Tip vina: suho
Alkohol: 14%
Cijena: 49 kn
Stavite li loše vino u atraktivnu bocu i još upakirate dobru priču uz to, većina će biti uvjerena da se radi o dobrom vinu, manjina će možda posumnjati u kvalitetu, ali ni sami sebi neće vjerovati, tek poneki će potiho rogoboriti u bradu da im vino nije baš nešto, a gotovo nitko neće glasno reći – ovo ne valja ništa.
S druge strane, stavite li odlično vino u ružnu bocu, nitko se neće usuditi reći – jako fino vino! Maksimum koji možete očekivati je – pa nije loše. Usprkos odličnoj kvaliteti, ostat će neprimijećeno.
Upravo ovo drugo se desilo ovoj graševini. Ako se nekom dopala, nije se usudio izreći javno jer se prepao skromnosti i neambicioznosti kojom progovaraju etiketa i oprema boce. A radi se o izvrsnom vinu. Zasigurno najboljoj graševini bregovite Hrvatske iz berbe 2011. te vinu kvalitete ravnopravne ponajboljim primjercima kutjevačkog vinogorja.
Nije ovo prva Ledićeva graševina takve kvalitete. Godine 2009. također je napravio jednu jako dobru, što isključuje slučaj kao opciju. Specifičnost njegovih graševina je visok udio mineralnosti u okusu te fino suglasje odnosa zrelosti i svježine u obama, i okusu i mirisu, što su rijetko viđene kvalitete kod ove sorte. Naime, obično se susrećemo s laganim i živahnim graševinama diskretnijih aroma ili pak zrelim, punim i mekanim s cvjetnim notama. Prvom stilu nedostaje tijelo, a drugom svježina.
Ova, Ledićeva iz berbe 2011. apsolutno je izvan svih standarda regije Prigorje i Plešivica gdje graševine tako rijetko poprime takvu strukturu kakve se ne bi postidio niti Chablis Grand Cru klase. Na nosu je vrlo zrelo, vidi se da je posljedica kasnijih rokova berbe, s pregršt herbalno cvjetnih tonova poput livadnog cvijeća u kojem će se naći tragovi kamilice kao i suhe trave. Uz cvjetne su obilno prisutne arome kruške, još jednog vjesnika kasnijih rokova berbi i zrelosti vina, potom slijede živahni agrumi pomiješani s jesenskim sortama jabuka. U ustima je nevjerojatno bogato za graševinu, a bez trunke težine ili masnoće poput, recimo, popularnih chardonnaya. Puna i raskošna okusa, a istovremeno zavodljive svježine. Čvrste i postojane strukture s kremoznom notom u početku i mineralnošću na sredini.
P ri svršetku odlično odmjerena kiselina u suglasju s bogatim ekstraktom čini onaj efekt što ga svako dobro uravnoteženo vino mora imati – efekt slasti. Završetak obilježava nježna gorkastost, jedna od privlačnijih strana graševine, naročito kad je promatramo u kontekstu hrane, te umjerna slanost, što je ujedno zadnji element ovog bogatog okusa. Vino ovakve strukture, a da nije bildano utjecajem drva, rijedak je i vrijedan slučaj. To su očito prepoznali i u Zavodu za vinarstvo gdje su vinu dodijelili oznaku vrhunsko, što je zapravo rijetkost kod graševina iz ovog područja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....