Uz sudjelovanje čak 40 izlagača iz Hrvatske, Italije i Slovenije te gotovo 90 etiketa, festival u Višnjanu je postao sadržajno nezaobilazno događanje za mnogobrojne domaće i strane posjetitelje izvan glavne, ljetne sezone.
Goste festivala pozdravio je Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan, istaknuvši kako je suradnja Istre s kontinentalnim područjima Hrvatske, kao i njegovanje veza s prijateljskim talijanskim i slovenskim regijama, ključna za daljnji napredak i razvoj vinske scene. Mattich je naglasio i značaj razmjene znanja i iskustava među vinarima, čime se stvara čvrst temelj za održivost sektora te dugoročni razvoj visokovrijednih proizvoda, što izravno utječe na jačanje prepoznatljivosti Višnjana, Istre i Hrvatske kao nezaobilazne eno-destinacije. Tome u prilog govori i podatak da se na području Višnjana nalazi čak 28 vinarija s izvrsnim etiketama, među kojima su i dvije specijalizirane za proizvodnju pjenušaca, što potvrđuje uspješnu sinergiju tradicije, kvalitete i inovativnog pristupa u lokalnom vinarstvu.
Uoči dodjele priznanja i diploma, festival je svečano otvorio dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, ističući iznimno visoku razinu organizacije ovog događaja. Naglasio je kako je Višnjan, zahvaljujući dugogodišnjem trudu i predanom radu lokalnih vinara te organizaciji festivala, izrastao u prepoznatljiv brend pjenušavih vina.
Najbolje ocijenjen pjenušac ovogodišnjeg festivala bio je "Misal Millennium" obitelji Peršurić, dobiven klasičnom metodom, koji je u zahtjevnom procesu ocjenjivanja premašio prag od 90 od ukupno 100 bodova. Stručni žiri, sastavljen od iskusnih enologa, sommeliera i međunarodno priznatih ocjenjivača, vrednovao je svaki uzorak prema strogim međunarodnim kriterijima, ocjenjujući bistroću, mirise, okuse te ukupnu harmoniju vina.
Uz glavnog pobjednika, zlatne i srebrne medalje uručene su i mnogim drugim pjenušcima, proizvedenima klasičnom i charmat metodom. Dok klasična metoda zahtijeva dugotrajno odležavanje u boci, gdje se vina na kvascima razvijaju mjesecima, pa i godinama, charmat pristup odvija se u tankovima i nudi brži put do finalnog proizvoda. Ovakva raznolikost stilova i pristupa doprinosi bogatstvu ponude, omogućujući posjetiteljima da istraže širok spektar okusa i aroma, te bolje razumiju kompleksnost pjenušavih vina koja su predstavljena na festivalu.
"Od trenutka kada uberemo grožđe do izlaska prvih boca na tržište može proći i 10 do 12 godina. To je iznimno dugi period u kojem morate biti vizionari i predvidjeti što će tržište htjeti u budućnosti. Posvećujemo posebnu pozornost vinogradu jer je on baza za sve ono što kasnije stvaramo. Drago nam je što su naša vina prepoznata i u inozemstvu, a festival dodatno ističe važnost lokalne tradicije, održivosti i inovacije", istaknula je Ana Peršurić, čija je vinarija Pjenušci Peršurić ove godine osvojila glavnu šampionsku titulu festivala.
Ovogodišnje događanje upotpunile su radionice sommeliera Emila Perdeca i Karin Rupene Perdec te glazbeni nastupi koji su dodatno obogatili svečanu, pjenušavu atmosferu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....