SVE NA JEDNOM MJESTU

Obišli smo sve kućice na zagrebačkom Burger Festivalu, cijene se kreću od 8 do 11,50 eura, a evo i na koje bismo se rado vratili

Ovog četvrtka, 10. listopada, počelo je još jedno izdanje Burger Festivala Zagreb. Na Trgu dr. Franje Tuđmana idućih 10 dana posjetitelji će tako moći birati burgere i tekuća osvježenja s čak 13 kućica

Kako su još prije nekoliko tjedana najavili organizatori, ovo izdanje Burger Festivala Zagreb, koje se od četvrtka, 10. listopada, održava na Trgu dr. Franje Tuđmana, jedno je od posebnijih. Na jednom mjestu, naime, skupili su ponajbolje dosadašnje izlagače pa tako posjetitelji mogu birati žele li uživati u slasnim burgerima ekipe iz Burger Bara, Burger Instituta, Guloso Burgers & More ili Picnica. I to su samo neka od imena na koja ćete ovdje naići, jer kućica ima čak 13.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Osim burgera, nude se i kokteli te druga tekuća osvježenja, a od slatkog, na festivalu možete kušati cannole, mango sticky rice i sladoled u kroasanu. Budući da smo, kao i svako izdanje do sada, Burger Festival posjetili odmah po otvorenju, obišli smo sve kućice i izdvojili svoje favorite. Osim favorita, u nastavku vam ostavljamo i listu ne tako klasičnih burgera, koji su nas zaintrigirali drugačijom formom. Pa, krenimo redom.

TOP 3 BURGERA NA FESTIVALU

Veliko iznenađenje ovog izdanja Burger Festivala bio nam je Burger Institute by Mate Janković, ekipa koja se ovog puta festivalskoj publici odlučila predstaviti svojim smash burgerima. Iako smash burgere nude u svom restoranu na zagrebačkoj Trešnjevci, na festivale su uvijek dolazili s klasičnim burgerima, no kako su nam rekli, vidjeli su da postoji veliki interes i za ono što nude u restoranu pa ovog puta cijelu ponudu baziraju na smashu.

Isprobali smo dva burgera s ove kućice i njihov Onion Cheese Smash s cheddar sirom, honey mustardom, namazom od topljenog sira, džemom od luka i prženim lukom svidio nam se najviše. Lijepo zapečen i karameliziran na rubovima, mekan u sredini, s dobrim, laganim pecivom i poštenom količinom sira, ovaj burger imao je sve (i još malo više) što od dobrog smasha očekujemo. Također, bio je jedini burger oko kojeg su se svi za stolom složili da je najbolji. Cijena ovog burgera je 8,50 eura, a nude još i Classic Cheese Smash i Bacon Cheese Smash po cijeni od 8, odnosno 8,50 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

U istom smjeru smo i nastavili, jer drugi na listi najboljih je također smash burger, i to Bacon burger ekipe iz Bolda. Iza novootvorenog kioska na zagrebačkoj Ilici stoji ekipa iz Regular.Bara, na ovom festivalu predvođena Ivanom Zidarom, koji je još davne 2017. godine na Burger Festivalu osvajao svojim Mason burgerima. Ovog se puta vratio u velikom stilu i Bold. burgerima osvojio kušače za našim stolom. Cijena njihovog Bacon burgera je 8,80 eura, a osim toga nude i Cheeseburger, Kaj Burger s kajmakom i mozzarellom te Spicy burger s Gochujang majonezom i peppadew papričicama. Također, jedan od Boldovih. burgera uvrstili smo i na listu odličnih neklasičnih. Cijene Bold. burgera kreću se od 8,60 do 10 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Na treće mjesto smjestili smo Burger Bar, ekipu koja je 2019. godine pobijedila na Burger Festivalu svojim Prime Bacon Butter Burgerom. Iako baš taj, njihov maslačasti, meki burger nećemo nikada zaboraviti i potajno smo se nadali da ćemo ga u njihovoj ponudi vidjeti i na ovom izdanju festivala, moramo pohvaliti i njihov ovogodišnji Smoked Chili burger. Mesnat je, sočan, bogato nadjeven i taman dovoljno ljut da u toj ljutini zaista i uživate. Naravno, ako ste navikli na malo ljuću hranu. Ako niste, ovaj je možda bolje zaobići. Na kućici Burger Bara nude se još i njihov Signature 2.0 burger s gorgonzolom, Bacon Deluxe burger i Prime burger, ujedno i najskuplji burger na festivalu, a cijene se kreću od 9,50 do 11,50 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

KLASIČNO DOBAR!

