![29583871](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/20/k_29583871_640.jpg)
Stajanje u redu da bi se uživalo u njihovom doručku ili brunchu ispred malog lokala na zagrebačkom Dolcu nije nikakva novost. Ekipa iz Brooma 44 na to je već navikla i uz malo dobre organizacije ovdje sve prolazi bez nervoze, pa čak i kada već pošteno gladni gosti stoje na hladnoći i nisu sigurni hoće li prije uhvatiti stol ispred lokala i nastaviti se smrzavati, ali se barem zasititi, ili će se moći dovoljno strpjeti i ipak pričekati da se oslobodi neki od stolova unutar lokala. Sve smo to zaključili iz razgovora koje smo načuli kada smo se i mi ove subote nešto malo prije podneva našli u istoj situaciji. Iako baš i nismo od stajanja u redovima i ako smo gladni, udovoljiti si želimo odmah, a Zagreb danas ima dovoljno mjesta koja će nam u tome pomoći, ovog smo puta ispred Brooma odlučili čekati jer smo načuli da je novi meni chefice Klare Bertek Jelisić toliko dobar da ga ne smijemo propustiti isprobati.
Čekali smo, dakle, 20-ak minuta, a onda uspjeli uhvatiti jedan od stolova za dvoje u uskom prolazu kraj kuhinje. To nam se zapravo i svidjelo, jer povremeno smo bacili oko na ono što se događa u kuhinji, gdje je chefica vješto baratala namirnicama i aparatima pa iz kuhinje izbacivala tanjure koje smo tek pola sata ranije gledali na Instagramu.
Na novom meniju Brooma 44 nalaze se krem juha od cikle s burattom, flatbread s bukovačama u tempuri, yakitori zelje, katsu tofu, kombinacija ječma, kreme od čičoke, grilane brokule i kestena i brownie sa sladoledom od lješnjaka. Budući da smo htjeli isprobati što više toga, odmah smo naručili tri jela koja su nam zvučala najslasnije i, naravno, slatko za kraj.
Čaj nam se još nije ni ohladio, a dobro raspoloženo osoblje već nam je stol ispunilo tanjurima. Na jednom se tako našao tanki flatbread premazan kremom od bijelog graha, s dodatkom bukovača u tempuri i s ukiseljenim povrćem i salatom, na drugom lijepo pečena četvrtina glavice kupusa položena na dobro začinjeni, kremasti humus, posipana sa slanom granolom i poslužena s umakom od đumbira i miso paste, a na trećem dvije polovice sendviča s paniranim dimljenim tofuom, chutneyem od luka i zelene jabuke, salatom i majonezom od češnjaka i đumbira.
Sva tri jela bila su bogata, zasitna i lijepo izbalansirana, kako okusima, tako i teksturama. Teško je odlučiti koje nam se svidjelo više, ali rekli bismo da se između bukovača i yakitori kupusa vodila napeta borba. Bukovače su bile fantastične, hrskave, slasne, a cijelo jelo dovoljno taman dovoljno slano i moćno, dok je kupus s humusom bio lijepo izbalansiran, a slana granola kao ideja toliko nam se svidjela da smo idućeg dana kod kuće odmah napravili svoju varijantu.
No, iako su slana jela bila odlična, brownie s domaćim sladoledom od lješnjaka i karameliziranim bananama bio je toliko dobar da smo ga već pri prvom zalogaju proglasili jednim od najboljih deserata koje smo u Zagrebu kušali u posljednje vrijeme. Kolač je bio tostiran i topao, ali je i dalje ostao sočan i već sam za sebe bio bi dovoljan da utaži želju za slatkim i čokoladnim, ali lagan, nježan, prozračan, više nalik nekom finom, orašastom mousseu sladoled od lješnjaka i svi dodaci toliko su lijepo zaokružili ovaj desert da smo se, jedući ga, osjećali kao da nas čvrsto grli draga nam osoba koju stvarno dugo nismo vidjeli, a baš nam je jako nedostajala. I iskreni da vam budemo, već samo zbog te slastice isplatilo se čekati u redu na stol u Broomu 44.
Na kraju, vrijedi dodati i kako cijene ovdje nisu niske, ali je hrana, barem ono što smo probali, bila sjajna i rado ćemo se vratiti. Pohvalno je i zapravo baš fantastično što Zagreb ima ovakvo mjesto, gdje se nude samo jako dobra veganska i vegetarijanska jela, pa se u njima uživa s pogledom na omiljenu, šarenu i uvijek tako živu tržnicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....