Dodjela nagrada najboljim restoranima na svijetu po izboru The Worlds 50 Best Restaurants, najvažnije je događanje u svijetu gastronomije. Osim liste najboljih restorana koji su rangirani od prvog do stotog mjesta, dodjeljuju se i pojedinačne nagrade.
Nagrada One to Watch dodjeljuje se restoranu koji obećava i treba držati na radaru, a ove godine pripala je londonskom restoranu Ikoyi. Možda to ne bi bila osobita vijest da cijene avionskih karata za London nisu prilično povoljne u nadolazećim mjesecima. U studenom i prosincu možete kupiti povratnu avionsku kartu za London iz Zagreba, Zadra ili Pule za tristotinjak kuna.
Zašto je Ikoyi poseban? Za početak, kritičari su se dobro namučili kako bi kategorizirali ovaj restoran, da bi na kraju naprosto odustali i zaključili jedno - ovdje se izvrsno jede. Stavljanje Ikojija u svoju kućicu ili kategoriju posebno je naživcirala Jeremy Chana, jednog od vlasnika restorana: "Borim se s ljudima koji žele dati oznake Ikoyiju. Zašto ne možemo slobodno razmišljati o hrani kao o umjetnosti? Kako biste, na primjer, kategorizirali Jacksona Pollocka? Toliki su suvremeni umjetnici nekategorizirani. Svi se mogu složiti da je lijepa, poticajna i smislena - zar hrana ne može biti takva? ” jednom prilikom je izjavio Chan.
Njihova karta je uzbudljiva i zabavna, a k tome još i prisvajaju i utjecaje s različitih strana svijeta što nije slučajno jer priča ide ovako: Jeremy Chan, jedan od vlasnika restorana, odlučio je studirati filozofiju na američkom Sveučilištu Princeton, dok je Iré Hassan-Odukale uspješno plivao u svijetu osiguranja u Londonu. Više od desetljeća kasnije, pokrenuli su Ikoyi u londonskom West Endu. Restoran je uzeo ime i začine iz zapadne Afrike - Ikoyi je pokrajina u Lagosu, najvećem gradu u Nigeriji - ali istovremeno koriste sastojke i procese iz jugoistočne Azije, Japana i udaljenih dijelova ruralne Engleske. Spoj Hassan-Odukaleovih mirisa i okusa iz djetinjstva provedenog u Africi i Chanovih vještina ispeglanih u kuhinjama Hestona Blumenthala i Nome, stvorili su Ikoyiju prepoznatljiv identitet.
Nude degustacijske menije za ručak (60 funti) i večeru (160 funti). Svjetske kritičare je raspametila hobotnica pržena u heljdi i jollof riža koja je u njihovom slučaju dimljena, a karakteristična je za zapadnu Afriku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....