Recenzija restorana

Uz sasvim sitne zamjerke, hrana u ovom baranjskom restoranu i dalje je na zavidno visokoj razini i puna okusa

Restoran i Vinarija Josić nije samo provjereno mjesto za ručak ili večeru te obnovu zalihe dobrog vina, u tom se zmajevačkom surduku iz godine u godinu sve bolje jede

Jednu od, nadamo se, posljednjih najvrućih nedjelja u kolovozu odlučili smo provesti u Zmajevcu, u Restoranu i Vinariji Josić. Višestruko nagrađivani restoran i vinarija već su godinama pri vrhu tradicionalne gastronomije (s pomakom) u Hrvatskoj, te su uvijek provjereno dobro mjesto za obrok i obnovu zalihe vina. Ove su godine uveli i neke novosti u jelovnik te smo se veselili probati ih.

image
Privatni album
image
Privatni album

Pri rezervaciji smo htjeli uzeti stol na terasi s obzirom na to da dobra sjena i ventilatori čine boravak na otvorenom ugodnijim, ali nas je konobar ipak nagovorio da sjednemo unutra i dobro je da smo ga poslušali. Restoran, naime, ove nedjelje nije bio dupkom pun kao inače pa je unutra bilo vrlo ugodno. Kao što smo već ranije pisali, unutrašnjost restorana su tri vinska podruma spojena u jedan prostor za objedovanje, uređen u rustikalnom stilu. O tome koliko je vruće dovoljno govori da jedan od najupečatljivijih prizora koji dočekuju goste, vatre na ulazu na kojima se krčkaju fiš i perkelt, a tiho cvrči šaran na rašljama, ne gore!

image
Privatni album

image
Privatni album

Iznimno ljubazan i profesionalan konobar staroga kova smjestio nas je za stol i bio izvrstan vodič kroz ovaj ugodan doživljaj.

Odustali smo od aperitiva, ali smo na račun kuće dobili vrlo dobar pjenušac od chardonnaya koji proizvode u ograničenoj količini od cca 1200 litara i troše samo u restoranu. Vrlo je suh i pitak, cvjetan i slamnat na nosu, izražene svježine i mineralnosti. Nadamo se da će se u budućnosti moći kupiti i u slobodnoj prodaji.

image
Privatni album

image
Privatni album

image

Pjenušac Josić Cru Cru

Privatni album

Glavna novost na jelovniku su degustacijski meniji (s obzirom na to da je jelovnik dostupan na web stranici restorana, nećemo ovdje nabrajati sve elemente), koji dolaze u dvije veličine. "Head on East" sastoji se od pet jela (60 €), "Go2Baranja" osam (99 €), a tu se našao i veganski meni (15,93 €), sve uz vinsku pratnju od pet vina (25 €). Head on East bi trebao biti za minimalno dvije osobe, ali zahvaljujući pohvalnoj fleksibilnosti naručili smo samo jedan i jednu vinsku pratnju.

Osim toga, naručili smo sezonsku juhu (juha od tikvica i graška s pjenicom od palente i parmezana s uljem od peršina i prženim lukom, 5 €) i Romagnu (goveđa juha s velikim raviolom i žličnjacima od parmezana, 5,60 €).

Kako smo ostala jela naručili posebno, konobar je nastojao uskladiti degustacijski meni s dolascima ostatka hrane, pa ćemo ga opisati zasebno.

Juha od tikvica i graška bila je izvrsna! Dominirao je grašak, kremastost je bila idealna, a ulje od peršina davalo je dobru dozu mineralnosti. Pjenica od palente i parmezana, koja je vrlo velikodušno porcionirana, vrlo je blaga okusa. Palenta se jedva osjeti, a parmezan uopće ne, tako da je dojam više pjenice od slatkog vrhnja, ali to nam nikako nije pokvarilo dobar dojam juhe.

