Hrvatska kuhinja

Varivo s povrćem, piletinom i gris noklicama

Samo zato što je ljeto, to ne znači da ne biste trebali pripremati topla variva. Dapače!
 Getty Images/iStockphoto

Variva je prilično jednostavno napraviti, potreban vam je samo jedan lonac, a okus nikad ne razočara. Pogotovo ne okus domaćeg variva s graškom, noklicama i ukusnom piletinom koji nas svakim zalogajem uspije vratiti u djetinjstvo. Ako ste ovo jelo jeli samo kod bake na nedjeljnom ručku ili nakon škole, vrijeme je da ga i sami naučite pripremati!

Variva su tipična za kontinentalnu Hrvatsku gdje se ljudi obično hranjivije hrane i u kuhanju koriste raznoliko povrće, meso, žitarice i mliječne proizvode

Za varivo za četiri osobe će vam trebati:

450 g Ledo mješavine povrća za juhu
500 g piletine
120 g luka
1 žlica koncentrata rajčice
8 žlica grisa
1 jaje
6 žlica ulja

Chicken and Tomato Soup- Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

  1. Na 2 žlice ulja popržiti meso narezano na kockice.
  2. Meso izvaditi, a na istom ulju popržiti luk.
  3. Meso zatim vratiti, dodati začine, koncentrat rajčice i pirjati podlijevajući vodom ili temeljcem.
  4. Kad je meso već mekano dodati povrće i još uliti vode i sok se ono kuha napraviti knedle.
  5. Pomiješati jaje, 8 žlica grisa i 4 žlice ulja, pustiti malo da odstoji pa malom žličicom oblikovati noklice.
  6. Kuhati dok ne isplivaju na površinu, ukrasiti svježim peršinovim listom i skinuti s vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 04:59