Ukiseljeni ljubičasti luk

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 500 g ljubičastog luka
  • 200 ml jabučnog octa
  • 100 ml vinskog octa
  • pola šalice šećera
  • 4 šalice vode (veće, od otprilike 2 dcl)
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica crvenog i crnog papra
  • 2 lovorova lista

Priprema

1. korak
Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke ploške. Ako niste spretni s takvim rezanjem, poslužite se mandolinom za ribanje kupusa ili ribežom s mogućnosti ribanja širih ploški.

2. korak
U lonac stavite vodu ulijte ocat, dodajte šećer i sol te lovorov list i papar. Kada tekućina
zakuha, smanjite vatru, dodajte narezani luk te kuhajte kratko dok luk malo ne omekeša, ali pazite da se ne raskuha.

3. korak
Dovoljna će biti tek koja minuta da bude omekšan. Luk potom izvadite šupljikavom žlicom pa napunite njime sterilizirane staklenke (stavite ih na desetak minuta u pećnicu zagrijanu na 80 do 100 stupnjeva).

4. korak
Staklenke primite kuhinjskom krpom dok stavljate u njih luk, pa zalijte sve ukuhanom
tekućinom. U posudice možete dodati začine koje želite; list lovora, grančicu ružmarina, sjemenke korijandra, sjemnke gorušice.

5. korak
Ostavite da se staklenke ohlade pa ih čuvajte u hladnjaku. Ukiseljeni luk poslužite s pečenjem, pečenom ribom, domaćim narescima, kuhanim buncekom ili ga dodajte u sendvič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 00:06