image

Juha od tikvice i graška

Privatni album

Još bolji dojam ostavila je Romagna, ne baš tradicionalna baranjska, ali izvrsna juha. Bogat goveđi temeljac s povrćem, žličnjaci s parmezanom i jedan veliki raviol punjen mesom i parmezanom idealno skuhan al dente. Svaki je zalogaj bio čisti užitak i ovo je definitivno juha koju bismo rado pojeli na hladan jesenski ili zimski dan!

image

Juha Romagna

Privatni album

Predjela smo preskočili i odmah smo krenuli na glavna jela. Ovaj put smo se odlučili za potpuno mesni izbor. Naručili smo perkelt od patke s tijestom sa sirom i špekom (15 €), aromatizirani file crne svinje (16,90 €), teleći ombolo (22,50 €) i osso buco (22,50 €), te uz to miješanu salatu (4,02 €).

Perkelt od patke izvrstan je comfort food! Meko i podatno meso od patke u glatkom umaku od luka, paprike, slanine i rajčice s domaćim rezancima sa sirom i špekom, jednostavno jelo koje je ovdje dovedeno gotovo do savršenstva. Umak je taman pikantan, rezanci domaći, a meso mekano. Uživali smo u svakom zalogaju, a još bolje bi nam leglo na hladan dan nakon dobre šetnje.

image

Perkelt od patke

Privatni album

Aromatizirani file crne svinje prvo je skuhan u vakuumu, a zatim završen na roštilju, a poslužen je s mariniranim pečenim krumpirom i julienne povrćem, uz umak od vina i kremu od paštrnjaka i cvjetače. Ni ovom tanjuru ne možemo naći neku zamjerku, meso je mekano i sočno i jako dobro funkcionira s ostalim elementima.

image

File crne slavonske svinje

Privatni album

Teleći ombolo, odnosno file, također je prvo kuhan u vakuumu da bi bio završen na roštilju, a poslužen je uz demi glace umak, mille feuille krumpir, kremu od graška i pjenicu od parmezana i palente. Meso je perfektno pripremljeno, s izraženim dimnim okusom, a krumpir je sočan i hrskav na rubovima, kako bi ovako pripremljen krumpir i trebao biti. Kreme su dobre, ali pjenicu prati isti problem preblaga okusa. Apsolutno funkcionira i tako blaga, ali s ovako snažnim okusima ostalih elemenata pada u drugi plan.

image

Teleći ombolo

Privatni album

Osso buco pripremaju 25 sati u vakuumu i teleći je, ne juneći. Poslužen je vrlo jednostavno s bogatim demi glace umakom na milanskom rižotu. Mesu i umaku nemamo prigovora, no iako je okus rižota bio idealan, riža je, nažalost, bila prekuhana.

image

Osso buco

Privatni album

Dok je ostatak stola jeo svoja jela, jedan od nas dobivao je sljedove Head on Easta. Predjelo ovog slijeda je goveđi carpaccio koji je u ovom slučaju dimljen na dimu barrique bačve konjaka. Ova obrada daje mu kvalitetu roast beefa i jako nam se svidjela. Poslužen je na posteljici od sjeckane rukole, što posebno pozdravljamo jer borba s cijelim listovima ove biljke nikada nije ugodna, uz džem od kajsije i srebrenca, prženi luk i kremu od kruške i pečene cherry rajčice. Jako dobra kombinacija koju bismo preporučili i osobama koje ne vole sirovo meso. Uz carpaccio služe Josić Graševinu Superior, koja svojim mirisnim nosom i polusuhom izvedbom jako lijepo prati ovo jelo.

image

Goveđi carpaccio

Privatni album

Sljedeći element je juha od tikvica i graška, ali za razliku od juha koje nisu bile dio slijeda, ova je imala i vitice graška. Nije da smo ljubitelji vitica graška u bilo kojem obliku, ali smo ljubitelji dosljednosti kada su ista jela u pitanju. No radi se samo o vizualnom dojmu koji nikako nije utjecao na okus juhe.

