Recenzija restorana

Spoj autentične talijanske gastronomije i mediteranskog šarma te zaista vrhunske usluge

Restoran Carpaccio, smješten u zagrebačkoj Teslinoj ulici, već je godinama omiljeno okupljalište ljubitelja talijanske kuhinje

Jedna od prvih stvari koja će vas osvojiti pri dolasku u Carpaccio jest njegova terasa, posebno ljeti. Iako je glavni trg samo nekoliko minuta hoda od restorana, njegova terasa ipak nudi manji bijeg od gradske vreve uz pogled na prolaznike, ali i dovoljno privatnosti za ugodan obrok. Stolovi s tipičnim crveno-bijelim stolnjacima i ratan stolice zovu da se ugodno smjestite i opustite uz čašu vina i/ili obrok. Druga pak stvar koju ćete cijeniti jest osoblje u Carpacciu, poznato po svojoj profesionalnosti i ljubaznosti. Ovo nije prvi put da blagujemo u ovom restoranu i svaki smo put oduševljeni kako su konobari dobro informirani o jelovniku i uvijek spremni preporučiti dobro vino. Usluga je uvijek brza, transparentna, ali i nenametljiva, naprosto odlična.

image
Privatna ahiva

image
Privatna ahiva

Jelovnik je prilično klasičan, nije predug i lako ćete se odlučiti za svog favorita, barem mi jesmo. Nakon što nas je ljubazan konobar smjestio na naš stol na terasi, obavijestio nas je kako, nažalost, jela sa škampima nisu dostupna jer nisu bili zadovoljavajuće kvalitete, ali da sve ostalo na meniju dolazi u obzir. Šteta, veselili smo se njihovom rižotu od škampa, za koji po iskustvu tvrdimo da je jedan od boljih u Zagrebu. Ipak, bez problema smo odabrali alternative.

image
Privatna ahiva

image

Gazpacho

Privatna ahiva

Započeli smo s vitello tonnatom (17 €), carpacciom od tikvica (15 €) i hladnim gazpachom od rajčica (6 €). Juhu nam je konobar posebno istaknuo pa je nismo željeli preskočiti. I dobro da nismo, bila je odlična, iako joj je za naš ukus nedostajalo malčice soli, koju smo bez problema dodali i nastavili uživati. Vitello tonatto je jelo koje se neće često naći na menijima restorana, što je šteta, jer je kao predjelo odlična opcija. Nježna teletina, tanko narezana i prelivena kremastim umakom od tune i kapara, jednostavno se topi u ustima.

image

Vitello tonnato

Privatna ahiva

Carpaccio od tikvica bio je pak najveće iznenađenje, i to ne zbog tikvica, koje su bile ukusne, tanko narezane i lagano grilane, nego zbog sira koji je bio poslužen uz tikvice. Nije uobičajeno da se gorgonzola služi s namirnicom poput tikvica, koja je iznimno nježna, no ova je bila slatkasta, neintenzivna i savršeno je nadopunjavala tikvice, ne preuzimajući jelo. Pun pogodak.

image

Carpaccio od tikvica

Privatna ahiva

Kako nismo mogli naručiti rižoto od škampa, za glavno jelo smo se odlučili za hobotnicu u maslinovom ulju s povrćem na žaru i krumpirom (34 €) te Caprese tjesteninu s umakom od rajčice, pestom i mozzarellom di bufala (23 €). Hobotnica je doista bila podignuta na novu razinu, bila je toliko meka da žvakanje gotovo nije ni bilo potrebno, a krumpir je bio savršeno začinjen i kremast. Svaki zalogaj je bio odlična kombinacija blage slatkoće hobotnice i kremaste teksture krumpira.

image
Privatna ahiva

image

Hobotnica

Privatna ahiva

Što se Caprese tjestenine tiče, ovo jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo je pravo ljeto na tanjuru. Najviše se istaknuo pesto od bosiljka, koji je bio odlično izbalansiran. Često se zna dogoditi da češnjak prevlada, ili da se bosiljak nedovoljno osjeti, točnije da ga parmezan "zamaskira", ali ovdje to nije bio slučaj. Odlično, lagano jelo kojeg u porciji ima i više nego možete pojesti.

image

Caprese tjestenina

Privatna ahiva

image

Caprese tjestenina

Privatna ahiva

Večeru smo završili panna cottom (5,50 €) koja je bila poslužena sa svježim borovnicama i malinama te umakom od bobičastog voća. Kod panna cotte problem zna biti želatinasti okus koji može prevladati, ili pak, ako se radi tradicionalno samo s bjelanjcima, bez dodavanja želatine, okus jaja zna prevladati. Ovdje nijedno od toga nije bio slučaj, tekstura je bila svilenkasta, konzistencija besprijekorna – ni previše čvrsta, ali ni previše mekana – vješto pripremljena.

image

Pannacotta

Privatna ahiva

Vina su ovdje pažljivo odabrana, a vinska karta uključuje izbor domaćih i stranih vina, s naglaskom na talijanske etikete koje odražavaju autentičnost talijanske kuhinje koju restoran promiče, što je pohvalno. Mi smo se odlučili za vina na čaše, točnije talijansko bijelo vino, popili smo po dvije čaše Pinot Grigia Monte Zovo (5,50 € čaša), osvježavajućeg i laganog vina koje nam je baš odlično sjelo uz sve što smo taj dan jeli.

Restoran Carpaccio nudi i više nego solidno gastronomsko iskustvo pa nije čudno da je za mnoge koji u Zagrebu traže ugodan obrok talijanske kuhinje, klasična jela s talijanskim potpisom i dobra vina biti - prvi odabir.

CARPACCIO
Adresa: Zagreb, Ulica Nikole Tesle 14

Hrana: 9/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 9/10
Cijene: €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2024 15:14