Sezona je bučnice i trenutno postoji jako malo stvari koje se mogu mjeriti s onim prvim zalogajem još vruće, hrskave štrudle punjene sirom i bučom. Iako najviše volimo domaću i posudu za pečenje gotovo u potpunosti praznimo kada je tek izvadimo iz pećnice, ponekad nam obaveze i svakodnevni tempo jednostavno ne dopuštaju da je pripremimo u vlastitoj kuhinji pa u takvim trenucima posežemo za onim kupovnim primjercima. Baš zato, dosad smo ih isprobali zbilja puno i u nastavku donosimo favorite.
Titulu jedne od najboljih bučnica u Zagrebu i dalje nosi ona iz pekarnice Kuraž. Kada je još topla, ova bučnica je hrskava izvana, a meka, sočna iznutra, gotovo da se topi u ustima i kada god se nađemo u blizini Kuraža, odmah kupujemo barem dva komada. Kada, pak, bučnicu želimo pripremiti sami, ponovno se okrećemo Kuražu i radimo je po njihovom receptu. Pronaći ga možete ovdje, a njihovu bučnicu kupiti na nekoliko lokacija u gradu. Mi najčešće biramo poslovnice na tržnicama Kvatrić i Dolac.
A kad smo vikendom na Dolcu, obavezna postaja nam je i mali kiosk s međimurskim delicijama, smješten tamo negdje u zadnjem redu u unutrašnjem dijelu tržnice, među mesnicama. Ovdje nude starinske, tradicionalne kolače kao što su, primjerice, međimurska gibanica i šaum role (koje su odlične), a u velikim plastičnim posudama uvijek drže i savijače. Nama omiljena bučnica brzo se rasprodaje pa subotom do kioska s natpisom ‘Svježina međimurskog dvorišta‘ i simpatičnih gospođa koje ovdje prodaju svratite što prije.
Osim odličnih kiflica, kojima u pekarnici Sršek nikako ne možemo odoljeti, ovdje smo nedavno kupili i baš dobru bučnicu. Rade je klasično, od vučenog tijesta, buče, sira, jaja i maslaca i, kao i ostatak proizvoda koje nude, u svojoj je jednostavnosti baš ukusna i podsjeća na domaće. Sršek pekarnica u kojoj smo je kupili nalazi se na Zavrtnici, a bučnicu (i kiflice) kupiti možete i u poslovnici na Trešnjevci, u ulici Andrije Žaje na broju 43.
Osim u pekarnicama, stvarno dobru bučnicu nedavno smo jeli i u zagrebačkom bistrou Pithos. Nude je za doručak, u njoj možete uživati uz jogurt, porcija je konkretna i najest ćete se već od jednog komada. Sama bučnica je lijepo sočna i komad će, bez obzira na veličinu, s vašeg tanjura vjerojatno nestati prije nego što ste planirali. A onda jednu možete kupiti i za ponijeti, kad ste već tamo. Pithos se nalazi na adresi Jurja Žerjavića 7. Više o njihovom doručku možete pročitati ovdje.
Favorit među bučnicama su nam i one koje u Zagreb stižu iz Samobora, i to iz pekarnice Nikl. Kupujemo ih u Mrkvici, trgovini specijaliziranoj za proizvode malih domaćih proizvođača, koja se nalazi na nekoliko adresa u gradu, i gdje odmah možete kupiti i jogurt ili sirutku, koji će se vrlo dobro složiti sa slanom štrudlom od sira i buče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....