ZAGREBAČKE PREPORUKE

Gdje na gablec u centru grada, a da je hrana dobra i ne previše skupa? Imamo nekoliko dobrih ideja

Ostali ste u gradu i ne da vam se kuhati ili tražite mjesto za gablec u pauzi od posla? Nastavite čitati

Vani je vruće, ne da vam se kuhati ili ste baš danas odlučili preskočiti sendvič ili dostavu i na pauzu izlazite do grada? Nema problema, jer izdvojili smo nekoliko adresa gdje možete svratiti na ručak koji vas neće koštati previše, a iz restorana ćete izaći zadovoljni i siti, jer hrana je ukusna, a atmosfera opuštena. Naše preporuke za gablec u (širem) centru Zagreba potražite u nastavku.

VIŠE IDEJA ZA GABLEC U ZAGREBU POTRAŽITE OVDJE

NOVO/STARO MJESTO ZA GABLEC

Nedavno ponovno otvoreni Pithos posljednjih je tjedana za ručak uglavnom pošteno pun. Nude jela na žlicu i ona malo konkretnija, poput pržene ribe, faširanaca s pireom i špinatom, bečkog odreska, pilećeg paprikaša, ćufti i pirea, a svakog dana nude i pite, štrudle i baklave koje rade sami. Cijene se kreću od 5,50 eura za jela na žlicu do 10-ak eura za ostalo, a deserti će vas ovdje koštati oko 3 eura. Pithos se nalazi na adresi Ulica Jurja Žerjavića 7, otvoren je radnim danima od 11 do 17 sati, a dnevnu ponudu možete saznati na njihovom Instagram profilu.

NA GABLEC NA DOLAC

Tražite li mjesto gdje ćete pojesti pržene ribice, grah, rižoto, gulaš ili jetrica, svratite na tržnicu Dolac, gdje na polukatu možete pronaći još jedini otvoreni lokal i općenito jedini restoran u sklopu tržnice. Ovdje su cijene gableca zbilja korektne i ručak za jednu osobu uglavnom će vas koštati oko 7 eura, Ako i ne uhvatite mjesto za stolom, osoblje ovdje će vam hranu rado zapakirati za ponijeti.

image
Biljana Blivajs/Cropix/Cropix
image
Privatna Arhiva/

RIBICE PORED RIBARNICE

Popnete li se, pak, stepenicama na vanjski dio tržnice i baš vam se jede riba, dobra ideja bit će Zagrepčanima dobro poznati riblji restoran Amfora. Ovdje možete naručiti riblju juhu i druga, jednostavna i klasična jela kao što su prženi gavuni i lignje, veći komade plave ili bijele ribe s grill ploče i slično, što god je toga dana dostupno na susjednoj ribarnici. Porcije su obilne, cijene su sasvim pristojne, s obzirom na to da se Amfora nalazi u samom centru grada i nudi riblja jela. Za primjer, nedavno smo obilni ručak od tri jela od kojih su se pošteno najele dvije osobe (a mogle su i tri), u kombinaciji s pićem, platili 30-ak eura.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Privatna Arhiva/

STREET FOOD S KIOSKA

U slučaju da se želite odmaknuti od klasike, razmislite o tome da posjetite Saralee‘s Thai Street Food kiosk kod Importanne galerije. Ovdje možete pojesti manje zalogaje poput spring rolica i pilećih krilca, ali i Tom Kha juhu, curry, pad thai, stir fry ili se počastiti roti banana desertom. Cijena najskupljeg jela na Saralee‘s Thai Street Food kiosku je 11 eura (noodles s govedinom), a najjeftinijeg 3,70 eura. Kada nismo pretjerano gladni, ovdje volimo naručiti Crispy wontons s piletinom (3,70 eura za porciju) i pileća krilca s ljutkastim čili umakom (4,80 eura), oba jela dolaze u porciji srednje veličine i dostatna su za usputni ručak kada niste previše gladni.

image
Privatna Arhiva/

Porcije ostalih jela su zbilja velike i ovdje nikada ne štede na prilozima. Jedini problem mogao bi biti pronaći mjesto za šankom ispred kioska pa je Saralee‘s Thai Street Food bolja opcija za one koji žele uzeti ručak za van. Dobro je dodati i kako, ako želite sjesti i u ovakvoj hrani uživati u restoranu, Saralee‘s Thai Street Food možete posjetiti i u restoranu u zagrebačkoj Branimirovoj ulici.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

USPUTNI SENDVIČI

A kada ste u centru i tražite samo usputni zalogaj dok jurite na novu lokaciju, dobra opcija bit će mali kiosk sa sendvičima Fiorito. Nude sendviče s piadinama, tankim talijanskim kruščićima nalik tortiljama, punjenja su zbilja bogata i slasna, a cijene korektne. Najpopularnije piadine ovdje su one punjene pršutom, zatim mortadelom, ali i roast beefom, koje se prodaju po cijenama od 6 do 9 eura. Oni iskusniji gurmani često biraju i piadinu s ‘ndujom, talijanskom mekom i ljutom kobasicom, vole i porchettu kojoj u Fioritu dodaju gorgonzolu, salatu i acetto kremu te salsicciju, svježu kobasicu s grilla, s taleggio sirom i grilanim tikvicama. Cijene tih piadina kreću se oko 7 eura.

image
Vedran Peteh/Cropix

Fiorito kiosk nalazi se adresi Preradovićeva 1, i otvoren je svakog dana od 11 do 22 sata, petkom i subotom od 11 do 2 sata iza ponoći, a nedjeljom od 12 do 20 sati.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 09:58