SLASNI LJETNI ZALOGAJI

Gdje kupiti dobru focacciu, mortadelu i pršut i što vam sve još treba za sendviče od kojih cure sline

Nema ljepšeg nego zagristi u sočan sendvič napravljen od omiljenih sastojaka, pustiti da sokovi cure niz ruku, zaklopiti oči i zamisliti da se nalazite na kakvoj lijepoj plaži u Italiji

Kada god u posljednje dvije godine otvorimo društvene mreže, nekako nas uvijek nađu objave u kojima netko od kreatora sadržaja slaže, a zatim uživa u najsočnijim, bogatim i moćnim sendvičima. Najčešće su to Talijani koji takve sendviče prodaju u malim lokalima, za ponijeti i uživanje s nogu, a budući da nam je Italija trenutno ipak predaleko, mi ih obožavamo napraviti sami, u svojoj kuhinji (ili onoj morskoj), pa se zavaliti u stolicu na terasi i samo guštati.

image
Il_gusto_donosti Instagram/

Da bi baš takvi, sendviči od kojih cure sline, svaki put ispali još bolje od onih s društvenih mreža, jedna od najvažnijih (ako ne i najvažnija, osim dobre volje, naravno) stavka bit će nabavka kvalitetnih sastojaka. Stoga smo odlučili sastaviti malu listu nama omiljenih mjesta za shopping kada nam napamet padne ručak u formi bogatog, slasnog sendviča.

FOCACCIA JE KRUH KOJI ŽELITE ZA OVAJ SENDVIČ

Zaboravite baguette, zaboravite čak i klasičan kruh koji možda radite sami i smatrate ga najboljim na svijetu, jer za najbolje ljetne sendviče trebat će vam samo dobra focaccia. Uvijek je možete napraviti sami, što zapravo smatramo najboljom opcijom i zbog čega vam u nastavku ostavljamo poveznicu na ultimativan vodič kroz pripremu focaccie, ali, naravno, uvijek je možete i kupiti.

KAKO NAPRAVITI FOCACCIU KOD KUĆE

image

focaccia talijanska hrana

Pexels/

Gdje kupiti focacciu?

U Zagrebu odličnu focacciu kupujemo u zanatskim pekarnicama Kukuriku, u Boogie Labu i Bread Clubu, a dobru klasičnu focacciju nude i pekarnice Kuraž.

Nalazite li se na moru, primjerice u Splitu, svratite u pekarnice La Feta, Zrno ljubavi i Kruv. Prolazite li kroz Rijeku ili tamo stajete, razmislite da se javite ekipi iz Babushke, u Poreču dobru focacciu možete kupiti u pekarnici Bread Point, a u Puli u Kolijevci Kruha.

Kod odabira focaccie, zapravo, nema puno pravila. Za slasne sendviče možete odabrati one bez dodataka, ali i one s dodatkom, primjerice rajčica, začinskog bilja ili maslina.

image
Berislava Picek/Cropix

MORTADELA ILI PRŠUT?

Kada ste nabavili kruh, na redu je mesni dio. Trebat će vam dobra, tanko rezana mortadela, pršut ili šunka po izboru. Mi smo, kada su u pitanju ovakvi sendviči, uvijek više zainteresirani za mortadelu, jer se uglavnom samo otopi u ustima, ali vi, naravno, možete odabrati punjenje po samo svojoj želji. Važno je da su naresci rezani tanko i da ih nije teško žvakati, ali da ih ima dovoljno da se osjete u sendviču i da ih drugi dodaci ne pokriju.

image
Jeremy Poland/Getty Images

U Zagrebu odličnu mortadelu kupujemo na dvije adrese, obje specijalizirane za talijanske delikatese, a to su Delicatesse O La La i Salumeria Mangia. Na istim mjestima možete kupiti i finu šunku i druge suhomesnate proizvode koji će biti odličan dodatak vašim sendvičima.

