Još prije šest godina Zagrepčanin Dario Kožul pokrenuo je prvi plant based street food u Hrvatskoj, u kućici na Zlatnom ratu, da bi već godinu dana poslije otvorio i bistro u centru Bola. Od samog početka BioMania se isticala drugačijim pristupom, s naglaskom na održive principe te kvalitetu i okuse jela.
Sto posto plant based restoran BioMania, čija je uspješna priča krenula još 2018. na Braču, od 28. prosinca otvara vrata svoje prve franšize na adresi Tkalčićeva 65.
Sada će se na vrhu Tkalče pripremati 100 posto plant based i organski omleti, burgeri, njoki s tartufima, bureci, ali i druga hit sezonska jela, poput sarmi i knedla od šljiva, zbog kojih BioMania već godinama dominira vegansko-vegetarijanskom svjetskom scenom.
Riječ je o restoranu koji gotovo sve svoje namirnice nabavlja od OPG-ova iz okolice Zagreba i Dalmacije, a koji je drugu godinu zaredom do TripAdvisorove titule Best of the Best i pozicije unutar top 10 veganskih i vegetarijanskih restorana na svijetu, s ocjenom odličan 5,0, došao zahvaljujući inovativnoj kuhinji i okusima koji zadovoljavaju apetite i najvećih gurmana. Upravo se zbog njih hrvatska BioMania našla uz bok svjetski priznatih plant based restorana, kao što su peruanski Chia Vegan Kitchen iz Cusca, Blue bar iz Barcelone, indijski Time Traveller i Veggie Pause iz Maroka.
Svoju održivu, zdravu i organsku priču BioMania je zaokružila listom sve popularnijih biodinamičkih vina, koja su proizvedena na prirodan način - bez aditiva i s izrazito niskim udjelom sulfita.
- Jedan od razloga uspjeha BioManije je taj što riječ ‘zdravo‘ ne koristimo olako, odnosno apsolutno sve namirnice koje koristimo u pripremi naših plant based jela dolaze iz organskog uzgoja, a to znači da su potpuno lišene GMO-a, antibiotika i kemikalija. Više od 90 posto voća i povrća dolazi od lokalnih poljoprivrednika s kojima održavamo bliske odnose, a namirnice koje se ne mogu pronaći u Hrvatskoj, poput banana, kvinoje ili avokada, dobavljamo od certificiranih organskih farmi i provjerenih proizvođača. Također, većina jela je bez glutena - kaže vlasnik Dario Kožul.
Ekipa iz BioManije svoju filozofiju i načela već godinama svakodnevno prakticira. U srcu njihova djelovanja je održivost i primjena održivih praksi, od utjecaja na lokalnu zajednicu, upravljanja otpadom, energijom i vodom do kružne ekonomije i operativnih procedura. Kako to izgleda u praksi?
- Nabavljajući namirnice od lokalnih proizvođača, BioMania podupire domaću ekološku poljoprivredu, a putem raznih kanala učestalo i promovira njihov rad. Mreža OPG dobavljača je uistinu široka, pa ćete tako saznati da na primjer salata, cikla, blitva i bundeva stižu iz Svetog Petra Čvrsteca, mikrozelenje iz Poljane Čička, batat iz Pakraca, lješnjaci iz Koprivnice, a biodinamička vina iz Starog Grada na Hvaru - kažu iz BioManije.
U kuhinji vladaju načela zero wastea, razdvaja se otpad, a organski kompost šalje se ekološkim proizvođačima.
Što se tiče vode, fokus je na smanjenju potrošnje, a ono što BioManiju razlikuje od konkurencije je posebno patentiran sustav za filtraciju vode, koji osim što pročišćuje vodu, vraća i njezinu izvornu strukturu.
Zagrebačka plant based ponuda od ovog će prosinca postati zanimljivija za ukupno 80 pet friendly sjedećih mjesta na vrhu Tkalče, od čega 25 na terasi, svakim danom od 11 (uskoro i ranije) do 23 sata. Što možete očekivati od ponude, saznajte na njihovoj web stranici, društvenim mrežama ili još najbolje - na TripAdvisoru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....