KAO SUHO ZLATO

Na poznatoj zagrebačkoj tržnici čvaraka ni za lijek! Mesari otkrili zašto ih više nemaju u ponudi

Potražnja za čvarcima očekivano raste u zimskim mjesecima, što dodatno podiže već i ovako visoke cijene

Zadnjih godina zimski mjeseci ostali su rezervirani za medijske natpise "čvarci - najskuplja delicija", "skuplji od pršuta i kulena", "nekada sirotinjsko jelo, sada samo za one dubljeg džepa".

Kada su u pitanju cijene ni ova godina nije izuzetak, platit ćete ih masno, ako ih uopće i nađete.

image
Boskojr/Getty Images/istockphoto

Baš zato odlučili smo se provjeriti jesu li cijene čvaraka zaista skočile još jednu godinu za redom pa smo se u uputili na trešnjevačku tržnicu. Prva postaja pri dolasku bila nam je mesnica Mraz, točnije "Mesne delicije Mraz". Čvarcima nema ni traga ni glasa, iako vidimo kako se među brojnim etiketama s cijenama pojavljuje i ona s čvarcima. Cijena? Prava "sitnica" - da smo ih uhvatili platili bi 26 eura za kilogram ove mesne delicije. "Sve smo prodali što smo imali", govori nam mesar.

image
Dobra Hrana/

Svinje su sve manje, točnije imaju sve manje špeka, što je smatraju jedan od najvećih problema.

Odlazimo do iduće mesnice - "Kudelić". Ljudi se komešaju, biraju najbolje komade za ručak. Pitamo: "Ima čvaraka?", dok kroz smijeh dobivamo odgovor - "ma kakvi", čvarci su nestali još prije nekoliko dana, a na pitanje kada ih možemo očekivati, odgovaraju kako ne mogu reći. Nestašica je očito uzela maha, a cijena, dok ih se još moglo pronaći na polica mesnica bila je, otkrivaju nam, 23 eura po kilogramu.

image
Dobra Hrana/

U nekim mesnicama čvarke nisu ni imali u ponudi niti će ih imati, a baš kao i njihovi kolege navode kako svinje koje uzgajaju nemaju masti, zbog čega posljedično nema ni čvaraka. Vremena su se promijenila, svinje su nekada hranjene kukuruzom te su bile masnije, dok se danas većinom hrane koncentratom, sve su manje, a masnoće gotovo da nemaju.

image
Dobra Hrana/

U zadnjoj otvorenoj mesnici, onoj Agrozeline, na poznatoj zagrebačkoj tržnici, dolazimo do osebujnog mesara koji nam govori kako čvaraka nema, a za sve krivi državnu politiku.

image
Dobra Hrana/

"Čvarci su skupi i ljudi si ih ne mogu priuštiti. Ako tražite krivca, jedan je - a to je Vlada koja je nametima onemogućila našim građanima da si mogu kupiti proizvod", govori nam mesar Josip Babok, za kojega saznajemo da je osnivač Hrvatske stranke građanskog otpora (HSGO). Nestašicu čvaraka tako je popratio politički govor, dok su umirovljenici koji su, čekajući svoj komad mesa, slušali naš razgovor i s odobravanjem klimali glavom. Čvarke je prodavao, kaže nam Babok, po cijeni od "tek" 20,57 eura po kilogramu, a sada svjedočimo tek o ostacima koji nas gledaju iz izloga.

Čvaraka na tržnici kratko rečeno - nema, pa smo odlučili odšetati do obližnjeg supermarketa gdje se mogu pronaći pakirani od strane nekoliko hrvatskih proizvođača, a cijene se kreću od 4 do 5,20 eura za 200 grama proizvoda.

image
Dobra Hrana/

Zimski mjeseci tek su pokucali na vrata, ali čini nam se da će ponuda ove godine biti posebno ograničena, dok će se bez obzira na cijene prodati svaki čvarak, bar onima dubljeg džepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 10:28