Kada pomislimo na ručak kojem se ljeti najčešće vraćamo, uz ribu i roštilj, napamet nam padaju i nezaobilazne pohane tikvice i patlidžani. Zapravo, čim smo na tržnici uočili prve ovogodišnje domaće primjerke, znali smo za što ćemo ih iskoristiti i odmah kupili duplu količinu, jer dobro je poznato, pohane tikvice i patlidžane vole svi i koliko god ih pripremili, nikad neće biti dovoljno. Budući da smo ih do sada već ispohali zbilja velik broj, u nastavku vam donosimo nekoliko dobrih savjeta kako da vam ovog ljeta ispadaju još bolje.
KAKO IH REZATI?
Za početak, rezanje! Ako u rukama imate veće tikvice, logično će biti rezati ih na tanje kolutiće, no ako baratate s manjim tikvicama, uvijek ih možete prerezati po dužini, a zatim narezati na pravokutne komade veličine dlana.
Želite li da rezultat budu hrskavije tikvice i patlidžani, režite ih na jako tanke ploške, poput čipsa, uvaljajte u panadu i pržite kratko, tek da dobiju boju, a želite li ipak osjetiti meso, ali i zadržati hrskavu koricu, razmislite o tome da ih režete u oblik debljeg prženog krumpirića (otprilike debljine srednjeg prsta). Na taj način bit će lakši i za uživanje i za umakanje u umak.
JEDAN KORAK KOJI SE NE PRESKAČE
Ako ste ikada pripremali ovakav tip jela, onda dobro znate da postoji jedan korak koji se baš nikada ne preskače. Naime, kada narežete povrće, obavezno ga posolite i pustite da stoji sa strane kako bi otpustilo višak tekućine. Na taj ćete način izbaciti i gorčinu, ako je ima, a pomoći će vam i u tome da panada ljepše prianja, a samim time cijelo jelo pri prženju postane hrskavije.
ŠTO JE S PANADOM?
Kada ste usavršili početne korake, vrijeme je za panadu. Naravno, uvijek možete koristiti klasične sastojke kao što su brašno, krušne mrvice i jaja, no želite li dodatno podići jelo, razmislite o tome da u krušne mrvice dodate ribanu koricu limuna ili sitno ribani sir po želji. U kombinaciju uvijek možete ubaciti i malo začinskog bilja poput bosiljka ili peršina, origana ili timijana.
Osim klasičnih krušnih mrvica, koristiti možete i panko mrvice, zbog čega će jelo biti još hrskavije, a dobra ideja bit će i dodatak bijelog i crnog sezama za još efektniji izgled i dodatnu aromu. Isti učinak imat će i mljeveni orašasti plodovi, no svakako ih kombinirajte s mrvicama kako biste zadržali hrskavost.
Želite li se, pak, dodatno poigrati s teksturama, u blender ubacite cornflakes pa dio usitnite gotovo do kraja, a dio ostavite u komadićima i tom mješavinom panirajte tikvice i patlidžane. Na isti način možete iskoristiti i ostatke čipsa ili pereca, pa čak i tortilja čipsa, koji će tikvice i patlidžane učiniti posebno zanimljivima onima najmlađima.
PRŽITI ILI PEĆI?
U slučaju da na visokim temperaturama stajanje za štednjakom za vas jednostavno ne dolazi u obzir, tikvice možete ispeći i u pećnici ili fritezi na vrući zrak. Posložite ih po papiru za pečenje, poprskajte s malo maslinova ulja ili na svaki stavite komadić maslaca veličine zrna graška i pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Usred pečenja možete ih preokrenuti kako bi tikvice i patlidžani dobili lijepu boju s obje strane. Želite li ih ipak pržiti, razmislite o tome da to bude u svinjskoj masti.
MOGU LI SE SMRZNUTI?
Kada ih napravite previše, panirane tikvice i patlidžane uvijek možete smrznuti. Nakon što ste ih uvaljali u panadu po želji, rasporedite ih po papiru za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje, stavite u zamrzivač na sat vremena pa ih zatim tako smrznute prebacite u vrećicu sa zip zatvaračem. Na ovaj način uštedjet ćete vrijeme, a kada ih se zaželite, jednostavno ih prebacite u posudu za pečenje i ubacite u pećnicu.
UZ ŠTO IH POSLUŽITI?
Kada napokon dođete do onog najboljeg trenutka i iz posude za pečenje ili tave izvadite i posljednju pohanu tikvicu ili patlidžan, vrijeme je da razmislite o prilozima. Uvijek dobra kombinacija je pohano povrće s kremastom krastavac salatom ili tzatziki umakom, a ako ste u žurbi uvijek vam poslužiti može i brzinski guacamole umak.
Napraviti možete i domaću majonezu s limunom recept za koju nam je svojevremeno ustupio chef Matija Pavlic, ali i domaći kečap po receptu Nastasje Chiare Petrić. Osim uz umake, pohane tikvice i patlidžane možete poslužiti uz laganije priloge poput riže, heljde, kus-kusa, bulgura, prosa i slično. Ubaciti ih možete i u sendvič ili jednostavno ponijeti na plažu i nakon kupanja u njima uživati kao u najfinijoj grickalici.
MOGU LI NAM IKADA DOSADITI? AKO SE I DOGODI...
U slučaju da vam ostane previše pohanih tikvica i patlidžana, uvijek ih možete iskoristiti za pripremu složenca. Na tikvice dodajte malo umaka od rajčice koji ste začinili bosiljkom i timijanom, soli, šećerom i paprom, sve zajedno pospite mozzarellom i zapecite dok ne dobijete kremasti ručak. Pohane patlidžane, pak, logično, iskoristiti možete za pripremu svima omiljene parmigiane.