Jedna od najčešćih tema razgovora posljednjih tjedan dana svakako je uskršnja pinca. Raspravlja se o tome tko ima najbolji recept, čija najdulje ostaje svježa, što će se na uskršnjem stolu uz pincu naći, a oni koji nikako ne stignu ispeći svoju, već se danima raspituju gdje kupiti najbolju. Kako bismo vam maksimalno olakšali uskršnje pripreme, sastavili smo vodič s provjerenim receptom slastičarke Petre Jelenić, koji već godinama slovi za najbolji koji se na internetu može pronaći, a tu je i nekoliko adresa na kojima možete pronaći pincu kojom bi vrlo lako mogli zavarati ukućane pa je podvaliti pod domaću. Osim toga, na našoj listi našli su se i malo drugačiji prijedlozi za one koji izbjegavaju klasiku, poput mini pince ili najkremastijeg gelata s pincom.
DOBRO JE ZNATI...
Tek kada se prvi puta upustite u pripremu pince shvatit ćete zašto je ovaj, naizgled tako jednostavan slatki kruh, zapravo prilično složen, kako sastojcima, tako i pripremom. Za pripremu pince trebat će vam nekoliko sati i puno strpljenja, no zadovoljstvo koje će se na licima vaših ukućana pojaviti na sam uskršnji doručak, pokazat će vam kako se sav trud itekako isplatio.
Dobra je vijest i kako pinca može stajati nekoliko dana pa, iako će se s vremenom malo osušiti, uvijek je možete poslužiti uz šalicu toplog mlijeka ili čaja.
PRIJE NEGO ŠTO SE UPUSTITE U PRIPREMU
Dobro je znati kako pinci okus i miris daju limun, naranča, med, rum i vanilija, stoga nemojte štedjeti na sastojcima. U tijesto možete dodati i grožđice ili suho voće, no to je, na kraju krajeva, stvar osobnog ukusa.
Recept za pincu koji je Petra Jelenić svojevremeno podijelila s nama odmah je postao ultimativni hit. Ako se ove godine prvi puta upuštate u pripremu, svakako savjetujemo da postupak pripreme najbolje domaće slastičarke odmah isprintate, a nakon Uskrsa spremite na posebno mjesto. Vjerujte, poželjet ćete mu se vratiti.
Također, osim recepta, Petra Jelenić svojevremeno je s nama podijelila i nekoliko dobrih savjeta koje ostavljamo u nastavku.
GDJE KUPITI PINCU?
KROŠTULA
Uskrs i Božić u Kroštuli ne mogu proći bez omiljenih blagdanskih delicija. Koliko smo u prosincu uživali u njihovom panettoneu, toliko nas veseli i njihova uskršnja pinca. Ekipa iz Kroštule već se opasno bacila na posao pa njihove pince možete pronaći na nekoliko adresa u gradu, a sve detalje potražite na njihovim društvenim mrežama.
PINCA PO RECEPTU IVANE ČULJAK
Po svoju pincu možete svratiti i u zagrebački A Most Unusual Garden, gdje ih priprema slastičarka Ivana Čuljak iz Neka jedu kolače. Osim pince, ovdje možete isprobati i sjajan choux s pistacijom ili lješnjakom, a u Neka jedu kolače možete naručiti i uskršnju tortu.
MINI PINCA IZ TRINITYJA
Kako bi uskršnji stol izgledao još slađe, razmislite i o mini pincama aromatiziranim narančom, limunom, vanilijom i grožđicama iz slastičarnice Trinity. Ovi mali slatki krušni zalogaji novost su u ponudi slastičarnice u Zaprešiću, a osim toga, nude i čokoladna jaja s marakujom i lješnjakom te preslatke deserte u obliku zeca.
BREAD CLUB
Pincu u ponudi ima i jedna od najpopularnijih zagrebačkih craft pekarnica - Bread Club. Pronaći je možete u njihovim poslovnicama u Trakošćanskoj i Vlaškoj ulici, a ako će se za vašim uskršnjim stolom naći i oni koji pincu izbjegavaju, u Bread Clubu možete pronaći čitav niz drugih sjajnih slastica, za svakog ponešto.
PINCA IZ ESPLANADE
Pincu napravljenu po tradicionalnoj recepturi nudi i hotel Esplanade. Cijena njihove pince za van iznosi 120 kn, a pakiraju je u ružičastu kutiju pa može biti i odličan poklon. Narudžbe primaju unaprijed telefonom na 091 604 2257 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Valja naglasiti i kako su količine ograničene pa svakako požurite sa svojom narudžbom.
A ŠTO AKO ŽELITE DRUGAČIJI USKRŠNJI DORUČAK?
GELATO S PINCOM
U slučaju da pripadate dijelu obitelji koji ne voli pincu, dobar odabir mogao bi biti slatki kruh u nešto drugačijem obliku. Naime, nedavno smo isprobali sladoled s pincom koji proizvodi Nina Šarić iz Pri Suncu i oduševili se kremastom teksturom i velikom količinom komadića pince koja je gelatu dala sasvim poseban okus. Talijanski sladoled iz Pri Suncu možete naručiti telefonski, a sve detalje potražite ovdje.
USKRŠNJI TART
Iako su poznati po tradicionalnim slasticama, u Gibanici rade i sjajne tartove. Do sada smo ih već isprobali nekoliko i niti jedan nas nije razočarao pa nas je zato posebno razveselila vijest da trenutno u ponudi imaju i uskršnje tartove. Naručiti ih možete telefonski ili se, još bolje, zaputite u Gibanicu na zagrebačkoj Branimirovoj i odmah kušajte komad tarta, koje također imaju u dnevnoj ponudi.
USKRŠNJA KUTIJA
Nakon što su zagrebačku publiku još jednom raspametili slasnim krafnama, iz slastičarnice Meet Mia predstavili su i svoj uskršnji box. Za cijenu od 200 kuna dobije se 18 mini kolača, među kojima se nalaze i choux s pistacijom, čokoladno praline jaje s lješnjakom te njihov hit kolač Chocoberry u mini izdanju. Osim toga, naručiti možete i sitne suhe kolače, cijena kojih iznosi 165 kuna za kilogram. Sve detalje potražite na društvenim mrežama Meet Mia slastičarnice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....