ŠTO KUPITI?

Obišli smo popularnu zagrebačku tržnicu i provjerili cijene, ako spremate zimnicu krajnji je čas da odete u kupovinu

Rujan je idealan mjesec za pripremu zimnice, s obzirom na to da tržnice obiluju raznovrsnim voćem i povrćem koje je savršeno za konzerviranje.

Na Trešnjevačkoj tržnici, u drugoj polovici rujna, još se mogu pronaći crvene paprike, rajčice, tikvice, mali krastavci te ostalo povrće savršeno za ajvar, turšiju ili samostalno kiseljenje. Tu je i pregršt šljiva te jabuka, koje su idealne za kuhanje marmelada, džemova i kompota. Ipak, ako ste zainteresirani za zimnicu, morat ćete požuriti jer je ove godine zbog klimatskih promjena i povrće i voće uranilo gotovo mjesec dan.

image
Dobra Hrana/

U potrazi za namirnicama kojima bi napunili svoje špajze, obišli smo tržnicu te provjerili kako se kreću cijene.

Tikvice su na većini štandova bile 2 eura po kilogramu, dok su se mali krastavci, idealni za zimnicu, prodavali po 3 eura, baš kao i papričice.

image
Dobra Hrana/
image
Dobra Hrana/

Rajčica i paprika su, kazali su nam prodavači, polako na izmaku te je krajnji čas da se opskrbimo ukoliko želimo napraviti šalšu ili ajvar. I mahune su uranile, a cijena im je 2,50 eura.

image
Dobra Hrana/

Nakon kraćeg pregleda ponude povrća, krenuli smo u potragu za namirnicama za slatku zimnicu. Domaće jabuke možete naći po cijeni od 1,50 eura po kilogramu, ali nam prodavači naglašavaju kako je urod ove godine katastrofalan te da je velik dio plodova prerano sazrio te istrulio.

image
Dobra Hrana/

I šljive su rodile ranije pa smo odmah napunili ceker, po cijeni od 1,80 eura po kilogramu, kako ne bi ostali bez glavnog sastojka za pekmez.

image
Dobra Hrana/

Limun o čijoj se nestašici spekuliralo, na tržnici se može kupiti po cijeni od 3 eura. Dok su tu i prve mandarine po istoj cijeni.

image
Dobra Hrana/

Na klupama su svoje mjesto pronašli i lješnjaci čija cijena je prošle zime bila veća od 10 eura po kilogramu. Na Trešnjevačkoj tržnici možete ih kupiti po cijeni od 5 eura na više.

image
Dobra Hrana/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:45