Nakon juhe stigao je rižoto od parmezana s teletinom u demi glace umaku s mikro povrćem i ukiseljenim lukom. Kao i kod osso buca, meso je bilo perfektno s ukiseljenim lukom koji je davao dozu svježine, ali nažalost i ovaj rižoto je bio prekuhan, a parmezan se osjećao tek u tragovima. Vino koje je sommelier odlučio spariti s ovim jelom je Chardonnay.

image

Rižoto od parmezana

Privatni album

Glavno jelo i glavna zvijezda ovog slijeda stiglo je u rukama mladog sous chefa Danijela Bire, koji nam je prezentirao jelo koje se sastoji od sporo kuhane plećke crne slavonske svinje, ponovno oblikovane i umotane u maramicu, te zatim karamelizirane. Služi se s kremom od pastrnjaka i cvjetače, a uz to idu i ukiseljeni luk, mille feuille krumpir s kremama od graška i pečene cherry rajčice uz umak od cabernet franca. Opet sve perfektno funkcionira, meso je mekano i nevjerojatno sočno, umak od cabernet franca moćan, krumpir idealno hrskav i sočan gdje treba biti, a svježina ukiseljenog luka siječe kroz ove jake okuse. Uz ovo jelo vinska pratnja je izvrstan Cabernet Franc, suh s tek natruhama slatkoće inače tipične za Josićev cuvée.

image

Plećka slavonske svinje

Privatni album

Završni dio slijeda bio je desert, u ovom slučaju prutić od pistacije. Čokolada od pistacije, s kremom od pistacije s krupnim pestom od pistacija, s preljevom od višnje i sušenim ružinim laticama. Ovo je opet odmak od tradicije, ali isto tako izvrstan desert, pogotovo za ljubitelje pistacije koja se ovdje u različitim slojevima i teksturama osjeti na različite načine. Posljednje vino koje je posluženo uz desert je i najveće iznenađenje, ali i primjer dobrosusjedskih odnosa. Radi se o vrlo dobrom tokajcu, ali smo u strci s desertima zaboravili pitati kojeg proizvođača.

image

Desert od pistacije

Privatni album

Osim ovog deserta, još smo probali i tortu od rogača (5,04 €) i tačke s pekmezom od plave šljive (5,04 €). Kolač od rogača se sastoji od malo sušeg biskvita s rogačem, kreme od bijele čokolade, tučenog vrhnja i preljeva od višnje. Kao što mu ime govori, ovo je kolač od rogača i rogač dominira, a krema dobro "podmazuje" biskvit. Jako ukusan desert koji okusom podsjeća na bakine kolače s rogačem. Taške su tradicionalno dobre, s velikom količinom punjenja, malo žilavije skuhane i uvaljane u prezle pržene na maslacu i poslužene s umakom od vanilije.

image

Kolač od rogača

Privatni album

image

Tačci s pekmezom i umakom od vanilije

Privatni album

Iako nije bez određenih tehničkih propusta, hrana u Restoranu i Vinariji Josić i dalje je na zavidno visokoj razini i puna okusa! Dodavanje novih jela je pohvalno, kao i zadržavanje klasika, a činjenica da se iste kreme koriste na više jela nama ne predstavlja problem jer prije svega su dobre, a osim toga smatramo da se radi o ekonomičnom i etičnom pristupu. Posebno je lijepo vidjeti dobru atmosferu među konobarima koji su svi od reda ljubazni i nasmijani, među sobom i prema gostima, a s obzirom na to da toče vina kuće, često su "teške ruke" kod točenja, što svakako pozdravljamo. Sve u svemu dojma smo da će pod vodstvom glavnog chefa Tomice Đukića s ovako dobrim timom i sasvim pristojnim cijenama (ručak za pet osoba koje su se dosita najele platili smo 209 €), Restoran Josić još dugo ostati na vrhu tradicionalne ponude Slavonije, Baranje i Srijema.

RESTORAN VINARIJA JOSIĆ
Adresa:
Zmajevac, Planina 194

Hrana: 9/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 9/10
Cijene: €€-€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:38