Posebno bismo istaknuli i burger Cheesy Special ekipe iz dubrovačkog Guloso Burgers & More, s kojim su prošle godine pobjedili na beogradskom Burger festivalu. Sadrži junetinu, krumpirovo pecivo, cheddar sir, karamelizirani luk, edamer sir i Galuso umak i za našim smo ga stolom prozvali klasično dobrim burgerom s najmekšim pecivom. Cijena mu je 9 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

TRI NE TAKO KLASIČNA FAVORITA

Ne možemo ne spomenuti ekipu iz Picnic Mingle&Fun, čiji je burger od kozica jedini morski na festivalu i, ako tražite nešto laganije, a jednako zasitno, bit će itekako dobar odabir. Pljeskavica od kozica je lijepo začinjena, kozica ima dovoljno i dobro se osjete, a sjeckani celer u umaku lijepo podiže cijelu kombinaciju. Cijena burgera od kozica je 10,50 eura, a osim toga, nude i nekoliko klasika, među kojima smo posebne pohvale čuli za njihov Blue Cheese burger s gorgonzolom, chutneyem od smokve, jabukom, dijon aiolijem i pancetom. Cijene ostalih burgera kod Picnicovaca kreću se od 9 do 9,50 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

U slučaju da više od klasičnih burgera ipak volite pohanu piletinu u sendviču, razmislite o tome da svratite na kućicu Oui Chef by Vedran Stojanac. Ovdje piletinu paniraju tako da ostaje superhrskava, a zatim poslužuju između dvije kriške tostiranog brioche kruha i s puno umaka. Sočno, slasno, hrskavo, sve u jednom.

Cijena njihovog ‘Pobuna u kokošinjcu‘ pilećeg burgera je 8 eura, a nude još i klasičan burger s junetinom, džemom od luka, krastavcima, sirom i BBQ umakom te sendvič sa sporo pečenom vratinom u focacciji. Cijene se kreću od 8,50 do 9,50 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ako ste, pak, više zainteresirani za divljač, svakako svratite na kućicu Lovski, gdje isprobati možete bogatti smash burger s 30 posto jelenjeg mesa, sirom, pancetom, prženim lukom i kineskim kupusom po cijeni od 9,80 eura, a nude još i lovski burger s mesom divlje svinje, burger s roštiljkom i šiš burger. Cijene se kreću od 8,80 do 9,80 eura.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Na kraju, ali ne i najmanje važan - brisket burger ranije spomenute ekipe Bold. burgera. Sendvič koji nam se prilično svidio i koji bismo kod Boldovaca rado vidjeli i kao dio adventske ponude. Sendvič je sastojcima prilično jednostavan (sadrži brisket, umak, kisele krastavce i ukiseljeni luk), ali je okusom odličan. Cijena je 10 eura.

A KRUMPIRIĆI?

Cijene krumpirića kreću se uglavnom oko 3 do 4 eura, a u ponudi je i prženi batat, cijene kojeg se kreću od 4 do 5 eura. Među malo drugačijim krumpirićima izdvajamo pržene ‘krumpase u toću‘ na kućici Oui Chef by Vedran Stojanac, gdje ih nude s topljenim sirom i crumbleom ili s aiolijem s tartufima, zatim krumpiriće s kućice Burger Institute by Mate Janković, gdje ih rade s dodatkom majoneze s češnjakom, parmezanom i vlascem i s kućice Chef‘s Burger by Ivan Pažanin, gdje ih rade s dodatkom majoneze s tartufima i grana padanom.

Ovog ih puta nismo isprobali, ali iz njihovog restorana znamo da posebno dobre, prave domaće krumpiriće imaju na kućici Bold. burger, gdje koštaju 2,80 eura, što je najniža cijena krumpirića na festivalu. Najviša je 5 eura, koliko ćete platiti prženi batat s dodatkom umaka od tartufa, grana padano sira i mladog luka i prženi batat s dodatkom BBQ majoneze i čipsa od luka, sve to na kućici Picnic Mingle&Fun.

ŠTO POPITI?

Zaželite li se koktela, uvijek dobra opcija bit će Picnic kućica, na kojoj, osim burgerima, uvijek puno pažnje posvećuju i piću. Odličan je Maraschino Spritz, a posebno nam se svidio i Mali s jabukom u kojem kombiniraju whisky, jabuku, limun i ginger beer. Jedan od naših favorita je i Yuzu koktel na kućici Gingle Bells. Osvježavajuć, lagan, taman dobar odabir uz burger.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

I NA KRAJU...

Ponuda ovog izdanja Burger Festivala zbilja je šarolika, a dokaz tome je četvero ljudi koji su se za vrijeme testiranja našli za našim stolom i svi su imali prilično podijeljena mišljenja. Osim na račun favorita, komentari su išli u nekoliko različitih smjerova, ali su se na kraju baš svi složili kako ponuda uopće nije loša i ljubitelji burgera ovdje bi idućih 10 dana itekako mogli uživati. Ako bismo baš morali pronaći zamjerku, za kompletan dojam, voljeli bismo da su se na kućicama našli i nagrađivani burgeri Divlji Đuro iz Đurine Hiže i kakav dobar burger ekipe iz Gardena vođene Markom Palfijem. E tad bi dojam bio potpun!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 21:35