Recenzija restorana

Od legendarne konobe sa šest Michelinovih preporuka očekujemo ipak malo više brige o detaljima

S obzirom na popularnost i očekivanja ne možemo reći da smo u potpunosti oduševljeni, premda se radi o visokoj razini pripreme tradicionalnih jela s vrlo dobrim domaćim namirnicama i dobro osmišljenom jelovniku

Konjevrate, ili kroz povijest Koljevrate, navodno zbog ne baš bezopasnog prolaska kroz selo u kojem su operirali drumski razbojnici, maleno je predgrađe Šibenika u kojem danas po posljednjem popisu živi tek 179 stanovnika. Najpoznatije je po vidikovcu s kojeg puca pogled na spoj Čikole i Krke. I naravno, po Konobi Vinko, u koju gotovo pobožno hodočaste ljubitelji mesnih jela, s naglaskom na ona s ražnja.

S obzirom na vrućine rezervirali smo stol unutra, iako restoran ima vrlo lijepu i zaklonjenu terasu. Vinko je nositelj 6 uzastopnih Michelinovih preporuka i te oznake s ponosom ističe uz ulaz.

image

Konoba Vinko

Privatni album

Za predjelo smo odlučili probati hladnu platu naziva pršut, sir, panceta (12 €), paštetu od jetrice pivca (10 €) i košaricu domaćeg kruha (4 €), a odlučili smo probati i domaću juhu (6 €), a prije predjela tek smo otvorili jednom hladnom šibenskom travaricom (2,90 €).

image

Pršut, sir, masline

Privatni album

Plata je gotovo konceptualna, s jednom velikom šnitom pršuta narezanom na tri dijela, jednom šnitom pancete, nekoliko komada miješanog ovčje-kravljeg sira (mladog i iz mišine), usoljenim maslinama i dva želea od luka. Kruh prave sami i dolazi u bijeloj i integralnoj verziji, od fermentiranog tijesta, te je vrlo ukusan. Na plati su nam se najviše svidjeli panceta (šteta što je poslužena tek jedna šnitica), sirevi i masline, kao i kruh, dok je pršut na žalost pao u drugi plan. Bio je malo suh i relativno blaga okusa, kao da je šnita bila ranije narezana pa se osušila, a pršutu bi možda godilo još dulje odležavanje. No panceta je bila fantastična, puna okusa konobe i blago prodimljena, a u stopu su je pratili sirevi s maslinama.

image

Pašteta od jetrice pivca

Privatni album

Pašteta je također bila sjajna, s prst debelim slojem masnoće, kremasta i puna okusa. Jednako dobro je funkcionirala s krekerima od integralnog brašna sa sezamom i lanom, kao i kruhom. Što se nas tiče, samo zbog pancete, sira, maslina i paštete bi se isplatilo navratiti.

image

Goveđa juha

Privatni album

Juha je također bila ukusna, tamna i s komadićima junećeg mesa, ali joj je malo nedostajalo punoće.

Za glavno jelo smo odlučili uzeti teleći rižot (18 €), pivca s ražnja (16 €), odojka s ražnja (14 €), janjeću jetricu na venecijanski (10 €), a od priloga (prilozi se dodatno naručuju) domaći prženi krumpir (5 €) i palentu (4 €), te sezonsku salatu (5 €).

image

Teleći rižot

Privatni album

Teleći rižot je izvrstan, u stvari skradinski rižoto. Moćan temeljac, meso koje se raspalo u sitna vlakna i riža al dente, a uz rižoto domaći ribani tvrdi sir. Jednostavno izvrsno.

image

Pivac s ražnja

Privatni album

Pivac nije baš često na jelovnicima pa smo ga s veseljem naručili i bio je dosta dobar, meso je bilo malo žilavo, taman kao što se očekuje od domaćeg pivca, a korica je bila sočna i slana, iako ne i hrskava. Okus nas je podsjetio na djetinjstvo i piletinu iz peći za drva.

image

Odojak s ražnja

Privatni album

Odojak na ražnju jedno je od potpisnih jela konobe Vinko, ali ne možemo reći da smo u potpunosti oduševljeni. Neki od komada bili su jako masni, a i korica je bila hrskava na tek nekoliko njih, za razliku od porcije koju su dobili za susjedni stol i gdje su svi komadi na pladnju bili hrskavi.

image

Janjeća jetrica na venecijanski

Privatni album

Janjećoj jetrici također smo se obradovali, ali na kraju nismo bili sasvim zadovoljni. Jetrica je bila malo prekuhana i suha, dok se umak razdvojio, ali okusi su bili dobri kao i palenta.

Prženi krumpir jako nam se svidio, jer iako se radi o smiješno jednostavnoj stvari, domaćem krumpiru narezanom s korom i prženom u dubokom ulju, u restoranima je rjeđa pojava od pivca. Ovaj krumpir komotno bi mogao biti poslužen uz neki dobar umak i biti samostalno jelo.

Salata (krastavci, kupus, rajčica i zelena salata) je domaća, ali je na stol stigla gotovo nezačinjena, a iz nekog razloga na stolovima je samo sol i papar, bez ulja i octa. Možda je osoblje taj dan zaboravilo staviti ulje i ocat na stol ili ga samo stavljaju na upit, ne znamo, ali ga sigurno imaju jer smo na pultu iza šanka vidjeli veliku količinu manjih boca maslinova ulja koje se u pravilu služe za stolom.

image

Čokoladna torta

Privatni album

Za desert smo se odlučili uzeti čokoladnu (5,50 €) i tortu od mrkve i oraha (5,50 €), a nakon dvojbe između maline i naranče smo na preporuku konobara uzeli i tortu od sira s narančom (5,50 €).

Čokoladna torta je bila blaga i ukusna, sa sočnim čokoladnim biskvitom i svijetlom kremom, gotovo mousseom od čokolade.

image

Kolač od mrkve i oraha

Privatni album

Torta od mrkve i oraha je bila još bolja, s vrlo dobrim balansom začina u biskvitu i osvježavajućom kremom od sira.Torta od sira također je bila jako dobra, lagana i osvježavajuća s tankom podlogom od keksa i domaćom kremom od naranče. Pohvalno je da su u restoranu s naglaskom na tradicionalnu i mesnu kuhinju deserti ovako dobri i tehnički dobro izvedeni.

image

Torta od sira s kremom od naranče

Privatni album

Vinska lista dobra je za konobu i sastoji se od mahom domaćih vina lokalnih proizvođača, što uvijek pozdravljamo. Pili smo Slamićev Ćaćin san (5,50 €/1 dcl) te Testamentov Babić (6,50 €/1 dcl). Ćaćin san je kupaža trbljana, debita, pošipa i maraštine, lagano, gotovo slatkasto vino finih kiselina, dok je Babić srednje lagan s ugodnim taninima i kiselinama, oba vina dobra pratnja tradicionalnom jelovniku.

S obzirom na popularnost i očekivanja koja donosi Michelinova preporuka(e) ne možemo reći da smo u potpunosti oduševljeni. Definitivno se radi o visokoj razini pripreme tradicionalnih jela s vrlo dobrim domaćim namirnicama i dobro osmišljenom jelovniku, ali bi možda ipak više trebalo poraditi na brizi o detaljima.

KONOBA VINKO
Adresa: Konjevrate, Uz cestu 57

Hrana: 7/10
Usluga: 7/10
Ambijent: 8/10
Cijene: €€ - €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 15:04