RECENZIJA RESTORANA

U jednom od najzabavnijih zagrebačkih restorana hrana je baš dobra, ali porcije su varljive

Oči su nam bile velike i gladne pa smo s hranom ovog puta pretjerali, ali svaki segment u Catu zbilja nam se svidio i ovdje se svakako planiramo vratiti

Postoje tek nešto manje od godinu dana, ali čini se da je publika već prepoznala vrijednost jedine prave zagrebačke taquerije, jer za vrijeme naše večere terasa u Catu u zagrebačkoj Vlaškoj neprestano je bila puna. A i u samom restoranu stalno su se izmjenjivali gosti. Ovdje smo svratili na jednu običnu srijedu poslijepodne, na još jedan prevruć dan u Zagrebu, zbog čega nismo bili nešto posebno dobro raspoloženi, no to se promijenilo vrlo brzo, za što je uvelike zaslužan način na koji nam je pristupilo osoblje, ali i sam doživljaj hrane.

image
Privatna Arhiva/

U Catu sve što mogu rade sami, što je bila prva stvar koja nam se posebno svidjela kod ovog mjesta. Druga stvar bili su odlični kokteli, a treća i najvažnija, slasna hrana. Iako smo, gladni i zaneseni atmosferom, odmah na početku poželjeli naručiti gotovo sve s menija, ljubazno osoblje udijelilo nam je pokoji savjet, svoja opažanja vezana za varljivu veličinu porcija i zajedničkim dogovorom došli smo do kompromisa.

image
Privatna Arhiva/

Naručili smo dva predjela, hrskavi čips od plavog kukuruza (7 €) i tuna tostadu (5 €), a od tacosa smo odabrali novi El Pastor sa svinjetinom i ananasom, zatim Chorizo Camaron s domaćom chorizo kobasicom, kozicama, kukuruzom i spicy majonezom te Sanchopatlidzanzo s patlidžanom i pistacijama. Budući da su nam oči bile velike i gladne, osoblje nam je predložilo da od sve tri vrste uzmemo po dva tacosa, iako u porciji inače dolaze tri, a zatim su nam na poseban pladanj stavili još i po jedan taco s piletinom, s junetinom i sa svinjetinom, kako bismo ih mogli kušati.

Na prvu nam se njihov prijedlog svidio, ali ubrzo smo shvatili da je u pitanju zbilja puno hrane. Desert smo, stoga, ipak odlučili preskočiti, ali informacije radi, u pitanju je bila pita sa slanim krekerima i kremom od limete. Ako ništa drugo, zvučala nam je baš dobro.

Oba predjela bila su odlična, ali čips od plavog kukuruza poslužen uz guacamole i pico de gallo (meksička salsa od rajčice, luka, jalapeño paprika, korijandra i limete) svidio nam se baš jako. Hrskav, slastan, dobro začinjen, ma mogli bismo pojesti cijelu zdjelu. Dodaci su isto bili odlični, a posebno bismo pohvalili superslatke i osvježavajuće rajčice.

image
Privatna Arhiva/

Tuna tostada došla je u jednom komadu pa smo je nožem podijelili napola. U pitanju je bila bogato nadjevena tortilja s komadićima svježe jadranske tune i salsa brujom. Lagano, puno svježine i okusa i baš fino.

image
Privatna Arhiva/

Zatim smo se bacili na tacose. Kombinacija svinjetine u adobu i ananasa bila nam je vrlo dobra, ali ono što nam se ovdje posebno svidjelo jest punoća okusa i blaga slatkoća tortilja koje u Catu rade sami. Ananas i meso, ponovno slatko i slano, također su bili dobro izbalansirani i taco je bio slastan.

image
Privatna Arhiva/

Probali smo zatim taco s chorizo kobasicom, kozicama, kukuruzom i spicy majonezom. Bio je srednje ljutkast i zbilja bogato nadjeven pa nam je u jednom trenutku nadjev počeo ispadati i ovdje smo se jednostavno pomirili s činjenicom da ćemo uprljati barem jedan dio odjeće, što se do kraja večere i dogodilo. Ovdje smo shvatili i da ćemo se vrlo brzo zasititi i počeli preispitivati svoje životne odabire.

Treća varijanta tacosa s baba ganoush namazom od patlidžana, pico de gallo salsom i pistacijom bio je fin, ali prevladavala je kremasta tekstura pa nam je nedostajalo malo razigranosti. Također, ovaj je bio dosta težak i moćan i voljeli bismo da je u punjenju bilo manje patlidžana, a više svježih, kiselkastih dodataka.

image
Privatna Arhiva/

Ako smo nakon tacosa s chorizom bili puni, sada nam je definitivno bilo već dovoljno hrane pa smo iduća tri tacosa s različitim punjenjima samo probali. Birria tacos s mekom junetinom došao je u kombinaciji sa začinjenom juhicom za umakanje, što nam se prilično svidjelo, jer je svaki zalogaj bio još sočniji.

Zatim smo isprobali tacose s piletinom, koji su, uz one s chorizom, bili najljući. Pileći je bio i jedan od uzbudljivijih, jer je poslužen uz salsu machu (s chipotleom i kikirikijem), guacamoleom i hrskavim kukuruzom, koji nam se posebno svidio i svojom je slatkoćom i hrskavošću razbio težinu i ozbiljnost svih ostalih namirnica. Bio je slastan, taman dovoljno ljut da nas lagano zapeku usne, ali da i dalje osjetimo okus svega što jedemo. Carnitas s konfitiranom svinjetinom, narančama, cimetom i tomatillo salsom bili su dobri, iznimno aromatični (ovi bi mogli biti posebno slasni kad malo zahladi), ali ponovno su sadržavali previše mesa i sve je jednostavno bilo preteško.

image
Privatna Arhiva/

Na kraju večere, nakon Spicy Margarite (10 €), Palome (10 €) i Nixta Spritza (9 €) s likerom od kukuruza, koktela koji su nam svi do jednog bili fantastični, i onog što nam se na kraju učinilo kao bezbroj pojedenih tacosa, zaključili smo kako bismo se u Cato definitivno vratili na kakvu ipak malo lakšu večeru. Jer, ugodno osoblje, atmosfera i kul ambijent stvorili su dojam da se nalazimo u jednom od najzabavnijih restorana u gradu i ovo ćemo iskustvo još dugo pamtiti. A to je itekako dovoljan razlog da se vratimo po još.

Plus, Cato je pet friendly pa ovdje možete svratiti i sa svojim ljubimcem (i nitko se neće ljutiti čak i ako ljubimac koji put tijekom večere ispusti glas).

Taquerija CATO

Adresa: Zagreb, Vlaška ulica 78

Hrana: 8/10

Usluga: 9/10

Ambijent: 9/10

Cijene: €€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:43