Posljednjih godinu dana u gastronomskim se krugovima naveliko pričalo o otvorenju Kiyomija, dosad najvećeg projekta našeg cijenjenog chefa Vida Nikolića i restoratera Davora Bienenfelda. Pa kada je napokon otvoren, oni koji posebno vole i cijene azijsku kuhinju brzo su pohitali isprobati što se to tamo nudi. Uzbuđenje je, čini se, bilo opravdano, jer posljednja četiri mjeseca o restoranu smještenom na mjestu nekadašnjeg Hard Rock Caffea, u Gajevoj na broju 10, i dalje se ne prestaje pričati.
Neki ga smatraju najljepšim azijskim restoranom u Zagrebu, drugi su ovdje jeli fantastičan dim sum, a trećima se Kiyomi već našao na listi omiljenih mjesta u gradu i preporučuju ga svima, od prijatelja i poznanika do slučajnih turista u potrazi za dobrom hranom.
Budući da su posljednjih dana i do nas došle samo pohvale na račun Kiyomija, na ručak smo se zaputili i sami. Inače, Kiyomi je nedavno uveo koncept business luncha, u sklopu kojeg nude posebno osmišljen meni od nekoliko jela po pristupačnijim cijenama (od 27 do 30 eura po osobi), a dobro je dodati i kako u vrijeme ručka ne poslužuju sushi, već ga naručiti možete samo ako ovdje svratite na večeru. Budući da smo u restoran stigli prilično gladni, nismo se htjeli zamarati posebnim ponudama, već smo pogled bacili na meni i naručili ono što nam je zvučalo najbolje.
Inače, na meniju Kiyomija nalazi se nekoliko vrsta dim suma, odnosno (najčešće) parenih peciva, koji dolaze u porciji od nekoliko komada i idealni su za dijeljenje, tu je i nekoliko prženih jela poput primjerice povrća u tempuri, dok se glavna jela baziraju uglavnom na mesu, od piletine, preko janjetine i svinjetine, do wagyu govedine, a nude i nekoliko deserata. Cijene se kreću oko 10-ak eura za predjela, do 20-ak eura za glavna jela i od 4 do 7 eura za deserte.
Isprobali smo shumai pareno tijesto sa svinjetinom i kozicama, koje je bilo meko, aromatično i do kraja ručka je ostalo jedan od favorita, zatim Sujita momo dumplingse punjene tofuom i poslužene uz chutney od rajčice, koji su bili iznenađujuće aromatični i bogati, te curry pockets, raskošne pržene jastučiće punjene janjetinom, koji su stigli u kombinaciji s odličnim, svježim raita umakom i najviše su se svidjeli najvećim ljubiteljima mesa za stolom.
Među glavnim jelima naš odabir bilo je carsko meso s korejskim BBQ umakom, lješnjacima i kikirikijem, koje se topilo u ustima i koje bismo vrlo rado ponovili pri svakom ponovnom dolasku u Kiyomi, a isprobali smo i janjeći tsukune s onsen tomagom (meko kuhanim jajem), koji je također bio sjajno začinjen, sočan, mekan i bogat okusima.
Uz glavna jela isprobali smo i mille-feuille od listića krumpira, koji je poslužen uz kiselkast yuzu holandez umak i koji je bio fantastičan, slastan i hrskav.
Posebno nas je iznenadilo što u ovo jesensko doba, kada je zapravo sve što od deserta želimo da budu utješni, meki i topli, Kiyomi na meniju ima pet opcija - i sve sadrže sladoled. Jasno nam je da postoje oni koji obožavaju sladoled u svako doba godine, ali voljeli bismo ovdje isprobati i nešto slatko i toplo, poput primjerice Nikolićeva sticky toffee deserta s datuljama kojim nas je svojevremeno osvojio na nekim drugim zagrebačkim adresama. Ipak, sladoledu unatoč, nismo odoljeli da ne isprobamo njihovu varijantu mango sticky rice deserta, točnije ljepljivu ljubičastu rižu u kombinaciji sa sladoledom od kokosa i mango sorbeta, te obanyaki punjen ananasom i kremom od vanilije s mliječnim sladoledom, kojim se Nikolić predstavio i na prošlogodišnjem Fuliranju. U obranu sladoleda u Kiyomiju, pošteno je reći da je stvarno dobar, kremozan, taman dovoljno sladak i baš ukusan.
Dobro je dodati i da, iako se jela ovdje naoko mogu učiniti manjima i odati dojam da ćete nakon ručka ostati gladni, zapravo su sva prilično zasitna i nakon što podijelite dva ili tri parena peciva i dva glavna jela uz prilog, bit ćete siti čak i ako ste na ručak došli jako gladni. A o desertu onda možete odlučiti u trenutku.
Nakon ručka ovdje, na koji smo stigli usred tjedna i usred radnog dana, oko 13 sati poslijepodne, dok je Kiyomi bio poluprazan, a potom su do 14 sati svi stolovi bili puni, možemo reći kako u potpunosti razumijemo uzbuđenje i preporuke za ovo mjesto koje do nas i dalje neprestano stižu. Iako smo ovdje bili kada je tek otvoren i kada je trajalo početno uzbuđenje oko novog mjesta u centru grada, kako to obično biva, i sada možemo reći da je Kiyomi ispunio očekivanja i da, s ponudom koja je daleko šira od sveprisutnih sushija i gyoza, opravdano nose titulu jednog od najuzbudljivijih mjesta u gradu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....