Iako je u ovo doba godine, kad je otvorena i terasa, mjesta više, mi nismo mogli birati - dobili smo stol za dvoje unutra jer je terasa već bila popunjena. Sve to govori o popularnosti ovog lokala koji već godinama svojom jednostavnom, kvalitetnom ponudom jela, ali i izvrsnom vinskom listom privlači goste zaposlene u uredima ovog dijela grada koji bi svoj ručak ipak povremeno pojeli u bistrou, a ne u menzi ili roštiljarnici.
Bogata vinska lista, naravno, ne čudi, jer Jadranka je naslonjena na poznatu zagrebačku vinoteku Miva, koju vode isti vlasnici.
Dnevna karta jela nije velika: uz obaveznu juhu i varivo, u ponudi je obično i neko mesno ili riblje jelo iz pećnice, ili lešada, birani komad s grilla, bogatija salata kao samostalno jelo, dva deserta… Sva se jela pripremaju taj dan, pa smo tako odustali od punjene paprike jer su nam rekli da će biti gotova tek za dvadesetak minuta.
Za početak, nakon čaše pjenušca (Villa Sandi Prosecco Rose i Šember Brut), uzeli smo male porcije dvaju jela na žlicu koja su taj dan imali u ponudi: gazpacho (3,80 €) i kelj varivo s junećim mesom (5,90 €). Oba ta jela mogu se naručiti u maloj ili velikoj porciji.
Gazpacho je bio od prave, svježe rajčice, malo grublje teksture, ali osvježavajuć i ukusan, voćnog okusa, pa smo se pitali je li u blenderu uz rajčicu završila i koja jagoda. Ipak, nedostajalo mu je pikantnosti, pa nam je ljubazna konobarica donijela bočicu tabasca.
Varivo od kelja s junetinom bilo je izvrsno. Listovi kelja ostali su žive, zelene boje, nisu bili raskuhani, što je po gostionicama u koje radni ljudi odlaze na ručak vrlo često. Ružičasti komadići junećeg mesa bili su mekani i sočni, a našla se tu i pokoja kockica masnog, ali vrlo ukusnog špeka. Gotovo smo požalili što nismo uzeli veću porciju, ali htjeli smo probati još neko jelo.
Naručili smo bakalar iz pećnice s krumpirom i porilukom (14,90 €) i Lady biftek s umakom od gorgonzole i pomfritom (17,90 €).
Bakalar je, naravno, bio onaj zamrznuti, a taj nikad nije najkvalitetniji. To smo, uostalom, mogli pretpostaviti, pa nas nije ni iznenadilo, ali ga je nakon odmrzavanja ipak trebalo očistiti od zaostalih kostiju koje su u takvim zamrznutim ribljim filetima uobičajene. Ni krumpir nije bio u najboljoj formi: neki su se komadi mogli jednim pritiskom vilice pretvoriti u pire, dok su drugi bili još nedovoljno kuhani - kao da su izmiješane dvije sorte. Poriluk je dao malo kremoznosti u okusu, no zeleni su dijelovi pocrnjeli u pećnici i nisu izgledali lijepo. Kad smo poželjeli jelo politi maslinovim uljem, primijetili smo da nedostaje za stolom - bili su tu samo papar, sol i aceto - pa nam ga je konobarica donijela naknadno. Malo je ipak pomoglo.
Lady biftek (150 g) je, s druge strane, bio vrlo ukusan, krasno medium rare pečen, poslužen na umaku od gorgonzole koji nam, međutim, čak ne bi ni nedostajao, uz vrlo dobar ručno rezan pomfrit.
Za desert smo odabrali čokoladnu mak kocku s malinama (4,90 €). Bila je još mlaka, s osvježavajućim preljevom od maline, no voljeli bismo da je gornji čokoladni sloj ipak malo tanji kako bi mak više došao do izražaja.
Izvrsnu vinsku listu već smo spomenuli, no željeli bismo ukazati na nešto što bi barem nekim gostima olakšalo izbor. Naime, uz mnoga vina koja se ovdje nude na čaše, Jadranka na dnevnoj karti uz pojedina jela gostima nudi po dvije vinske preporuke. Nema nikakva razloga da ih ne poslušamo, ipak su to ljudi iz dugogodišnjeg vinskog biznisa. No, uz ta preporučena vina na karti jela ne stoji cijena, pa je nas, koji ne moramo nužno znati koliko stoji butelja Degrassijeva Petit Verdota, pomalo neugodno iznenadilo kad smo shvatili da smo 1 dl platili 7,96 eura. Da smo znali, možda bismo se odlučili za nešto drugo. Zato, lijepo molimo, cijene na sunce.
Bistro Jadranka uvijek bismo preko tjedna preporučili za prijateljski ili poslovni ručak, ili jednostavno kratki bijeg iz poslovne svakodnevice. Jela su uglavnom ukusna i svakako ambicioznija nego u drugim lokalima u koje se s posla ide na brzi ručak. I atmosfera je tu na višoj razini, a sve ćete to, razumljivo, i platiti malo više nego u nekoj drugoj zalogajnici na Trnju ili Trešnjevci.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....