Gdje pojesti dobru pečenu ribu u Zagrebu, to je pitanje koje nam se često vrzma po glavi, a zapravo nema mnogo odgovora koji će vas razveseliti, pogotovo kad tražite mjesto koje će objediniti nepretencioznu atmosferu gostionice, domaću hranu i normalne cijene. Ipak, restoran Ponistra pozitivno odgovara na svaki od spomenutih kriterija. U dobru reputaciju Ponistre uvjereni su mnogi jer je restoran uvijek dobro popunjen, a i mi smo dobili brojne preporuke da ne smijemo izostaviti ovaj popularni restoran tijekom recenziranja restoranske scene.
Odmah nakon dolaska uočili smo jedan mali stol na terasi koji je bio slobodan, iako nas je naše mjesto zapravo čekalo u unutarnjem dijelu lokala. Premda je konobar objasnio kako im taj mali stol služi za filetiranje ribe i kako nas komotniji stol čeka unutra, ipak je ljubazno prihvatio smjestiti nas na stol na terasi.
Za početak nas je namirio s malo kućnog vina. Izabrali smo Buhačevu graševinu i litru mineralne, a mogli smo izabrati između toga i Pilatove malvazije. Litra kućnog vina stoji 90 kuna.
U tren oka pred nama su se stvorili meniji, a konobar se zanimao jesmo li u Ponistri prvi put ili dolazimo kao ustaljeni gosti kako bi odabrao pristup.
Bogat izbor predjela
Osim preporuka da obvezno posjetimo ovo mjesto, hvaljena je i njihova juha od inćuna koju doista nemate gdje drugdje u gradu probati, osim ovdje.
No, borba tek kreće kad proučavate listu predjela od otkoštenih srdela u šalši, mariniranih inćuna i salate od hobotnice do dimljene tune. Zatim su tu razne tjestenine sa školjkama, a istodobno nas je mamio i crni rižoto koji gosti također hvale. Neodlučnost je eskalirala kad smo vidjeli i vitrinu bogatu ribom koja je čekala da se ispeče na gradelama.
Trebala nam je pomoć pri odabiru, a konobar nas je odmah prekinuo u našim naumima da zapravo isprobamo sve.
Dobro je i što nas je odvratio od našeg plana da naručimo dio hladnih predjela pa porciju pašte ili rižota, a tek zatim pečenu ribu koju nismo htjeli propustiti.
Dobronamjerno je sugerirao da su porcije doista obilne i kako ne želi da gost mnogo potroši, a od silne hrane na kraju baci pola količine. Složili smo se da je u pravu i prihvatili sve njegove preporuke. Dobro da jesmo jer smo na susjednom stolu uočili slasnu tjesteninu sa školjkama koja je bila doista obilna, ali i zamamna.
Gradele u kaminu
Za početak su nam složili kombinaciju raznih predjela po pola porcije. Srdele u šalši (70 kuna/35 kuna) pripremljene su kao doma, a šalša je djelovala kao iz kućne radinosti. To jelo podsjetilo nas je koliko je ovo jednostavan i vrlo ukusan način da se pripreme srdele koje jedemo prerijetko, a mogu vam spasiti nekoliko večera ili laganih ručkova. Jako ukusno! Marinirani inćuni (75 kuna porcija) također nisu djelovali kao da su samo prebačeni iz konzerve na rikolu, a pozitivan je dojam ostavila i hobotnica na salatu (110 kuna porcija).
Hobotnicu rade vrlo minimalistički, bez krumpira, pa je stoga vrlo lagana. Tanko rezane fete dimljene tune (85 kuna porcija) lijepo su kontrirale laganoj salati od hobotnice, a cijela kombinacija vas lansira mnogo dalje od Remetinečke ceste, u neku zabačenu konobu dalmatinskog sela. Morali smo ovaj put propustiti i tjesteninu i crni rižoto, ali zato nismo odoljeli prekrasnom šampjeru izloženom u staklenoj vitrini (530 kn/kg).
Dok smo se gostili predjelima, pred nama je kuhar bacio na gradele našeg šampjera i prvoklasno ga pripremio. Ne pada nam na pamet niti jedno mjesto u Zagrebu gdje pred vama pripremaju pečenu ribu na gradelama u kaminu. Doista su ga pripremili jako dobro! Koža je bila hrskava, ali ne i prepečena, a snježno bijelo riblje meso frcalo je od sočnosti. Sve što želite jest da taj vrlo običan obrok, popraćen s malo blitve i krumpira na lešo, traje zauvijek. Oduševljenje katkad izazivaju i vrlo obična jela već sto puta konzumirana i viđena, ali tako dobro pripremljena.
U gostioni ne treba tražiti fine dining iskustvo niti težiti sofisticiranim tehnikama, dobra gastronomska scena mora imati kvalitetne gostione, konobe i slične ugostiteljske objekte gdje se dobro jede za normalni novac. Ponistra je vrlo uspješna u svom žanru, a tome svjedoče i unaprijed rezervirani stolovi i brojni stalni gosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....