Recenzija restorana

Ovaj dubrovački restoranski klasik u odličnoj je formi, jela su jako dobra, usluga besprijekorna, a ambijent čaroban

Nadamo se da ćemo vidjeti više ovakvih odličnih promotora hrvatske kuhinje, kulture i gostoljubivosti

Smještena u prekrasnoj zgradi bivše pomorske škole, koja datira iz 1881. godine, Nautika je najpoznatiji elitni dubrovački restoran, te samim time nezaobilazna postaja na dubrovačkoj gastronomskoj sceni. Lista slavnih osoba koje su jele u Nautici je poduža, a jako ponosno ističu da su ugostili Papu Ivana Pavla II. prilikom njegova posjeta Dubrovniku 2003. godine.

Restoran je na izvrsnoj lokaciji, na trgu Pile, prije samog ulaza u dubrovačku povijesnu jezgru. Pogled s terase, jedne od najljepših i sigurno najromantičnije u Gradu, čaroban je - dijelom se pruža na blještavo more, a dijelom na impresivne dubrovačke zidine i tvrđavu Lovrijenac.

image

Pogled s terase Nautike u Dubrovnik

Privatni album

Rezervirali smo nekoliko tjedana unaprijed budući da se rezervacije dosta brzo pune, a restoran poslužuje isključivo večeru. Također valja napomenuti da je većina stolova na vanjskoj terasi, i premda je natkrivena, vjerujemo da je usred ljetnih mjeseci na njoj dosta vruće prije nego zađe sunce, tako da bi vrijeme večere trebalo tome prilagoditi. Mi smo restoran posjetili krajem kolovoza, kad se dan već skratio i bilo je baš ugodno, već i u 18 sati. Pri dolasku su svi s kojima smo bili u kontaktu bili vrlo srdačni i topli, i imali smo dojam da im je iznimno drago vidjeti domaće goste.

Odlučili smo isprobati oba degustacijska menija (svaki po 145 €), iako je dostupna i vrlo primamljiva à la carte ponuda, ali smo smatrali da ćemo kroz degustacijski meni probati najbolje od onog što Nautika nudi. Oba menija nose ime po tvrđavama koje se vide s terase - Bokar i Lovrijenac.

image

Tuna tartar

Privatni album
image

Tuna tartar

Privatni album

Za prvi slijed menija Bokar stiže tuna tartar. Konobar nas obavještava da se radi o plavoperajnoj jadranskoj tuni te da je blago dimljena. Poslužena je s tostiranim kruhom, chutneyjem od naranče i wasabi majonezom. Kao velike obožavatelje tuna tartara, jako nas je zanimalo kakva će biti Nautikina verzija, te nije razočarala. Tartar je bio iznimno svjež, okusi su bili vješto izbalansirani, kiselina limuna je bila taman na mjeru, a wasabi je dodao tek blagu pikantnost.

image

Riblja juha

Privatni album

Poslije tartara nam za toplo predjelo stiže juha od bijele ribe. Riba je složena u mozaik, a u juhi je dominirao peršin. Juha je bila blagog okusa, a riba vrlo delikatna i mekana. Jako nam se svidio i okus dagnje koja je ukomponirana u ovo jelo.

image

Kozice u beurre blanc umaku

Privatni album

Poslije ovog stiže možda i naš favorit večeri (iako je teško izdvojiti samo jedno jelo), kozice u beurre blanc umaku, poslužene s njokima od griza, kremom od peršina i bademima. Kozice su pržene i bile su iznimno svježeg okusa, prženi bademi dali su divan, orašast okus, a umak je bio dovoljno gust, bez težine kakvu znaju imati ovi umaci i sasvim blago pikantan. Cijelo jelo je bilo punog okusa koji je izbalansiran do najsitnijeg detalja, te nam se jako svidjelo.

image

File bijele ribe

Privatni album

Nakon kratke pauze stiže nam file bijele ribe, koji je poslužen s ječmom i tikvicama, u emulziji od maslinovog ulja i limete, s prepečenom kožicom. Riba je bila vrlo delikatnog okusa, savršeno mekana i svježa, a hrskava kožica na vrhu jelu je dala potrebnu hrskavost.

image

Torta od sira

Privatni album

Za desert je u ovom degustacijskom meniju poslužen baskijski kolač od sira, koji je obogaćen kremom od gorke dubrovačke naranče i kandiranom korom citrusa. Torta nam se također jako svidjela jer je bila punog, izbalansiranog okusa i vrlo prozračna. Činila se kao odličan odabir za kraj ove ukusne večere.