Želite li nabaviti dobar pršut, a nalazite se u Zagrebu, dobra opcija mogla bi biti Bura&Sol u zagrebačkoj Krapinskoj ulici, pršuterija koja se nalazi nedaleko Trešnjevačkog placa i jedan je od zicera kada je u pitanju dobar pršut. Među zicere ubrajamo i pršutoreznicu Barba delicije, delikatesnu trgovinu u kvartu Špansko koja nudi drniški pršut, pancetu, pečenicu, suhi vrat, maslinova ulja i različite sireve. Osim toga, na raspolaganju su vam uvijek i delikatese Bonkulović te male mesnice na tržnicama koje, između ostalog, nude i pršut.

image
Marina07/Getty Images

A SIR?

Kada se već nađete u trgovinama specijaliziranim za talijanske delikatese, svakako zavirite i u hladnjak sa sirevima. Odaberite dobru mozzarellu, najbolje burratu, a može i kremastu stracciatellu koju ćete namazati na jednu stranu focaccie i to je, zapravo, sve što vam treba. U sendvič uvijek možete naribati i malo parmezana ili grana Padana, za dodatnu dozu slanoće i finu aromu, ali ako vam nije pri ruci, taj korak jednostavno možete i preskočiti.

image
Marko Miscevic/Cropix

ŠTO JE S DRUGIM DODACIMA?

Još jedna važna komponenta za dobar sendvič je umak. Zaboravite majonezu ili kečap, čak i maslac (koji u sendvičima inače obožavamo) i okrenite se dobrom pestu. Napravite ga sami od svježeg bosiljka, koji možete kupiti na tržnici, i to u tegli ili buketiću, dodajte orašaste plodove, tvrdi sir po želji, dobro maslinovo ulje i sve zajedno pretvorite u gustu pastu koju zatim možete koristiti i za pripremu toplih i hladnih jela s tjesteninom.

RECEPT ZA PESTO S BOSILJKOM

image
Smirart/Getty Images/istockphoto

Osim klasičnog pesta Genovese, za ovakve sendviče odličan odabir bit će i pesto od pistacija. Njega također možete napraviti sami, ali ako si želite olakšati posao, dobar i ne preskup pesto možete pronaći u BIPA drogeriji. Riječ je o Campo d‘Oro Pesto Pistacchio pestu s 42 posto pistacije. Cijena mu je 7,70 eura i ima lijepe, konkretne komadiće pistacija, ali je i dosta je slan, pa svakako pripazite na to kod slaganja sendviča.

Također, od umaka u sendvič možete dodati i malo aceta balsamica, koji će cijelu kombinaciju još malo podići i sendviču dati potrebnu svježinu.

A POVRĆE (I DRUGI SVJEŽI DODACI)?

I kada ste već skoro gotovi s pripremom svog slasnog sendviča, između dva komada kruha sjetite se ubaciti i na tanke ploške narezanu slatku rajčicu. No, prije nego je ubacite u sendvič, kratko je potapkajte papirnatim ručnikom kako biste s površine pokupili višak vlage i kako vam rajčica prebrzo ne bi natopila focacciu.

GDJE KUPITI DOBRU RAJČICU?

ZA ONE MALO AMBICIOZNIJE!

Želite li sendvič učiniti još bogatijim, umjesto svježeg povrća, dodati možete i pečeno. U pećnicu ubacite paprike, rajčice, patlidžan i tikvice, začinite bosiljkom, soli, paprom i maslinovim uljem, pecite 20-ak minuta pa još toplo ubacite u sendvič.

image
Dragan Matic/Cropix

Osim rajčice, dodati možete i malo ukiseljenih kapara, listove bosiljka, svježe smokve i malo rukole, ali zaobiđite kisele krastavce i običnu zelenu salatu. Oni vam u ovom slučaju uopće nisu potrebni. Dobar hrskavi dodatak bit će malo orašastih plodova, posebice pistacija.

I to je to, sve dobro stisnite, narežite na manje komade pa uživajte u najfinijim ljetnim sendvičima. Bolje od ovog, bit ćemo vam iskreni, teško da može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:01