Prošlogodišnje otvorenje Izakaye na Selskoj cesti na zagrebačkoj Trešnjevci dočekano je u isto vrijeme i s veseljem i sa skepsom - prvo zato što Trešnjevka dobiva još jedan uzbudljiv restoran, a drugo zbog neočekivane lokacije na koju su mnogi dizali obrve u čudu. Naime, Izakaya je novi projekt tima iz popularnog Time-a koji se nalazio u samom središtu metropole i usred gastronomskih zbivanja grada. No, promućurni vlasnici shvatili su koliku prednost ima nova lokacija s pregršt parkirnih mjesta, što je bila jedna od ključni boljki restorana u centru, istovremeno izdvojena iz centra, ali lako dostupna. Nekadašnji talijanski restoran na Selskoj tako je pretvoren u japanski pub, kako se po medijima predstavljalo Izakayu. Budući da smo svoj posjet isplanirali za petak podvečer, rezervacija je bila neophodna, no i inače bi bilo dobro da si osigurate mjesto jer otkako normalno radi, restoran je neprestano pun.
Sam prostor vizualno je atraktivan, iako mu ljetne vrućine ne idu u prilog, što zbog kožnih stolaca, što zbog ostakljene terase koja se lako pretvori u saunu. Velik broj konobara pomno promatra što se zbiva za stolovima, što je doista pohvalno, no na mahove je usluga bila čak i prerevna, pa je tako brisanje stola mokrog od čaša koje su se "znojile" svako malo prekidalo razgovor u društvu.
Odlučili smo početi s parenim pecivima punjenima trganom patkom odnosno Pulled Duck Bun (64 kn), Ebi tempurom (75 kn) što su očišćeni repovi kozica u panko mrvicama s wasabi majonezom i jednom "signature" rolicom, Tiger roll (50 kn).
Dva parena peciva koja su stigla na stol bila su jako dobro izvedena i ugodne teksture. Punjenje od patke bilo je meko i ukusno, s dodatkom slatkastog hoisin umaka koji se odlično slagao s aromom mesa. Svježinu je davala coleslaw salata od kupusa, mrkve i jabuke, a dodatnu hrskavost prženi luk. Odlično predjelo na koje bismo se svakako vratili.
Tiger roll nas je zaintrigirao jer se osim avokada i krem sira u njemu nalazio i crveni kupus, a sama rolica obložena je lososom pa flambirana. Kupus je rolici dao hrskavost, avokado i sir kremoznost, a umaci dodatnu slatkoću. Porcija Ebi tempure sadrži pet velikih repova kozica i idealna je za dijeljenje. Dobro je bila pripremljena, bez osjetne suvišne masnoće, a repovi hrskavi i ukusni.
Za glavno jelo odlučili smo isprobati Ika salatu (70 kn), Kung Pao (75 kn) i Losos Poke (85 kn). Ika salata sadrži sous vide sipu, azijski chimichurri, baby špinat, pak choi, svježu rotkvicu, maslinovo ulje i riblji umak. Sipa ima svoju specifičnu teksturu, ali je bila i dalje meka, dodatno kratko popržena. Azijski chimichurri zadao nam je poteškoće jer sadrži svježi korijander, začinsku biljku koju ili volite ili mrzite, a pojedinci u našem društvu su nažalost pripadali dijelu populacije koji bi je rado izbjegli jer ih podsjeća na sapun. Svakako bi bilo korisno napomenuti da se nalazi u jelu, koje je inače bilo osvježavajuće i ukusno.
Kung Pao ozbiljan je, izdašan i zasitan obrok, teži od ostatka zbog sporo kuhane svinjske potrbušine koju u Izakayji dodatno zapeku i glaziraju teriyaki umakom. Meso je posluženo s rižom, jako mekano kuhanim jajetom, kimchijem i začinskom mješavinom furikake u koju idu kikiriki, sezam, alge i kokice. Kombinacija okusa Zagrepčanima je već prepoznatljiva pa Kung Pao predstavlja siguran odabir ako ne znate što biste naručili.
Losos Poke je jedino jelo koje ne bismo ponovili jer Izakaya nudi puno zanimljivijih jela. Iako je zapravo prepun sastojaka (na meniju navode sushi rižu, losos mariniran u kokosovom mlijeku, umaku od soje i sezamovu ulju, salsu od rajčice, paprike, avokada i jabuke, ukiseljeni krastavac sa šafranom i mentom, prženo gyoza tijesto, miso majonezu i furikake), poke je bio zapravo iznimno blagog i neutralnog, gotovo zaboravljivog okusa, što je šteta. Ovo bi jelo sigurno podiglo malo pažljivo odabrane kiseline ili pak dobro dozirana ljutina.
Što se deserta tiče, odabrali smo Queen Niki (24 kn) i Blu (26 kn), kolače koje za Izakayju radi slastičarnica Meet Mia. Queen Niki nas je privukao zbog kombinacije čokoladnog biskvita, hrskave čokolade s lješnjacima, karamele i moussa od tonke, dok je Blu kolač s hrskavom podlogom s lješnjakom, elementom pečenog cheesecakea s lješnjakom, borovnicama, cheesecake mousseom s vanilijom i chantilly kremom s lješnjakom. Dok je Queen Niki bio blago smrznut, Blu je bio malo pretopao kad je došao na stol, na što bi u oba slučaja trebali pripaziti.
Odabir namirnica i kombinacije okusa ne prate koncept samog restorana te bi se na tome moglo poraditi, no u Izakayju se i tako ne ide na kolače, nego na izvrsne koktele i azijsku hranu.