Prije nego službeno otvorimo sezonu grijanja, bacili smo se na virtualno listanje naših omiljenih recepata za peciva i ovih dana najprije palimo pećnicu i uživamo u mirisima toplog tijesta. Bez obzira na to jeste li ljubitelj slatkih ili slanih zalogaja, među naših 25 favorita, vjerujemo, pronaći ćete nešto za sebe. Od najmekših buhtla i cimet rolica, preko pogačica gotovih u 20-ak minuta pa sve do kiflica kojima je tako teško odoljeti, ovdje smo ih pobrojali baš sve. Ovaj popis svakako vrijedi imati uz sebe kada stižu gosti, ali i na one dane kada samo želite dobro ugrijati kuću i uživati u najfinijim krušnim zalogajima. I ne brinite, ubacili smo ovdje i nekoliko provjereno dobrih recepata za kruh, ako već nemate vremena za igranje s tijestom i oblikovanje mekih peciva. Prije nego što se bacite na posao, svakako zavirite i u naš vodič za četiri vrste tijesta.
SLANI ZALOGAJI KOJE OBOŽAVAMO
Maštate li već dugo o pripremi domaćih burgera ili pulled pork sendviča, možda je upravo ovo znak da krenete već danas. U nastavku donosimo recepte za meka brioche peciva po receptu naše Slavice Šagolj, tu je i recept za sendvič peciva, a kada se poželite počastiti za doručak, razmislite o pripremi bagels peciva. Druženja ne mogu proći niti bez kiflica, a za one koji se osjećaju spremnima cijeli dan posvetiti pripremi domaće pizze, tu je recept za najbolje tijesto.
MEKA BRIOCHE PECIVA (PLUS, RECEPT ZA PULLED PORK)
GOTOVO U MANJE OD SAT VREMENA
Za one koji su pak stalno u žurbi, izdvojili smo nekoliko recepata za brzopotezna peciva koja su gotova u manje od sat vremena. Pogačice s mladim lukom i čvarcima odlično se slažu uz pivo, pržene kruščiće poslužite uz dipove i nareske, peciva s batatom i kruščiće od oraha napravite kada se zaželite krušnih zalogaja, a stvarno nemate previše vremena za pripremu, dok će pizza pogačice i trokuti od lisnatog tijesta biti odlična grickalica za male i velike.
POGAČICE S MLADIM LUKOM I ČVARCIMA
PRŽENI KRUŠČIĆI PO RECEPTU LIDIJE BASTIANICH
TROKUTI OD LISNATOG TIJESTA S ČETIRI VRSTE SIRA
ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE: JAPANSKA PECIVA MEKA POPUT OBLAKA
Punjena carskim mesom, piletinom ili jastogom, kada su napravljena kako treba, bao peciva vrlo lako postaju jedno od omiljenih jela. Ako vam se ovih dana baš i ne izlazi do omiljenog restorana gdje u njima inače uživate, dobra vijest je da kućna priprema bao bunsa nikako ne mora biti komplicirana. Jednostavno pripremite sastojke, uzmite si vremena i nabavite posudu za parenje ili osmislite onu improviziranu (veće metalno cjedilo može dobro funkcionirati) pa se bacite na posao.
ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE: UZGOJITE SVOJ STARTER
Anita Šumer pekarica je čija su prepoznatljiva krušna umjetnička djela danas prava senzacija, a za čitatelje Dobre hrane svojevremeno je otkrila kako uzgojiti starter te pomoću njega napraviti svoj polubijeli kruh. Za one koji možda ne znaju, starter ili divlji kvasac zapravo je fermentirana mješavina brašna i vode. Svakako valja napomenuti i kako će vam ovaj postupak oduzeti nešto više vremena, ali rezultat će biti itekako zadovoljavajuć kada po prvi puta prerežete kruh od kiselog tijesta koji ste sami napravili.
SLATKI KRUŠNI FAVORITI
Nismo zaboravili niti ljubitelje slastica. Pripremili smo recepte za najbolje cimet rolice koje smo do sada isprobali, slatka sezonska peciva s bučom, nezaobilazne buhtle i meka brioche peciva. Tu je i recept za dizane mini torte te brzinske čokoladne ružice od lisnatog tijesta.
ČOKOLADNE RUŽICE OD LISNATOG TIJESTA
KRUH ZA KRAJ
Veliki smo ljubitelji mirisa domaćeg, toplog kruha te se često okrećemo receptu za Babin kruh koji je svojevremeno podijelila ekipa iz Bread Cluba, ali i onom za jednostavan raženi kruh. Teško odolijevamo i dobrom kukuruznom kruhu, a imamo i recept za bezglutensku pogaču. Osim toga, tu su i dva recepta za slatki kruh - onaj s kandiranim voćem i orašastim plodovima te onaj s kikirikijem i čokoladom naše Slavice Šagolj.
BREAD CLUBOV RECEPT ZA BABIN KRUH
SLATKA PLETENICA S KANDIRANIM VOĆEM, PISTACIJAMA I ORASIMA
SLATKI KRUH S KIKIRIKIJEM I ČOKOLADOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....