MANJE OD SAT VREMENA OD ZAGREBA

Gdje jesti i popiti čašu dobrog vina? Imamo nekoliko stvarno dobrih razloga zašto biste se ovih dana trebali zaputiti u Varaždin

Kada se umorite od obilaska štandova malih umjetnika i koncerata, postanete gladni i žedni, ovaj vodič itekako će vam dobro doći

Ovog je petka u Varaždinu započeo još jedan Špancirfest, što znači da ste, ako volite dobru glazbu, ulične nastupe, pa i dobru hranu i vino, vjerojatno već razmišljali o posjetu mnogima omiljenom gradu, od Zagreba udaljenom manje od sat vremena vožnje. U slučaju da ipak niste, možda vas naš mali, ali koristan vodič na to potakne. Cijeli program Špancifesta možete pogledati ovdje.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Ustupljena fotografija
image
Ustupljena fotografija

DVA FESTIVALA KOJE SVI VOLE

Špancirfest i ove godine donosi dva gastro zbivanja koja, ako volite burgere i dobro vino, ne biste trebali propustiti. U sklopu najpoznatije varaždinske manifestacije, naime, održava se i popularni Burger Festival, na kojem ovog puta sudjeluju i neka nova lica. Tako, primjerice, na Kapucinskom trgu kušati možete burgere Mate Jankovića i Ivana Pažanina, ali i burger od divljači ekipe iz Grofa Lovskog. Isprobati možete i burgere na kućicama Škartoc ljubavi (u ponudi je i jedan veganski), zatim Thai Thai Streetfood, a od slatke ponude tu je sladoled u kroasanu ekipe iz Ice Crone te kokteli na kućicama Ginglebells i Central bar. Više o Burger Festivalu možete saznati na njihovim društvenim mrežama.

image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/

A kada ste nakon burgera na Špancirfestu spremni za čašu dobrog vina, zaputite se do Vinskog grada, koji je smješten ispod zidina Starog grada i gdje isprobati možete vina na čaše nekih od najboljih vinarija, kako naših, tako i inozemnih. To su Krauthaker, Kalazić, Kopjar, Kutjevo d.d., Benvenuti, Markota, Stina vina, Jakopić, Kotolenko, Štampar, Badel, Matić vina, Lillet, Galić vina, Vinarija Skaramuča, Iločki podrumi, Jeruzalem Ormož, Puklavec family wines, Kostanjevec, Vinarija DeMar, Simčič Marjan, Vinski hram Kotolenko, Makedonske Delicije, Radgonske gorice, Vinogradništvo Sedlak, Belović, Good Spirit, Herbersteinova klet, Krystal Modus, Tomšić i Šafran. Cijela stvar funkcionira tako da na ulazu u Vinski grad unajmite staklenu čašu za 5 eura, a zatim obilazite kućice gdje čašu vina plaćate karticom ili kuponima. Sva vina dostupna su, dakle, na čaše, ali kupiti možete i cijelu butelju.

image
Ustupljena fotografija
image
Mario Knor/
image
Domagoj Miletic/

U slučaju da se u Vinskom gradu nađete u nedjelju, 25. kolovoza ili u četvrtak, 29. kolovoza, ne propustite zabavnu radionicu keramike u organizaciji Vinskog grada i studija Morra Ceramics. Već smo prisustvovali njihovim radionicama i toplo ih preporučujemo, posebice sa čašom vina u ruci. Više informacija o Vinskom gradu potražite ovdje i ovdje.

Ulaz na oba festivala je besplatan i traju do 1. rujna.

ŠTO JOŠ PROBATI U VARAŽDINU?

Jedno jelo koje obavezno morate probati kada se nađete u Varaždinu su i njihovi nadaleko poznati varaždinski klipiči, pa se svakako pobrinite da pronađete kućicu ili štand koji ih prodaju. Zaželite li se, pak, slatkog, uvijek možete svratiti u Kavanu Grofica Marica, gdje se nude vrlo dobri kolači i sladoled. Ovdje smo svojevremeno uživali čak i u slavnom čupavcu kakav se nekad prodavao u slastičarnici Time Roberta Hromalića.

Ovih je dana u Varaždinu otvoren i prvi sushi bar u ovom dijelu zemlje pa, ako niste od tradicionalnih tanjura, ali ste uvijek raspoloženi za dobar sushi ili azijsku kuhinju, razmislite i o tome da svratite u Madai. Više informacija potražite ovdje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

GDJE JESTI U OKOLICI VARAŽDINA?

Želite li ipak doručak, ručak ili večeru provesti u restoranu, i za to imamo rješenje. Kada se već nalazite u blizini, produžite do Čakovca (koji je od Varaždina udaljen oko 25 minuta vožnje), gdje je nedavno otvorena pekarnica i bistro Mela i gdje, ovisno o tome u koje doba dana svratite, možete uživati u brunchu ili malim zalogajima, a za doma možete ponijeti i štrucu sourdough kruha. Reći ćemo vam samo još da smo ih nedavno i sami posjetili i ostali više nego ugodno iznenađeni. Više o svemu možete pročitati ovdje.

image
Lidija Lončarić/

U Čakovcu na ručak možete svratiti i u restoran Stari grad, ali i u bistro Beška. Oba lokala nalaze se u samom centru i, iako nude potpuno drugačija jela, vjerujemo kako će na oba mjesta svatko pronaći nešto za sebe, od slanih do slatkih zalogaja.

Ako pak tražite mjesto za ručak na putu za doma, razmislite da svratite u Varaždinske Toplice u pizzeriju Bernarda. Tamo smo svojevremeno pojeli jednu od najboljih pizza kod nas i uvijek je rado preporučujemo. Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

U Varaždinskim Toplicama nalazi se i Đurina Hiža, koja je dobra opcija za ljubitelje konkretnijih mesnih delicija, no prije odlaska svakako provjerite radno vrijeme restorana i rezervirajte svoj stol. Sve informacije možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

image
Mario Kucera/

I na kraju, planirate li Špancirfest učiniti samo jednom od vaših postaja na izletu na kojem ćete detaljno istražiti Varaždin i Zagorje, svoje malo putovanje organizirajte tako da na početku ili kraju završite Kod Đurđe u Vrtnjakovcu. Krećete li se prema nekima od popularnih toplica ili obilazite zagorske vinarije, e tek tada bi ovo trebala biti jedna od vaših postaja.

image
Privatna Arhiva/

Kod Đurđe nije klasično OPG seosko gospodarstvo sa životinjama i livadom i više izgleda kao gostionica pokraj puta, no ono što je u ovoj priči najbitnije jest da namirnice za njihova jela zaista dolaze s OPG-a Halapir, obitelji koja drži sam restoran, a ono što sami ne uzgajaju, nabavljaju od okolnih OPG-a. Nedavno smo ih posjetili i našu recenziju možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:08