1 kg krumpira
100 g maslaca
1 jaje
550 g glatkog brašna
na vrh noža naribanog muškatnog oraščića
Za gulaš:
2 kg svježe očišćene hobotnice
2 kapule
3-4 režnja češnjaka
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
svežanj peršina
200 ml bijelog vina
150 g pelata
sol, papar
Prvo skuhajte hobotnicu s jednim do dva lista lovora, par režnjeva češnjaka te prstohvatom papra u zrnu. Kuhanu hobotnicu procijedite, sačuvajte dio tekućine. Narežite hobotnicu na manje komade. Ostavite sa strane pa izrežite kapulu i češnjak na sitno. Propirjajte luk, češnjak i dodajte hobotnicu. Dodajte pelate pa kada oni zakuhaju, dolijte vino. Sve pirjajte oko 45 minuta dok se sve ne prožme - po potrebi podlijevajte temeljcem od hobotnice. Uskladite okuse. Dok se sve kuha, napravite njoke. Za njoke stavite krumpir kuhati u kori u jako zasoljenu vodu. Vilicom provjerite jesu li kuhani. Ako vilica prolazi lagano u krumpir, žurno, dok su krumpiri vrući, ogulite ih kroz pašabrodo odnosno pasirku. Dodajte maslac i vrtite kuhačom dok se ne otopi. Stavite na pobrašnjenu podlogu - napravite zdenac u koji ćete staviti jaje, postupno formirajte smjesu uz dodavanje brašna “koliko treba”. Treba dodati muškata, soli i papra. Oblikujte njoke u veličine po želji. Kuhajte dok njoki ne isplivaju na površinu, nakon 2-3 minute. Sve povežite s gulašem od hobotnice.