak u bučinim sjemenkama i pistaciji bio je dobro pečen, zadržao je sve sokove, ali hrskavi omotač baš i nije bio hrskav i, zapravo, sjemenki i pistacija bilo je premalo i nisu se baš osjetile. Poslužen je uz klasičan, gusti pire krumpir i džem od luka, koji nam na ovom tanjuru čak i nije bio potreban. Više bismo voljeli da je glavno jelo posluženo uz malo kremastiji pire krumpir i kakav jednostavan, gusti umak od pečenja.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Uz glavna jela, naručili smo i sezonsku salatu, koja je bila bogata i svidio nam se dodatak tostiranih bučnih sjemenki, ali bila je začinjena tek s nekoliko kapi bučina ulja, a ostatak posla odradili smo sami s octom i uljem koji su bili na stolu.

image
Privatna Arhiva

Deserte smo ovdje najdulje čekali pa smo se ponadali da je to zato što se knedle svježe kuhaju i završavaju u tom trenutku, no kada su slastice stigle na stol, činilo nam se da su brzinski odmrznute, zagrijane i poslužene. Osim toga, knedla nije imala nikakav poseban okus osim kiseline iz šljive, dok je tijesto na piti od borovnica bilo meko, kao da je natopljeno, a ne prhko. Iako je na oko bilo jasno o kojem se voću radi, da smo je jeli zatvorenih očiju, vjerojatno ne bismo pogodili da je riječ o borovnicama.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Čakovečki Stari grad, čini nam se, jedan je od onih restorana čiji meni na prvu može zbuniti, no tražite li jela inspirirana tradicijom i domaćim namirnicama, lako ćete ih pronaći i s njima nećete previše pogriješiti. Voljeli bismo da su u kuhinji malo hrabriji sa začinima, jer ideja im, uvjerili smo se, ne nedostaje.

Manjim nedostacima unatoč, ovaj restoran naći će se pri vrhu naše liste kada nas gladni prijatelji i poznanici zatraže preporuku za restoran u Čakovcu, što zbog općenito skromnog izbora u ovom gradu, a što zbog potencijala da u Starom gradu postanu još bolji ako im se za to pruži prilika.

Stari grad
Adresa:
Trg Republike 5, Čakovec

Hrana: 7/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Cijena: €€-€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 07:43