RECENZIJA RESTORANA

Jela ovog zagrebačkog modernog klasika uvijek ispune očekivanja, a često ih i nadmaše

Izbor na njihovu meniju dovoljno je širok da zadovolji one sklonije tradicionalnim jelima kao i one koji tragaju za hrabrijim kombinacijama

Francuski šarm s hrvatskom dušom. Tako bismo opisali Le Bistro, jedno od rijetkih mjesta u Zagrebu gdje je hrana uvijek onakva kakvu očekujete (ili čak bolja), usluga na visokom nivou, a ambijent na trenutke čaroban. Nedavno smo u Le Bistrou ručali, isprobali klasike i možemo vam reći da su i dalje izvrsni.

Le Bistro je sinonim za profinjenost i dobar ukus, i ako se u njemu nađete, nitko vam neće moći osporiti da cijenite upravo te dvije kvalitete. Osim što je profinjen, ovaj je restoran i uzbudljiv - neprekidno mijenja i prilagođava svoj meni sezonskim namirnicama, što je zapravo najprivlačniji dio njegove ponude. Meni koji smo isprobali bio je tek nekoliko tjedana "u pogonu", a na njemu ćete pronaći mousse od jogurta, salatu od mladog graška i mente s ikrom pastrve, mariniranu hobotnicu s motarom i crnom rotkvom, tunu s carpacciom od lubenice, kao i vrhunske komade mesa i ribe. Klasici su također tu, a upravo za njih smo se i mi odlučili.

image

Pozdrav iz kuhinje

Privatna arhiva

U Le Bistrou tatarski (31 €) služe s domaćim tri puta pečenim krumpirićima, što nećete pronaći često, a možda i nikada na nekim drugim mjestima i jedan je od hvaljenijih tatarskih u gradu. Na upit koju razinu ljutine bismo željeli, odgovorili smo srednje ljut, jer takav tatarski najviše volimo, iako nam je u redu da malo odvede i na ljuću stranu. Bio je odličan, začinima bogatiji od nekih koje smo nedavno jeli, ali savršeno izbalansiran. Pritom će 180 grama mesa koje dobijete biti okej za dvije ženske osobe, kršni momci bi trebali jednu porciju sačuvati samo za sebe.

image

Tatarski

Privatna arhiva

Kad kažemo da smo se odlučili za klasike, stvarno mislimo da smo se odlučili za klasike. Zapečeni štrukli (12 €) u umaku od slatkog vrhnja, poznati kao Esplanade štrukli, te bečki odrezak s pire krumpirom (28 €) bili su naš izbor za glavno jelo. Ako ste ikada jeli bečki odrezak u Figlmülleru, kultnom restoranu koji je poznat kao kolijevka bečkog odreska, znate da mora biti tanak, poh na njemu treba biti valovit, nikako mastan, a istovremeno hrskav i sočan – ovaj odrezak bio je upravo takav. A pire krumpir? To je posebno poglavlje. Čini se gotovo suludo tražiti recept za njega, ali smo, u svom istraživačkom duhu, pitali izuzetno susretljivog konobara može li nam otkriti tajnu. Uz smiješak, odgovorio je da će provjeriti u kuhinji, iako smo znali da je to bila šala. Pire krumpir bio je toliko dobar da je jedino nedostajalo da je nedjelja, a ne utorak – kako bismo imali pravi osjećaj nedjeljnog ručka.

image

Bečki odrezak

Privatna arhiva

image
Privatna arhiva

Esplanade štrukli su poslastica koju bi si svatko trebao priuštiti barem jednom u životu, a ne dao Bog samo jednom. Ovaj kultni specijalitet hotela postao je sinonim za vrhunsku kvalitetu njihove kuhinje, a nevjerojatno je kako svaki put uspijevaju ispuniti sva očekivanja. S konobarom smo razgovarali i o štruklima, ispitivali ga kako se spremaju, pod čim se peku, koje se točno vrhnje koristi za umak... Otkrio je nešto, ali ne sve. Porcije su zaista izdašne, a s oba jela ćete se pošteno najesti i zadovoljni krenuti prema centru grada.

image

Poznati Esplanadini štrukli

Privatna arhiva

image
Privatna arhiva

Za desert smo žudili za nečim osvježavajućim. Odabir je pao na biskvit od pečene marelice s kremom od mascarponea i lavande s pinjolima (7,5 €) te desert od višnje s cvijetom soli, sorbetom od višnje, kremom od bijele čokolade i mente te tuilleom od sezama (8,5 €). Desert od marelica bio je divan - sočne, zrele marelice poslužene su s laganim kremastim mascarponeom, dok je lavanda bila prisutna u savršenoj količini, ne previše dominantna.

image

Desert s marelicama

Privatna arhiva

Višnje su pak predstavljale savršenu kombinaciju kiselog i slatkog - jači desert u odnosu na prethodni. Ako preferirate deserte s malo više karaktera, desert od višnje će vas oduševiti. Dubok i intenzivan sorbet od višnje osvježava, kiselkasta nota višnje savršeno balansira slatkoću kreme, dok hrskavi tuille od sezama upotpunjuje desert, dodajući mu dodatnu dimenziju okusa i teksture.

image

Desert s višnjama

Privatna arhiva

Le Bistro u hotelu Esplanade zaista je destinacija za prave gurmane. Ovdje se klasika susreće s modernim kulinarskim tehnikama. Izbor jela na meniju uvijek je širok, ali ne previše - dovoljno da zagolica maštu, nudeći razne opcije kako onima koji su skloniji hrabrijim kombinacijama, tako i onima koji tragaju za tradicionalnim jelima. Ovaj vikend biste i vi mogli planirati ručak na adresi Mihanovićeva 1.

LE BISTRO
Adresa:
Mihanovićeva ulica 1, Zagreb

Hrana: 9/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 10/10
Cijene: €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 08:43