Ovaj isključivo riblji meni je bio pun pogodak za toplu, ljetnu večer, sva su jela bila lagano i lijepo su pratila jedno drugo, te smatramo da je dobar odabir za vruće ljetne noći.

Degustacijski meni Lovrijenac je više fokusiran na meso, ali ima i poneko riblje jelo i možda je dobar izbor za osobe koje više preferiraju meso.

image

Goveđi carpaccio

Privatni album

U prvom slijedu ovog menija stiže nam goveđi charolais carpaccio, u umaku od dijon senfa i konjaka. Carpaccio od mesa te francuske pasmine bio je izvanrednog okusa, svjež i jako dobro začinjen, a posebno nam se svidjela kako je krupna sol posuta po mesu dodatno istaknula fantastične okuse.

image

Bisque

Privatni album

Kao toplo predjelo poslužen je odličan bisque od škampa, dubokog, moćnog okusa, koji je istodobno bio lagan jer u pripremi nije korišteno vrhnje. Svježi škampi su u njemu posluženi u obliku tartara te su donijeli dodatnu svježinu ovoj bogatoj, gustoj juhi.

image

Jakobova kapica

Privatni album

Zvijezda idućeg jela je jakobova kapica, poslužena s cvjetačom u umaku od špinata, a pred nama su naribani listići crnih istarskih tartufa. Jakobova kapica nam je također jedno od omiljenih jela te je ova bila vrhunske kvalitete, sasvim svježa, a tartufi su je podigli na sasvim novu razinu, te su se okusi vrlo lijepo nadopunjavali.

image

Teleći obrazi

Privatni album

Nakon ovog divnog jela, na stol nam stižu teleći obrazi, koji su bili toliko mekani da su se raspadali pod vilicom, nož nismo ni koristili. Pripremljeni su u umaku od dubrovačke malvazije i servirani s kremom od luka i krumpira, glaziranom mrkvom i čipsom od kelja. Premda smo se bojali da bi ovo jelo moglo biti preteško po vrućini, to nije bio slučaj. Ovo nam je jelo također jedan od favorita.

Za desert je u ovom slijedu poslužen vrlo ukusan biskvit od badema s višnjama i vanilijom, tonkom i bijelom čokoladom.

Kad bismo morali preporučiti koji od ova dva degustacijska menija odabrati, teško bismo se odlučili, sva su nam se jela jako svidjela.

Što se tiče pića, vinska karta je izgledala kao vinska enciklopedija, tako da smo se prepustili našem sommelieru, koji nam je lijepo spario nekoliko domaćih vina, a pili smo Graševinu Mitrovac (13 €) i Malvaziju Benvenuti (12 €).

Posebno moramo istaknuti divnu uslugu u Nautici. Imatej osjećaj da vas se tretira kao britansku kraljevsku obitelj, dok je s druge strane usluga ipak jako opuštena i prijateljska.

image

Terasa restorana Nautika

Privatni album

Večera u Nautici bila je stvarno posebna, i sve je bilo nekako magično - od odlične hrane, preko veličanstvenog pogleda i ambijenta do samog osoblja. Premda nije jeftino, smatramo da apsolutno vrijedi i nadamo se da ćemo vidjeti više ovakvih odličnih promotora hrvatske kuhinje, kulture i gostoljubivosti. Svi bismo se ponekad trebali osjećati kao da smo članovi britanske kraljevske obitelji i s vremena na vrijeme priuštiti si ovakvo iskustvo.

NAUTIKA
Adresa: Dubrovnik, Brsalje ulica 3

Hrana: 10/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 10/10
Cijene: €€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:03