piše saša špiranec

DOSSIER ROSÉ: Ovo su najbolja rosé vina Hrvatske 2024. i s ovih osam etiketa jednostavno ne možete pogriješiti

Ružičasta vina počinju se piti u proljeće i dobro ih je popiti do kraja ljeta dok su još mirisna, voćna i osvježavajuća

Prošla godina nije bila najbolja za ružičasta vina u Hrvatskoj. Generalno slaba berba naročito je loše utjecala na ranije sorte poput pinota crnog i frankovke, a malo su bolje prošli kasniji terani i plavci. Doduše, kod ružičastih vina problem nije toliko velik kao kod crnih jer će velika većina biti potrošena do kraja tekuće godine, što znači da primarne arome i svježina nadomještaju nedostatak strukture, ali kada se približi kraj tekuće godine i kad primarna voćnost izblijedi, za konzumaciju rosé vina bit će najbolje pričekati novu berbu.

image
Sasa Burić/Cropix

Gledano po regijama, najbolje su prošle Istra i naročito Dalmacija jer je vodeća sorta za proizvodnju roséa plavac mali, sorta kasnije prirode, koja se, ako nije podlegla ljetnim bolestima, u ranu jesen oporavila i prikupila dovoljno sladora i fenola. U Istri su vodeći merlot i visokozastupljeni cabernet sauvignon patili, dok je teran prošao bolje. Na kontinentu nije bilo sreće ni s jednom crnom sortom, što se vidi u podbačaju inače standardno vodećih roséa Hrvatske, bilo onih od crnog pinota iz Bregovite Hrvatske ili onih od frankovke, zweigelta i crnih bordoških sorti iz Slavonije.

image
Cavan Images/Getty Images

Općenito gledano, hrvatska rosé vina 2023. godišta bit će mirisna, elegantna i osvježavajuća tijekom proljeća i ljeta kada je njihova potrošnja najveća. Nedostatak strukture u većine neće im zajamčiti dulji životni vijek ni dobru kondiciju kada ponovno nastupe hladniji dani. Sukladno tim rezultatima, na velikom kušanju najboljih ružičastih vina Hrvatske čak pet od najboljih osam vina Hrvatske u 2024. godini dolazi iz Dalmacije, dva dolaze iz Istre, a jedno iz Bregovite Hrvatske.

NAJBOLJIH OSAM ROSÉA HRVATSKE

Fakin, Rosé 2023
Kvaliteta:
92/100

Marko Fakin napravio je sjajan posao s teranom kojemu je kao sorti kasna priroda puno pomogla da nadoknadi loše ljetne uvjete. Na jesen je teran potpuno dozrio, sačuvao svoje dragocjene kiseline, nakupio dovoljno fenola i dao jedan od najljepših roséa Hrvatske u ovom trenutku.

image

Fakin - Rose 2023

Privatna arhiva

Saints Hills, St. Heels Rose 2023.
Kvaliteta:
91/100

Saints Hills je nekoliko godina zaredom napravio jedan od najboljih roséa Hrvatske, a u 2023. im je taj pothvat ponovno uspio. Otkad su se roséu posebno posvetili izdvojenom berbom, a ne kao nusproizvodu crnih vina, ne prestaju briljirati i ukazivati na fantastičan potencijal plavca za rosé vina, puna aroma trešanja i šumskih jagoda.

image

Saints Hills - Saints Heels 2023

Privatna arhiva

Senjković, Spoža Opolo 2023
Kvaliteta:
90/100

Još jedan standardno izvrstan rosé od plavca malog koji, zahvaljujući specifičnim unutarnjim položajima otoka Brača, redovno postiže bolji balans od većine obalnih položaja. Svježina i osvježavajući šarm njegova su glavna obilježja.

image

Senjković - Spoza 2023

Privatna arhiva

Korta Katarina, Rosé 2023
Kvaliteta:
90/100

Premium opremljena boca opravdana je premium sadržajem već nekoliko godina u nizu. U Korta Katarini znaju se prilagoditi izazovima i redovno isporučivati zreliji i kompleksniji rosé koji je jedan od rijetkih domaćih s potencijalom za čuvanje od nekoliko godina. Ovo rosé je i ozbiljno food vino, a ne samo ljetno osvježenje.

image

Korta Katarina - Rose 2023

Privatna arhiva

Testament, Opolo 2023
Kvaliteta:
89/100

Jedini rosé iz Dalmacije među prvih osam koji nije od plavca malog, nego od babića, koji kao sorta, izgleda, jednako dobro podnosi lošu ljetnu sezonu. Njegova su obilježja elegancija i aromatičnost, odličja po kojima su i crna vina vinarije Testament drugačija od drugih.

image

Testament - Opolo 2023

Privatna arhiva

Skaramuča, Rosé Elegance 2023
Kvaliteta:
89/100

Vina Skaramuča briljiraju kvalitetom posljednjih pet, šest godina, a naročito su atraktivna u kategoriji vrijednost za novac. Ovaj rosé je iznimno moderan, karakterom i strukturom provansalskog tipa, sjajne kvalitete s obiljem zrelog crvenog voća na nosu i nepcu.

image

Skaramuča - Rose 2023

Privatna arhiva

Meneghetti, Rosé 2023
Kvaliteta:
89/100

Neobično lijepo vino puno svježine i s dosta tijela istodobno. Dojam je da će se tek razviti u punom sjaju za mjesec, dva i dodatno rasti kvalitetom, ali već pokazuje potencijal velikog roséa s dosta strukture i neodoljivim aromama na crveno voće.

image

Meneghetti - Rose 2023

Privatna arhiva

Puhelek Purek, Rosé 2023
Kvaliteta:
89/100

Vinarija Puhelek Purek iz okolice Zeline obranila je čast Bregovite Hrvatske ovim sjajnim vinom. Jako aromatičnim na nosu, vrlo elegantnim u ustima i naročito osvježavajućim na retrookusu. Jedna je od rijetkih koja je ove godine iz pinota crnog dobila njegove standardno atraktivne arome.

image

Puhelek Purek - Rose 2023

Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 22:59