Croque monsieur sendvič vežemo za pariške bistroe, na čijim se jelovnicima našao još davne 1910. godine, a riječ je zapravo o sendviču koji je, vjeruje se, nastao sasvim slučajno, kada su francuski radnici ne razmišljajući ostavili sendvič blizu izvora topline i shvatili da se sir otopio, a sendvič postao još slasniji.
Originalan croque monsieur radi se s Gruyère sirom pomiješanim s bešamelom, a dodaju se i tanko rezana šunka i sir, no danas u svijetu, najčešće u lokalima koji nude doručak i brunch, ovaj sendvič dolazi u različitim varijantama. Ipak, jedno im je svima zajedničko, a to je kremasta tekstura i primamljiv izgled sendviča kojemu je zbilja teško odoljeti.
GDJE ISPROBATI OVAJ SENDVIČ U ZAGREBU?
Na razmišljanje o ovom, po mnogima najslasnijem sendviču na svijetu, ovih nas je dana potaknula ekipa iz Balance Bruncha, malog lokala u zagrebačkoj Bijeničkoj ulici, koja ga odnedavno ima na svom meniju. Rade ga s integralnim kruhom, prosciuttom meranom, Gruyère sirom, bešamelom, parmezanom i poslužuju uz ukiseljeno povrće. Također, nude i opciju dodatka jaja, koje onda ovaj sendvič pretvara u croque madame. Cijena njihovog croque monsieur je 10,50 eura, a uz dodatak jaja 11,30 eura.
Osim Balance Bruncha, croque monsieur u ponudi već godinama ima i zanatske pekarnica Korica. Oni ga, pak, rade s Gruyère sirom, dodaju i šunku te bešamel umak, sušene rajčice, senf, maslac i Grana Padano sir. Dobro je dodati i kako ćete u Korici na ovaj sendvič morati pričekati nešto dulje, jer ga završavaju tek kada ga naručite.
Iako ne preporučujemo naručivanje ovog sendviča dostavom, jer je najbolji kada je vruć, ravno iz pećnice, dobro je spomenuti kako ga u ponudi ima i mali lokal u blizini Maksimira - Darlings and Shegrts. Njihov croque monsieur je klasičan i sastoji se od bijelog pšeničnog kruha, bešamel umaka, šunke i sira, a cijena putem dostavnih servisa mu je 7 eura. Ipak, ponavljamo, ako ste u blizini, na ovaj sendvič radije svratite u sam lokal, u Radauševu ulicu.
KAKO GA NAPRAVITI KOD KUĆE?
Recept za slastan croque monsieur sendvič s nama je nedavno podijelio i naš suradnik Zoran Šimunić Šime.
Za novi broj magazina Dobra hrana, naime, Šimunić je pisao o pametnom iskorištavanju starog kruha, a kao jednu od slasnijih ideja naveo je upravo ovaj francuski sendvič.
Ostavljamo poveznicu na njegov recept, a vama svakako toplo savjetujemo da svratite na kiosk po novi broj magazina Dobra hrana, jer prepun je sjajnih priča o kruhu, ali i mnogo više. Na više od 200 stranica pronaći ćete i veliku reportažu s Neretve, priču o uspjehu Ane Roš te slastičarkama iz sjene i još puno dobrih priča.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....