Na jugu Norveške, u Lindesnesu, nalazi se restoran Under – najveći podvodni restoran na svijetu i prvi te vrste u Europi. Smješten 5,5 metara ispod površine Sjevernoatlantskog oceana, ovo arhitektonsko čudo dizajnirano je tako da se skladno uklapa u okoliš i služi kao umjetni koraljni greben.
Ideju za restoran osmislila su braća poduzetnici Stig i Gaute Ubostad, a projekt, vrijedan 70 milijuna norveških kruna djelo je renomiranog studija Snøhetta.
Restoran je otvoren 2019. godine i nudi nezaboravno iskustvo: uz jedinstvenu gastronomsku ponudu u 10 do 12 sljedova, gosti uživaju u fascinantnom pogledu na podmorje kroz panoramski prozor dugačak 11 metara. Jelovnik je fokusiran na lokalne i sezonske namirnice, s naglaskom na održivost. Glavni kuhar restorana Under je Danac Nicolai Ellitsgaard, čiji je kulinarski pristup usmjeren na isticanje raznolikosti morskih i kopnenih resursa juga Norveške pa nas nimalo ne čudi da je restoran dobio Michelinovu zvjezdica tek manje od godinu dana nakon otvaranja.
Osim gastronomske ponude, Under ima i važnu znanstvenu ulogu. Restoran funkcionira kao istraživački centar, gdje se prate i proučavaju morski ekosustavi. S kapacitetom od 40 mjesta, Under privlači posjetitelje iz cijelog svijeta koji traže poseban spoj avanture, luksuza i svijesti o očuvanju prirode.
Naime, ideja je da se gosti, kad uživaju u hrani, na jedinstven način upoznaju i s onim što se nalazi ispod same površine mora te vide različita lica podmorja, ovisno o dobu godine, dana i vremenskim uvjetima. O tome ovisi i hrana koju ćete imati priliku degustirati dok gledate kroz očaravajući panoramski prizor koji nikada nije isti.
"More vas grli i, u našem restoranu, istražit ćete ga svim svojim osjetilima. More je ono koje određuje što će završiti na vašem tanjuru i što ćete vidjeti kroz prozor. Ishod večeri nije uvijek predvidljiv. No možemo vam obećati da ćete izroniti s divljenjem i znatiželjom za ono što se događa ispod površine mora", piše na stranici restorana.
Očekivano, za mjesto u restoranu Under morat ćete se načekati ukoliko se odlučite iskusiti ručak pod morem pa ako planirate posjetiti Norvešku na proljeće, mogli bi prvu rezervaciju uhvatiti negdje u travnju. Na stranici restorana Under stoji kako je ukupna cijena ručka s degustacijskim menijem 1450 norveških kruna po osobi, što uključuje unaprijed uplaćeni depozit od 1000 NOK. Preračunato, to iznosi približno 125 eura.
Ako se pak odlučite za večeru ukupna cijena degustacijskog menija od utorka od petka iznosi 1950 norveških kruna (približno 168 eura) po osobi, dok je subotom 2250 NOK (oko 194 eura). Cijena raste i u sezoni između lipnja i kolovoza te ćete tada morati za večeru izdvojiti 2450 NOK (oko 211 eura), a unaprijed uključen depozit je uračunat u ukupnu cijenu. Za večeru termin, ako imate sreće, možete uhvatiti već u veljači na stranici restorana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....